NOGOMETNA OAZA

INVESTICIJA TEŠKA 45 MILIJARDI DOLARA Finale SP-a u Katru igra se u gradu koji još - ne postoji!?

Grad bi trebao biti 15 kilometara sjeverno od Dohe, a stadion primati 86.250 gledatelja

Sepp Blatter poželio je da se SP 2022. igra u - Kataru. Ne, naravno, u svrhu popularizacije nogometa već isključivo u korist vlastitog novčanika, odnosno organizacije čiji je čelni čovjek. Pa su krenule kontroverze oko kupovanja glasova, mogućnosti da se igra po zimi (?!), a milijuni radnika (pretežno Nepalaca) izrabljivani su u procesu gradnje stadiona. Da ne spominjemo koliko ih je već izgubilo živote boreći se, eto, za FIFA-ine eure...

Uglavnom, prvenstvo bi se trebalo otvoriti i okončati u Lusailu. Inače, grad bi trebao biti 15 kilometara sjeverno od Dohe, tik kraj zapadne lagune poznatije pod nazivom Al Qutaifiya, a posjedovat će marine, elitna područja, luksuzne trgovačke centre, golf terene i kvart namijenjen isključivo zabavi. Iconic stadion valjda će se hladiti putem solarne energije, filtrirati ugljik iz zraka, držati temperaturu na ugodnih +27 Celzijevih stupnjeva te primati 86.250 gledatelja. Bit će okružen svijetlećim reflektirajućim bazenima, a prosječni korisnik/novinar/navijač morat će proći šest, vjerojatno lebdećih, mostova ne bi li došao do svog mjesta.

Primjetili ste korištenje kondicionala te futura uz mrvicu sarkazma? Da, zbog toga što grad Lusail još uopće ne postoji, kao ni tzv. Iconic stadion!

Dakle, finale SP-a bi se trebalo igrati na mjestu koje još egzistira samo u nacrtima britanske arhitektonske tvrtke Foster + Partners (restaurirali, između ostaloga, zgradu njemačkog parlamenta) koja je posao dobila preko državnog aparata za investiranje u nekretnine.

Još jedan pokazatelj genijalne Blatterove odluke... Koliko će koštati taj futuristički Lusail? Otprilike 45 milijardi dolara! Sveukupno, Katar će potrošiti 220 milijardi na organizaciju SP-a, a Južnoafrička Republika, npr., potrošila je “neznatno” manje. Pišljivih tri i pol milijarde iste valute... Po završetku, kapacitet stadiona biti će smanjen na 20.000 mjesta koje će popuniti Katarani željni kvalitetnog domaćeg klupskog nogometa, a vjerojatno će poslužiti i za koncerte velikih tamošnjih zvijezdi Badra Al Rayesa, Mansoura Al Mohanadija te mnogih drugih planetarno popularnih glazbenika.

SP u Brazilu je za dva mjeseca, a neki stadioni još nisu završeni. Recimo, u Sao Paulu gdje će se Hrvatska sučeliti Brazilu. Što i nije toliki problem... Jer Sao Paulo postoji za razliku od Lusaila! Petrodolari za Arape nisu problem, možda će zaista izgraditi cijeli grad do 2022, kako i planiraju. Glavno da je lova u Švicarskoj, u središtu FIFA-e. Sve ostalo je - manje bitno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:16