PROFESOR POKORIO KINU

Ivanković: Uvjeti u Shandongu su vrhunski

Branko Ivanković okitio se naslovom prvaka Kine, a proslavu je začinio pobjedom nad svojim trenerskim učiteljem Ćirom Blaževićem
 www.lnts.com.cn

ZAGREB - Zastor nad kineskom odisejom Branka Ivankovića i službeno je spušten u subotu kada je njegov Shandong Luneng pred svojim navijačima trijumfom nad Ćirinim Šangajem 5-2 začinio proslavu naslova prvaka u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

- Osjećaj je fantastičan. Biti prvi u najvećoj zemlji na svijetu u bilo čemu je podvig, a pogotovo kada je riječ o nogometu - rezimira Tanac koji svjedoči ekspanziji najvažnije sporedne stvari na svijetu u Aziji.

- Kina je zemlja koja diktira poredak u svijetu. Neće trebati dugo da dosegne ostatak i u nogometu.

Proslava naslova je bila spektakularna. Tridesetak tisuća navijača došlo je na derbi. S druge strane stajao je Šangaj kojeg vodi Ćiro Blažević. Na koncu je bilo 5-2 za prvaka. Ćiro je tim porazom izgubio 2. mjesto na ljestvici. “Učenik nadmašio učitelja” rekli su mnogi.

- Ćiro je čestitao. Bilo mu je žao što nije uspio sačuvati drugo mjesto. Kakva bi to bila priča da su dva hrvatska stručnjaka odmah u prvoj sezoni uzela prva dva mjesta na ljestvici. Surađivali smo deset godina. Usvajao sam njegovu metodologiju rada i upijao iskustvo. Suradnja s Ćirom mi je izuzetno pomogla u mom trenerskom razvoju - rekao je Ivanković, svjestan da 13 bodova razlike pred pratnjom možda i nije pravi odraz snaga.

- Tako se čini na prvi pogled, ali bilo je gusto. Tek smo u zadnjoj fazi prvenstva odmakli konkurenciji.

Ivanković je odveo Iran na SP, bio je prvak Hrvatske i sada je isto napravio i u Kini. Nije odbio uspredbu s danima u Maksimiru.

- Usporedba može, ali samo u organizacijskom smislu. Riječ je o gotovo identičnoj razini. Vrhunski uvjeti rada su u oba kluba.

Postoji i poneki detalj koji će to zorno prikazati.

- Ovdje imamo trenere koji će dan prije našeg odlaska na gostovanje otići u grad gdje igramo. Pobrinuti se za sve detelje. Od putničkog transfera, smještaja u hotelu, trening termina. Znate, ovdje je pravilo da gostujuća momčad mora doći dan ranije i trenirati. Baš kao i u Ligi prvaka.

Kad smo kod Lige prvaka, ona s azijskim predznakom nudi novi motiv za profesora Ivankovića.

- U ovoj sezoni upali smo u najtežu skupinu i sasvim solidno se nosili s protivnicima. U idućoj želimo iskorak u tom natjecanju.

Znači li to da Ivanković ostaje trener Shandong Lunenga?

- U principu smo dogovorili sve detalje. Moramo još jednom sjesti i potvrditi dogovoreno, ali recimo da 99 posto ostajemo u Kini.

Pod ovim “mi” smatra i svoj stručni stožer. Čine ga Rajko Magić, Frano Leko i Sandro Jurčić.

- I Faćo Dautbegović nam se nedavno pridružio. Nemojte njega izostaviti - zamolio je Ivanković.

Mamić je čestitao, žao mu Varteksa

Unatoč velikoj kilometraži, Ivanković je dobro upoznat sa stanjem u Makismiru. Kako i ne bi kada informacije ima iz prve ruke.

- Nazvao je Zdravko Mamić odmah nakon utakmice i čestitao na tituli.

Često se čuju bivši suradnici iz Dinamovih dana.

- S vremena na vrijeme. Naš je odnos bio različitog intenziteta, ali bilo je to dvije godine fantastičnih rezultata. Ostali smo u korektnom odnosu punom međusobnog uvažavanja i poštivanja.

Nakon smjene Jurčića, Mamić je otvoreno zavapio: “Želim Branka Ivankovića”.

- Čuo sam za tu izjavu. Neću je komentirati. Mogu samo kazati da mi te dvije godine u Dinamu nitko ne može oduzeti. Ja sam dinamovac i iznimno ponosan na ono što sam ostavio u Maksimiru.

Sada je na potezu Vahid Halilhodžić koji je sasvim približio Dinamo proljeću u Europi.

- Čestitao sam Mamiću na izboru, ali i Vahi. Ne znam ga osobno, ali brat mu je radio u Iranu.

U svom gradu je ostavio Varteks, a sredinom mjeseca kada se vrati dočekat će ga Varaždin.

- Zaboljela me ta promjena imena. Teško sam to emotivno doživio, ali treba biti svjestan situacije. Nažalost, kada je ekonomija u pitanju tu nema mjesta sentimentalnostima.

Varaždin još dobro i gura s obzirom da je pipa presušila.

- Pronaći će se rješenje da izađu iz problema. Ne sumnjam u ljude koji vode klub. Varaždin se mora vratiti tamo gdje mu je i mjesto. Odmah iza Dinama i Hajduka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:09