AKCIJA NACIONALNI STADION

JE LI PRIBLIŽAVANJE FORUMA '16+1' POD KAPOM KINEZA NATJERALO ŠUKERA NA AKCIJU Kustić važe: Što ako Blato zapne u urbanističkom blatu?

 
 Bernadett Szabo / REUTERS

Sastanak Davora Šukera s predstavnicima Vlade RH i Grada Zagreba o izgradnji novog stadiona uistinu je održan, ali predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza malo se zaletio kad je stavio šampanjac na hlađenje. Većina detalja kapitalnog projekta, doznajemo, i dalje je u magli.

Za početak, zagrebačko predgrađe Blato uopće nije sigurna lokacija novog objekta, nema ni približno preciznog hodograma aktivnosti, a nisu poznate ni stavke troškovnika.

Više opcija

Pomakne li se napokon priča s mrtve točke, dalje od mrtvorođenčeta zvanog “Plavi vulkan” kojim je politika svojedobno šarmirala Zagrepčane, smjer će joj davati Marijan Kustić, novi izvršni direktor HNS-a. A Kustić je u petak suzdržano govorio o novom stadionu.

- Nisam bio na posljednjem sastanku, ali mogu potvrditi da su predstavnici Vlade RH i zagrebački gradonačelnik razgovarali o ideji izgradnje stadiona u Blatu. Međutim, to zasad nije ništa više od želje. Ostavio bih otvorenima i neke druge opcije, poput Velike Gorice, jer je u priči o stadionu važna i brzina izgradnje. Koliko sam informiran, stadion u Blatu tražio bi promjene urbanističkog plana, što je proces koji može potrajati godinama, dok je s druge strane u Velikoj Gorici već puno toga urbanistički riješeno. Zasad je, ponavljam, sve na razini ideja, više ćemo znati narednih dana. Kada na stol stavimo lokaciju, kapacitet, 25 ili 30 tisuća gledatelja, pa onda i troškovnik, provizorno govorim, 30 ili 40 milijuna eura, onda možemo razgovarati i o tome koja strana koliko treba investirati - objašnjava Kustić.

Novi glavni operativac HNS-a u startu odbacuje ideju o “nacionalnom stadionu” na kojem bi reprezentacija igrala sve utakmice.

Po cijeloj Hrvatskoj

Najavljuje da će “Vatreni” u budućnosti svakako gostovati u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu, što za novu nijansu zamućuje širu sliku. Jer cijela se priča o novoj i modernoj areni zapravo zakotrljala zato što je Maksimir u derutnom i nepopravljivom stanju, dakle novi dom traži (i) Dinamo. Treba li očekivati da će “plavi” pristati na ideju da domaćinstva odrađuju u satelitskom gradu metropole?

- To će najviše ovisiti o Gradu Zagrebu. S ljudima iz Dinama još nisam razgovarao, ali vidio sam u medijima da je predsjednik kluba najavio da razmatraju modalitete izgradnje njihova novog stadiona. Optimalno za sve strane bilo bi da reprezentacija i Dinamo ostanu u Maksimiru, ali to nije realno s obzirom na stanje stadiona - dodaje Kustić.

Veliku Goricu kao budući dom svih HNS-ovih selekcija već izvjesno vrijeme promoviraju kineski investitori. CSEBA (Chinese Southeast European Business Association) je agencija pod kapom kineske vlade koja će sredinom travnja u Dubrovniku organizirati poslovnu konferenciju pod radnim nazivom “16 plus 1”. Na tom forumu Kinezi s partnerima iz zemalja srednje i istočne Europe traže načine za asfaltiranje modernog puta svile, suradnja se proteže od mostogradnje preko obnove željeznica do - izgradnje modernih stadiona.

