PODRŽAO KANDIDATURU

Jovanović poručio Šukeru: 'Osiguraj financijsku konstrukciju i dovedi Euro 2020. u Hrvatsku!'

Euro u Zagrebu i Splitu? Zašto ne, ako postoje uvjeti! - nije se želio opredijeliti ministar sporta, dok se gradonačelnik Bandić nije udostojio ni javiti. Vjerojatno još čisti snijeg
 Dragan Matić / CROPIX

Ne znam kako će se HNS postaviti prema kandidaturi za organizaciju Eura 2020., koje će se igrati u trinaest država i u trinaest gradova i na kojemu će sudjelovati 24 države .

Hrvatska, kao deseta nogometna sila svijeta, u svim je europskim medijima predstavljena kao vjerojatni kandidat, posebno i stoga što je svojedobno s Mađarskom kandidirala za organizaciju EP-a 2012. . Tu utakmicu u Cardiffu, srećom je izgubila od Poljske i Ukrajine, jer, organizacija tako velikog natjecanja dotukla bi našu slabašnu ekonomiju.

Hrvatska, kao i Srbija, koja je već najavila kandidaturu, nema stadion koji će konkurirati za finale, jer taj stadion mora imati kapacitet od 70.000 gledatelja . Ne može konkurirati ni za četvrtfinale ni polufinale, za koje po propisima Uefe treba stadion od 63.000 gledatelja.

Ugledna reprezentacija

U ovom času Hrvatska nema ni stadion za grupno natjecanje, jer i ono zahtijeva stadion za 50.000 ljudi. No, ministar sporta Željko Jovanović smatra da Zagreb i Split imaju kapacitet za organizaciju EP-a:

- Zamisao Uefe, prema kojoj bi se Euro 2020. organiziralo u više zemalja, doživljavam i kao šansu za Hrvatsku. Nema nikakvog razloga da Hrvatska ne bude domaćin jedne skupine turnira. Naša nogometna reprezentacija uživa veliki ugled u svijetu, nadam se da će se do 2020. srediti i stanje u nacionalnoj ligi i da će hrvatski nogomet biti iz godine u godinu sve bolji. Dakle, podržavam našu kandidaturu, ali samo pod uvjetom da se osigura financijska konstrukcija na način da sve bude transparentno, kako se ne bi dogodio problem kao s rukometnim dvoranama, kojem smo svjedočili 2009., kada smo organizirali Svjetsko rukometno prvenstvo...

Zagreb ili Split?

Zagreb ili Split? Po mnogim parametrima Split bi bio jeftiniji i atraktivniji?

- Zagreb i Split? Zašto ne, ako postoje uvjeti! - nije se želio opredijeliti ministar sporta, dok se gradonačelnik Bandić nije udostojio ni javiti. Vjerojatno još čisti snijeg.

Kandidati prijave moraju dostaviti u Uefu do 28. ožujka, a favoriti su zemlje koje zadnjih godina nisu imale EP. Važan je i geostrateški položaj, aerodromi, hotelski kapaciteti, što i Zagreb i Split imaju. Pod uvjetom da Zagreb sagradi aerodrom do 2020. Sa stadionom će biti nešto teže, jer maksimirski stadion ne bi u skladnu cjelinu uspio zaokružiti ni arhitekt koji je dobio Nobelovu nagradu. Za Maksimir bi bio najbolji model Espanyola iz Barcelone, koji je sagradio novi stadion od 40.500 mjesta za 60,000.000 eura. Može li hrvatska ekonomija podnijeti i taj izdatak, jer gradnju kampa će financirati Uefa, a, budite uvjereni, Europska Unija nam neće dati niti jedan euro za gradnju nacionalnog stadiona.

Finale na Wembleyju

Za ceste da, za aerodrom da, ali za stadion - možda kapne tek neki euro od Platinija. Ako nas u međuvremenu ne isključi iz svih europskih i svjetskih prvenstava.

Najveći kandidat za finale je Wembley, a protukandidati su Berlin, Rim, Madrid i Istanbul, ako ne dobije domaćinstvo Olimpijskih igara. Nogometni analitičari kažu da iz igre treba isključiti Francusku i Rusiju, koji su domaćini Eura 2016. i SP-a 2018. Pariz i Moskva su dakle, aut. Ali, Beograd je već počeo kampanju, makar ni oni nemaju adekvatni stadion, stadioni na kojima igraju “Titovi blizanci”, Zvezda i Partizan, ne udovoljavaju regulama Uefe.

Englezi su ljuti, jer se “nogomet nikada neće vratiti kući”, pa taj turnir, organiziran u čast 60. godišnjice europskih prvenstava, prikazuju kao farsu i uglavnom ismijavaju. “Ne mogu dočekati utakmicu Poljska - Grčka u Sofiji”, piše izvjesni engleski cinik, koji dodaje da će od prvenstva najviše profitirati Ryanair. Nas ipak više zanima što će reći vodstvo HNS-a? Pomalo je bizarno da o tome još nisu rekli ni slova, ili možda rane iz Cardiffa još nisu zacijelile. Tada je projekt podržao i premijer Ivo Sanader, čak je bio u Cardiffu, ali je na vrijeme saznao za rezultat (0-12) i pobjegao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:54