KORIGIRANJE GREŠAKA

INVENTURA LJETNOG MERCATA Tko je pogodio s pojačanjima, a tko bacio milijune u vjetar?

Tko je u ljetnom prijelaznom roku najbolje kupovao, a tko je bacio novce u vjetar?

Prvi mjesec u godini prilika je da menadžeri klubova realiziraju poslove koje nisu uspjeli u ljetnom prijelaznom roku , korigiraju pogreške ili posegnu za zadnjim osvježenjima prije proljetnih izazova.

Budući da je prva polovica sezone iza nas, ovo je i dobar čas da se baci pogled unatrag i analizira koji su klubovi prošlog ljeta dobro kupovali, a kojima je bilo pametnije da su pojačanja tražili u second-hand dućanu ili u vlastitoj omladinskoj školi. Izabrali smo pet najboljih i najgorih transfera ove sezone.

NAJBOLJI TRANSFERI

Mario Götze

Transfer: iz Borussije D. u Bayern

Odšteta: 37,000.000 eura

Učinak ove sezone: 20/8/5

Stres koji su mu priuštili navijači Borussije, optužujući ga za izdaju, za Götzea se ipak isplatio. Iako je avantura u Bavarskoj počela kontroverzama (fotografiranje u Nikeovoj majici), sezona teško može biti bolja. Odlično se uklopio u Guardiolin sustav, postao neizbježni prvotimac i počeo osvajati trofeje.

Mesut Özil

Transfer: iz Real Madrida u Arsenal

Odšteta: 50,000.000 eura

Učinak ove sezone: 22/5/10

Pomalo šokantni odlazak iz Madrida, isforsiran uslijed Balemanije i zbog goleme sume novca koju je Real morao izdvojiti za Velšanina, za Özila se pretvorio u jedan od poteza karijere. U Premier ligi je lider trenutno vodeće momčadi i drugi na ukupnoj ljestvici asistenata. Wenger je napokon odriješio kesu i pogodio u sridu.

Neymar

Transfer: iz Santosa u Barcelonu

Odšteta: 57,000.000 eura

Učinak ove sezone: 23/10/12

Svim zlokobnim najavama unatoč, Neymar se učinkom iz proteklih mjeseci nije kvalificirao među najgore, nego najbolje transfere ljeta 2013. Barça je dočekala legitimnog Messijeva nasljednika, igrača koji u svakoj utakmici sudjeluje u pogotku i koji je dokazao da u okršajima poput El Clásica može biti čovjek prevage.

Kevin Strootman

Transfer: iz PSV-a u Romu

Odšteta: 16,500.000 eura

Učinak ove sezone: 15/4/5

Perfektan ulazak u sezonu Rimljani mogu zahvaliti i mudrim manevrima na tržištu. Gervinho, Ljajić, Destro, Benatia - svi su oni opravdali očekivanja, a najbolje je to učinio 23-godišnji veznjak, “nizozemski Roy Keane”. U siječnju ga je namjeravao dovesti Manchester United, no Roma je zatvorila vrata.

José Callejón

Transfer: iz Real Madrida u Napoli

Odšteta: 9,500.000 eura

Učinak ove sezone: 23/10/1

Čim se Real počeo rješavati igrača da oslobodi prostor za Balea, bilo je jasno da će netko na drugoj strani profitirati. Napoli je pokupio čak trojicu - Higuaína, Albiola i Callejóna. Potonji je postao jedan od najubojitijih krilnih napadača u Serie A. Za iznos manji od deset milijuna eura, odlična investicija.

NAJGORI TRANSFERI

Marouane Fellaini

Transfer: iz Evertona u Man. United

Odšteta: 32,400.000 eura

Učinak ove sezone: 15/1/1

I taj jedini veliki transfer koji su napravili prošlog ljeta, na Old Traffordu su napravili - loše. Fellaini ni sa čim nije opravdao 30 milijuna eura, komentatori ga na Otoku nazivaju jednim od većih Unitedovih zalijetanja zadnjih godina. Yahoo! ga je izabrao u najgoru momčad dosadašnjeg dijela prvenstva.

Stewart Downing

Transfer: iz Liverpoola u West Ham

Odšteta: 5,800.000 eura

Učinak ove sezone: 16/0/2

E to se zove promašaj! Iako menadžer West Hama Sam Allardyce tvrdi da mu je statistika svetinja i da bi “bez egzaktnih brojki treneri danas bili izgubljeni”, evo kakve su bile Downingove prvenstvene brojke prije dolaska u njegov klub: 65 utakmica, 123 udarca, tri pogotka. Priča je ove jeseni nastavljena...

Josuha Guilavogui

Transfer: iz Saint-Étiennea u Atlético

Odšteta: 10,000.000 eura

Učinak ove sezone: 3/0/0

Diego Simeone uživa u fantastičnoj sezoni, dijeli prvo mjesto Primere s Barcelonom i cilja daleko u Ligi prvaka. Ipak, i njemu se potkrala pogreška. Francuski defenzivni veznjak odigrao je u prvenstvu ravno - dvije minute. Puno su ga mučile ozljede, a iz Saint-Étiennea sada predlažu povratni transfer.

Stevan Jovetić

Transfer: iz Fiorentine u Man. City

Odšteta: 26,000.000 eura

Učinak ove sezone: 5/2/0

Otkad je Crnogorac preselio u Premier ligu, konstantno vodi borbu s ozljedama i zbog toga nije dobio ni priliku da isplati svoj zvučni transfer. Ovih se dana ponovno vraća u sastav i sve čemu se Manuel Pellegrini i navijači mogu nadati jest da će zaboravljenog Jovetića napokon pomaziti sreća.

Alessandro Matri

Transfer: iz Juventusa u Milan

Odšteta: 10,000.000 eura

Učinak ove sezone: 17/1/0

“Rossonerima” su rivali u ovom slučaju uspjeli utopiti mačka u vreći. Premda na San Siru propovijedaju o štedljivosti i kunu se samo u isplative transfere, novac za Matrija je bačen u vjetar. U 882 minute uspio je zabiti jedan jedini pogodak, a tvrdili su da će biti novi Inzaghi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:40