NEKI NOVI KLINCI

Izbornik Bilić pozvao Juricu Buljata, Križanac rekao zbogom repki!

Zbog kroničnih problema s leđima Ivica Križanac odlučio je dati prednost klubu pred reprezentacijom
 Damir Krajač / Cropix

ZAGREB - S kratkog moskovskog izleta prošlog vikenda Slaven Bilić vratio se s dvije zvučne vijesti. Prva kaže da je Ivica Križanac odlučio reći zbogom nacionalnoj momčadi, a druga da se Stipe Pletikosa vraća u krug kandidata.

Oproštaj 31-godišnjeg Zenitova stopera navodno je motiviran zdravstvenim problemima. Križanac se s posljednje četiri akcije nacionalne momčadi u klub vraćao ozlijeđen, nakon čega je bio prisiljen propuštati ligaške utakmice. Poslodavac na takvu praksu nije gledao s odobravanjem, pa je Križanac ljestvicu prioriteta presložio u korist kluba. U najmanju ruku dubiozna Križančeva odluka zna li se kakvom je žestinom prije samo dvije godine medijski agitirao za pozivnicu u kamp ‘vatrenih’.

Tri prijateljske utakmice (Austrija, Wales i Estonija) između 19. i 26. svibnja Bilić namjerava iskoristiti i za vraćanje u život Stipe Pletikose, koji je već mjesecima izvan fokusa. Na popisu kandidata prvi je put Hajdukov stoper Jurica Buljat, a debitirati bi trebao i njegov klupski kolega Strinić. Istodobno, svibanjske testove preskočit će Ivan Klasnić, koji ovaj termin svake godine koristi za zdravstveni oporavak, te Vedran Ćorluka, koji se muči s ozljedom tetive.

Prije posjeta Moskvi izbornik je boravio u Londonu, gdje je nakon derbija spursa i topnika s Arseneom Wengerom bistrio Eduardovu pat-poziciju u momčadi. Bilić taji detalje razgovora, ostavljajući javnosti da čita između redaka.

- Sadržaj našeg razgovora nije za javnost, ali nama je ionako najbitnije da je Eduardo zdrav i napaljen. On je apsolutno presudan igrač za našu reprezentaciju, siguran sam da će sljedeće sezone imati minutažu koja će mu omogućiti igranje za nacionalnu momčad - kaže Bilić.

Testove krajem mjeseca Bilić je rangirao po važnosti. Austrija je poligon za zagrijavanje i tu će, spletom okolnosti, priliku dobiti igrači iz drugog i trećeg plana. Najvažnija je utakmica s Estonijom - zamišljena kao simulacija gostovanja u Latviji - i tamo će Bilić izvesti respektabilnu momčad s Olićem, Pranjićem te Rakitićem, Kalinićem i Lovrenom, koji će 19. svibnja biti rentani mladoj reprezentaciji za dvoboj sa Slovačkom u Varaždinu.

- U našoj kalkulaciji dvije domaće pobjede protiv Slovaka i Norvežana bit će dovoljne da izborimo prvo mjesto u skupini, a time i rundu dodatnih kvalifikacija za Euro - rekao je izbornik mladih Dražen Ladić.

Bilićev izbor

Slaven Bilić pozvao je 21 igrača. Vratari Runje, Subašić i Pletikosa te Srna, Knežević, Šimunić, Čale, Vukojević, Dujmović, Modrić, Pokrivač, Gabrić, Eduardo, Petrić, Jelavić, M. Bilić, Mandžukić, Pranjić, Olić, J. Buljat, Strinić.

Ladićev izbor

Dražen Ladić protiv Slovačke računa na 22 igrača. Vratari Kelava i Antolović te Vida, Jozinović, Vrsaljko, Punčec, Barbarić, Lovren, Kokalović, Jajalo, Badelj, Rakitić, Z. Pamić, Kreilach, Abdurahimi, Školnik, Perišić, Kalinić, Santini, Kramarić, Vukušić i Oremuš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:10