PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

IGORE OPREZ! Opasnost nisu Srbi, nego Bale. Ovo je njegova godina...

 AFP PHOTO

Proglasiti 22. ožujka “Danom D” ovogodišnjih kvalifikacija za svjetsko prvenstvo je - pogrešno!

Ništa se toga dana neće prelomiti, osim što će u slučaju pobjede Hrvatske Srbija otpasti iz utrke, razlika bi iznosila ogromnih devet bodova. Ali, Igor Štimac neće završiti posao na toj utakmici nad utakmicama, jer ga samo nekoliko dana kasnije čeka novo, vjerojatno i veće iskušenje u Walesu. I ta utakmica vrijedi tri boda, vrlo važna u utrci s Belgijom za prvo mjesto. Hrvatska ne smije izazivati sudbinu i dopustiti si dodatne kvalifikacije, one su uvijek lutrija...

Slobodnjaci a la Ronaldo

Gareth Bale je u ovom dijelu kvalifikacija najopasniji čovjek po hrvatske ambicije. Otkad je u listopadu 2010. godine zabio hat-trick Interu, a godinu dana kasnije uvršten u Fifa dream team, oči cijelog svijeta su na njemu. Slobodne udarce izvodi s jednakom perfekcijom kao i Ronaldo, a Igor Štimac se i danas smrzne kada gleda Baleove prodore iz Osijeka. Nisu ga mogli zaustaviti ni rukama ni prekršajima i svi su odahnuli kada je utakmica završila.

U ožujku će Gareth Bale biti u top-formi. Svjestan je da je ovo njegova godina, u ovom času ga žele u Realu, a i Guardiola je čelnicima Bayerna preporučio da se fokusiraju baš na tog igrača. U Tottenhamu su već izvjesili cijenu - 60 milijuna funti, a oni uvijek dobiju sve što traže. I baš zbog toga bojim se da “Jingle Bale” ne zazvoni u uhu Igora Štimca s nekim od slobodnjaka a la Cristiano Ronaldo i ne poremeti naš put do Rio de Janeira.

Mihajlović zove veterane

Utakmicu sa Srbijom doživljavamo kao nogometni rastanak s Balkanom. No, naš primitivni mentalitet doživljava je i kao sudbinsku i zbog toga iznimno cijenim mišljenje Marija Stanića, koji se narugao pregrijanoj atmosferi, kako je “meč protiv Srbije najvažniji za hrvatski nogomet”. Na žalost, čak i kada tri mjeseca kasnije postanemo dio Europske unije i kada Bajakovo postane predziđe Europe, ni tada neće izblijedjeti naše rivalstvo sa Srbima, te će utakmice uvijek imati poseban miris.

No, ne mislimo samo mi tako. Proteklih dana razgovarao sam s belgijskim izbornikom Marcom Wilmotsom, koji u sudaru Hrvatske i Belgije vidi svoju šansu. Iako ima izvrsnu reprezentaciju, ne osjeća se sigurnim pored Hrvata, čije je iskustvo neusporedivo bogatije. Pokušao sam ga razuvjeriti - ne računajte na te bodove, oni će ostati u Zagrebu. Više biste se trebali oslanjati na Balea, koji je u životnoj formi.

Siniša Mihajlović oslanja se na 34-godišnjeg Dejana Stankovića, koji je zabio u Zagrebu 1999. godine. Dugo je bio odsutan s terena, i sam je priznao da će se uključiti samo ako bude zadovoljan formom. Pokušao je Mihajlović mobilizirati i Vidića, ali je dobio odbijenicu. Još se sjeća kako su ga pljuvali nakon što je Srbija izgubila u baražu sa Slovenijom za Euro 2012.

Jednim okom u Skopju

Ne može i ne želi oprostiti. Iako Stanković kaže: “Nemanja Vidić je najbolji defenzivni igrač u posljednjih deset godina. Ako bi mojim povratkom Srbija bila jača 20 posto, s Vidićem bismo bili jači 80 posto...” I dodaje:

- Ne vjerujem da će u Zagrebu biti naelektrizirana atmosfera kao 1999. Stvara se umjetna atmosfera i podižu tenzije.

A 22. ožujka Hrvatska će jednim okom biti i u Skopju, na utakmici Makedonija - Belgija. Pobjeda nad Danskom (3-0) zabrinula je Wilmotsa, koji zna da je i Srbija u Skopju dobila po glavi, a i Hrvati moraju priznati, utakmica protiv Makedonije u Zagrebu bila je najteža. Kao što će još veće iskušenje biti utakmica u Swanseaji, gdje nas čeka Gareth Bale, u ovom času jedan od najboljih nogometaša na svijetu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:02