Akademija i kamp

Prema onome što znamo, Davor Šuker je dosad ignorirao mailove i faxove zainteresiranih kineskih investitora, iako su u njima nuđeni intrigantni projekti. Kinezi su tako opčinjeni uspjehom hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i našim nogometnim zvijezdama da su kroz Memorandum o sporazumijevanju željeli zakopati opsežnu suradnju koja bi uključivala zajedničku Akademiju, izgradnju novog stadiona u Velikoj Gorici te podizanje modernog kampa sa sjedištem u Poreču.

Nije tajna da je ambasador te ideje Ivan Herak, nekadašnji ministar turizma, koji za kratkog boravka u HNS-u prošle godine nije pronašao zajednički jezik sa Šukerom, pa je ispraznio kancelariju u Savezu i prije nego što je stigao javnost upoznati sa svojim idejama.

Ovaj je projekt na prvu zavodljiv iz jednog razloga - HNS bi u “joint venture” priči dobio na poklon 25 posto vlasništva bez obveze da uloži ijednu kunu. Kinezi bi o svom trošku podigli stadion i preuzeli brigu da ga oplemene dodatnim sadržajima, dok bi HNS-ova obveza bila da na stadionu igraju sve njegove selekcije. Drugim riječima, Savez bi se ipak morao obvezati da će novi objekt pretvoriti u “nacionalni stadion”, trajni dom A-reprezentacije, što nogometni dužnosnici očito nisu spremni učiniti.

- O detaljima kineske ponude ne mogu govoriti, jer u toj priči nisam sudjelovao, ali upoznat ću se i s njom - zaključuje Kustić.

Vlada želi da se i u drugim gradovima grade stadioni

Ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar financija Zdravko Marić dva dana nakon utakmice Mađarska - Hrvatska sastali su se s predstavnicima Grada Zagreba i predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davorom Šukerom, a na neformalnom je sastanku, kako doznajemo, dogovoreno da će se u Zagrebu graditi nacionalni stadion.

Ono što se može čuti od sugovornika iz Vlade jest da će stadion zajednički graditi HNS, Grad Zagreb i država, no u kojim će se omjerima i kako financirati, tek će se dogovarati. Vladi je, kažu sugovornici, najvažnije da se uz gradnju nacionalnog stadiona ulaže u obnovu i druge sportske infrastrukture.

- Vladin je cilj gradnja stadiona u Zagrebu, ali i gradnja i obnova stadiona diljem Hrvatske gdje je to nužno kako bi se poboljšao standard sportske infrastrukture. Razgovarali jesmo i razgovarat ćemo i dalje - kažu u Vladi.

Utakmice na novom stadionu, Maksimir neka bude naš kamp

Iako Dinamo nije bio prisutan na ovotjednom sastanku, itekako je zainteresiran za novi stadion, a prema riječima predsjednika Mirka Barišića, nema ništa protiv preseljenja iz Maksimira...

- Apsolutno pozdravljamo vijest o gradnji novog stadiona. Činjenica kako bi za dvije godine mogli dobiti modernu nogometnu arenu u našem gradu je izuzetno pozitivna i svojevrstan odgovor na sve što smo komunicirali prema javnosti unazad nekoliko godina o prijekoj potrebi da Zagreb dobije pravi stadion.

Upitali smo ga i očekuje li da će Dinamo preseliti na taj potencijalno novi stadion u gradu...

- Ne bismo imali ništa protiv takvog scenarija. Dinamo igra puno velikih utakmica tijekom sezone i smatramo da zaslužujemo jedan pravi, moderan stadion. Teško mi je govoriti o detaljima, ali za prvu ruku bismo mogli igrati na tom stadionu, dok bi Maksimir pretvorili u kamp u kojem bi sve naše selekcije trenirale. No, ponavljam, to su detalji oko kojih bi se lako dogovorili.

Meštrović: Neupitno je da će se u Zagrebu graditi novi stadion

Jedan od onih koji već dulje vrijeme surađuje s HNS-om na projektu novog stadiona je i Ivan Meštrović, predsjednik NK Osijek i osobni savjetnik Davora Šukera, ponajviše upravo po pitanju stadiona pa smo ga zamolili da nam kaže koja su njegova saznanja o ovom projektu...

