PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

Irci već strahuju: Nikica Jelavić je u zao trenutak za nas došao u formu

Hrvatska ima novog Šukera u Nikici Jelaviću. Ili, kako kaže kapetan Evertona Phil Neville - novog Van Nistelrooya

Prije deset godina, na Svjetskom prvenstvu u japanskom gradu Ibarakiju, Giovanni Trapattoni se sudario s Hrvatima. Tada kao trener talijanske reprezentacije i tada je ispao “Trubattoni”. Pobijedio ga je Mirko Jozić i, kako su tvrdili talijanski novinari, pomoćni sudac Larsen, koji je sugerirao glavnom arbitru da poništi dva talijanska gola. No, talijanske komentatore više je od suca nervirao Trapattoni, kojemu su poručili: “Neka netko obavijesti Trapa da smo u lipnju 2002., a ne u 1930. godini...”

Pogoci jednim dodirom

Deset godina kasnije Giovanni Trapattoni će se sudariti opet s Hrvatskom i opet s Ivicom Olićem, koji ga je pobijedio i u Japanu. Vjerojatno će u hrvatskoj postavi biti i Josip Šimunić, koji je tada potpuno isključio Vierija.

Sada će mu biti još gore, ovaj put, kao irski izbornik, ima neusporedivo slabiju momčad, a Hrvatska ima novog Šukera u Nikici Jelaviću. Ili, kako kaže kapetan Evertona Phil Neville - novog Van Nistelrooya.

Irski izbornik se nada da će do utakmice s Hrvatima najbolji irski nogometaš Richard Dunne biti potpuno zdrav i da će ukočiti Jelavića, kojega su precizni Englezi raščlanili kao golgetersko čudo, koje je 27 golova postiglo samo jednim dodirom. “Za nas je Nikica Jelavić u zao čas došao u top-formu”, napisao je u Irish Timesu kolumnist Michael Walker.

Irci će se za meč s Hrvatima pripremati u Gdyniji, na stadionu lokalnog drugoligaša, na čije tribine stane 15.000 gledatelja. Organizator irskog kampa nada se da će na treninge irske momčadi doći mnogi od 10.000 Iraca, koliko će ih pratiti nastup njihove reprezentacije na Euru. Posljednji test Trapattoni će obaviti 27. svibnja u Budimpešti, gdje će definitivno vidjeti u kakvoj su formi njegovi igrači, koji će se za Europsko prvenstvo pripremati u talijanskom Montecatiniju...





Nostalgija za 1988.

Trener, koji uz Alexa Fergusona ima najviše trofeja, ali i neugodna iskustva s Hrvatima, kaže da je još ljut zbog te utakmice, ali i zabrinut zbog Bilića. “Imate trenera kojega sam upoznao dok je još igrao u Bundesligi, međunarodni nogomet poznaje u dušu. A učitelj mu je bio Ćiro Blažević, stari nogometni mačak, kojega sam upoznao dok je još bio trener Rijeke...”

U Irskoj se s nostalgijom sjećaju moćne momčadi iz 1988. godine na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, kada su porazili Englesku (1-0), remizirali sa SSSR-om (1-1) i izgubili od Nizozemske (0-1). Za Irsku su tada igrali: Bonner, Morris, Hughton, Mc- Carthy, Moran, Wheelan, McGrath, Houghton, Aldridge, Stapelton, Cascarino. Na klupi je sjedio Jackie Charlton, koji živi u Newcastleu i potpuno se povukao iz nogometnog života...

Uzdaju se u Dunnea

Danas su nova nogometna vremena, iako se Irci boje da su godine pregazile Trapattonija i strahuju da bi i na startu EP-a mogao ispasti “trubattoni”. Vjeru polažu u Dunnea i Robbieja Keanea, koji kruh zarađuje u Americi, što će reći da više i nije za ozbiljan nogomet. Ali, Kranjčar, koji je s Keaneom igrao u Tottenhamu, tvrdi da je izuzetan napadač, s kojim ćemo imati najviše problema...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:32