BIVŠ KAPETAN HAJDUKA

IVAN LEKO UPOZORAVA VATRENE 'Pazite na Lukakua, on se mora dokazati Wilmotsu!'

Dečki u reprezntaciji su malo kivni jer smatraju da ih se podcjenjuje. Svi u Hrvatskoj pričaju o Belgijcima kao da oni lete travnjakom - kaže bivši kapetan Hajduka
 Drago Sopta

Nekadašnji kapetan Hajduka Ivan Leko još je jedan hrvatski legionar sa zavidnim nogometnim stažem u Belgiji. U obećanu zemlju za HR nogometaše otišao je 2005. godine iz Hajduka i ostao punih osam godina.

- Mislio sam da će mi Belgija biti neka međustepenica do lige 'petice', ali na koncu ću ovdje završiti karijeru - javio se bivši reprezentativac koji je u dresu Lokerena ušao u svoju posljednju sezonu. Slijedeće ljeto Leko će se iz igračkih voda prebaciti u one trenerske.

- Fizički se sjajno osjećam i sigurno bih mogao još sezonu ili dvije, ali glava kaže da je gotovo. Sa 17 sam debitirao u Hajduku, a s 36 ću odigrati zadnju utakmicu. Ipak je to 19 godina profesionalizma - otkrio je Ivan Leko koji planira ostati u Lokerenu kao pomoćni trener.

- Za početak. Kasnije ćemo vidjeti u kojem će se smjeru to razvijati.

Splićanin s belgijskom adresom idealan je sugovornik za najavu današnje utakmice u Maksimiru. I on je u prvi plan gurnuo neviđenu razinu euforije koja krasi Wilmotsovu ekipu.

- Belgijanici su inače hladan narod koji skriva emocije, ali kada je u pitanju reprezentacija onda to ne postoji. U Škotsku je išlo deset tisuća navijača. Puno bi ih bilo i u Maksimiru, ali utakmica se igra ranije pa im ne odgovoravaju ovi 'low coast' letovi prema Hrvatskoj. Znam da su se bunili zbog satnice - otkriva Leko.

Belgijici su svjesni da ih samo čudo može spriječiti od direktnog plasmana u Brazil. Sukladno tome se i ponašaju. Leko tvrdi kako je opće uvjerenje u Belgiji da je Wales u zadnjem kolu rutina za domaćine.

- Utakmica je rasprodana, a najavljuju kako Wales stiže s B ekipom. Pametnom dosta - podvukao je naš sugovornik.

No, više od euforije zanimalo nas je kako Leko vidi okršaj u Zagrebu. O Hrvatskoj sve zna, u Belgiji živi i radi...

- Belgija je klasična. Tvrda obrana od koje sve kreće. Imaju radnu vezu u kojoj nema kompliciranja. Utakmice im rješava individualna kvaliteta ofenzivaca. Strašno su jaki u tom pogledu.

Posebno je naglasio opasnost od Romelu Lukakua. Stasiti napadač u Zagrebu ima motiv više da se dokaže Wilmotsu.

- Nosi teret u spoznaji kako do sada nije odigrao ništa spektakularno u reprezentaciji. Sada nema Bentekea pa mnogi smatraju kako je to Lukakuova prilika da pokaže što zna i umije - tvrdi Leko koji održava kontakte i s našim reprezentativcima. S nekima je dijelio svlačionicu u reprezentciji, s nekima se zna iz Hajduka...

- Za razliku od Belgije koja je iznenadila sama sebe u ovim kvalifikacijama, nama se dogodila ta Škotska i odmah je sve postalo crno. Ali, to je tako u Hrvatskoj. Malo treba za euforiju, a još manje do dna. Dečki u reprezntaciji su malo kivni jer smatraju da ih se podcjenjuje. Svi u Hrvatskoj pričaju o Belgijcima kao da oni lete travnjakom, kao da je u pitanju Brazil ili Argentina. Rekao mi je Pletikosa da su svjesni kako ne igraju briljantno ali u petak će igrati za svoj obraz - završio je Ivan Leko.

Mi smo talentiraniji, ali oni ulažu velik novac

Tajna uspjeha Belgije leži u dobroj generaciji, ali i ulaganju u nogomet. Leko tvrdi kako Belgijci definitivno nisu na tragu hrvatskog talenta, ali jači su po pitanju sustavnog rada.

- Imaju sjajnu ligu. Zvijezde im odu u Englesku a oni kupe neku drugu klasu svjetskog nogometa uz koje njihovi igrači imaju prilike puno naučiti i razvijati se. Osim toga, infrastruktura je na zavidnoj razini - objasnio je Leko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 19:20