PIŠE T. ŽIDAK

IGOR ŠTIMAC I BRANKO IVANKOVIĆ OTPUTOVALI U TEHERAN Najveći derbi u Iranu vodit će hrvatski treneri

Dvoboji Persopolisa i Esteghala su najveći derbi, a od jeseni tim klubovima će ravnati Ivanković i Štimac
 CROPIX

Ne znam otkud ta simpatija i toliko povjerenje, ali, Iranci najviše vjeruju hrvatskim nogometnim trenerima. Čak trojica naših stručnjaka, Tomislav Ivić, Ćiro Blažević i Branko Ivanković bili su izbornici iranske reprezentacije, dok su trojica trenera osvajala naslov državnog prvaka; Mladen Frančić u Fooladu, Stanko Poklepović s Persopolisom i Cico Kranjčar sa Sepahanom. Luka Bonačić je igrao finale azijske lige prvaka.

Povod ovom članku je podatak da su prošlog tjedna istim avionom u Teheran otputovala dvojica istaknutih hrvatskih trenera Branko Ivanković, koji će u idućoj sezoni vježbati Persopolis i Igor Štimac, koji pregovara o ugovoru s Esteghalom. Riječ je o dva najpopularnija iranska kluba, koji su u prošlom prvenstvu podbacili, osvojivši sedmo, odnosno deseto mjesto i treba im stručna garancija za brzi oporavak.

Bliski istok je “eldorado” za hrvatske trenere. U Kataru je Cico Kranjčar, Zlatko Dalić je u Emiratima, U Iranu još radi Dragan Skočić (Foolad). Jedino je izbirljiv bio Kruno Jurčić, koji je odbio godišnju gažu, vrijednu 400.000 dolara u Saudijskoj Arabiji, gdje se uktovio i Mladen Frančić. Istina, u drugoj ligi.

I dok se teško probiti na nogometni zapad, ponajviše zbog jakih sindikata trenera, Bliski istok je obećana zemlja. Na zapadu je danas od hrvatskih stručnjaka jedino Slaven Bilić, prije njega je kanal uspio “preplivati” još samo Velimir Zajec. Već dugo, osim Slavena Bilića i Zlatka Kranjčara, Hrvatska nema trenerskih imena koja zvone. Neki su pomrli (Ivić), neki su ostarili (Blažević, Barić, Poklepović), mnogima je rampa jezična barijera, a i nema jakih menadžera koji će ih plasirati na inozemno tržište, kao što to čini Jorge Mendes s portugalskim nogometnim stručnjacima. Nekada je najveći izvoznik trenera bila nizozemska, ali, ni oni više nisu hit, zapadnim nogometnim svijetom dirigira Jorge Mendes.

Utakmice između Persopolisa i Esteghala su najveći derbi iranskog prvenstva. Bez obzira na plasman. Iduće jeseni tim klubovima će ravnati Branko Ivanković i Igor Štimac. “Tanac” i Štimac su iskustvo stjecali kao izbornici, pa kao treneri Dinama i Hajduka i novo okruženje za njih neće biti ništa novo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:39