Vlado Kos / copyrighted
Osijek, 120216.U Hotelu Osijek odrzana je svecana ceremonija primopredaje vlasnickih udjela NK Osijeka.Novom vlasniku kluba Lorincu Mesarosu dionice grada prepisao je Ivica Vrkic gradonacelnik Osijeka a predstavnica Gradske banke prepisala je dionice na novog vlasnika Ivana Mestrovica.Gosti na ceremoniji su bili i predstavnici HNS-a na celu s Ivanom Sukerom te Zdravkom Mamicem.Na fotografiji: novi vlasnici NK Osijeka Lorinc Mesaros (desno) i Ivan Mestrovic. Foto: Vlado kos / Cropix

- Osobno sam sudjelovao na vjerojatno najbitnijem sastanku o tom pitanju i danas je neupitno da Hrvatska kreće u gradnju novog stadiona u Zagrebu, pri čemu je potpuno nebitno hoćemo li ga zvati nacionalni ili gradski stadion. Zagreb je odabran jer je logično da se takav projekt realizira u gradu koji ga može sufinancirati, a za time postoji dobra volja gradonačelnika Milana Bandića - rekao je Meštrović i nastavio.

2500 eura po sjedalu

- Sve što je predsjednik Šuker izjavio u potpunosti stoji, pri čemu je rekao čak i manje nego što će biti realni razvoj događaja. Naravno, za to nam je potrebno zajedništvo države, Grada i saveza, a uz dobru volju i poluge moći koju sve tri strane imaju izvedba je neupitna. Usudim se reći da Šuker smanjuje želje u odnosu na mogućnosti što se vidi i iz potencijalnog kapaciteta stadiona, koji neće biti za 50.000 ili 60.000 gledatelja, nego dvostruko manji.

Upitali smo ga i očekuje li novo podmetanje klipova...

- Oponenata će uvijek biti. Bilo ih je i za gradnju autoceste Zagreb-Split, ali mislim da to neće spriječiti projekt i vrlo brzo bit će poznati sve detalji i struktura posla čije će benefite uživati svi koji su i do sada pratili naš nogomet. Novi stadion bit će njegova nova, moderna biometrijska putovnica - naglasio je Meštrović.

Pokušali smo izvući nešto više po pitanju idejnog rješenja, definitivnog kapaciteta, troškova gradnje...

- Nismo još razgovarali o idejnom rješenju, a to što je predsjednik iznio Groupama Arenu u Budimpešti kao primjer dovoljno govori o njegovoj realnosti i trenutku u kojem živimo i radimo. Novi stadion neće biti megalomanski, nego u skladu s potrebama, a gruba računica kaže da u današnje vrijeme novi stadion košta oko 2500 eura po sjedalici – rekao je Meštrović, iz čega proizlazi da bi stadion mogao koštati između 62,5 i 75 milijuna eura.

Ne sumnja u realizaciju projekta uz sudjelovanje i Grada i države.

- Što se tiče gradonačelnika Bandića, dokazano najambicioznijeg lokalnog graditelja, tu neće biti nikakvih problema, ali i država može vrlo lako pronaći sredstva za sudjelovanje u participiranju dijela troška za novi stadion.

Zanimalo nas je i kako će se to odraziti na moguću temeljitu obnovu Maksimira koja se također ne može odraditi bez Grada Zagreba.

Sulude ambicije

- Iz perspektive čovjeka koji je ušao u projekt gradnje prvog potpuno natkrivenog stadiona u Hrvatskoj, otvoreno ću reći da su ambicije o preinaci Maksimira u moderan nogometni stadion sulude. Prevedeno, ne postoji matematički izračun koji može potkrijepiti toliku investiciju kolika je nužna da bi se Maksimir pretvorio u “lijep i funkcionalan stadion”, a vjerujem da tko god kreće s ambicijom obnove Maksimira nije imao prolaznu ocjenu iz matematike, pa da mu te stvari nisu jasne - zaključio je Meštrović. (Nikola Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2022 14:18