PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

KAKO JE DALIĆEV NOVI VAL POTOPIO ŠPANJOLSKU Na dan kad se krcati Maksimir pozdravio od senatora, veliku utakmicu riješili su dječaci iz inkubatora

 
 Damir Krajac / CROPIX

Dvoboj između Hrvatske i Španjolske 93 minute se neodlučno klackao na granici između dobre i loše vijesti - dobra: Elche je ipak bio samo minoran eksces, loša: opraštamo se od elitnog razreda Lige nacija - da bi duboko u sudačkoj nadoknadi dva igrača iz trećeg plana bacila u delirij pun Maksimir i sačuvala izglede Hrvatske da ovo mini-natjecanje završi kao pobjednik skupine pored Španjolske i Engleske.

“Smells like teen spirit”, posudit ćemo naslov za veliku pobjedu koja je sinoć bacila Luisa Enriquea u nirvanu, jer ludu završnicu režirali su klinci. U prvom kadru pobjedničkog gola tinejdžer Josip Brekalo povaljao je Robbenovom manirom suparnikov obrambeni red prije nego što je ispalio projektil prema De Gei. U nastavku priče Tin “spirit” Jedvaj spremno je dočekao odbijanac i iz peterca zakucao loptu u mrežu. Njegov drugi gol te večeri i najbolja utakmica karijere. Nehotice je Zlatko Dalić pronašao lijevog beka za narednih nekoliko ciklusa.

Meč sa Španjolskom u stilskom smislu bješe sukob različitih doktrina. Iako je prijetio visokim presingom, Zlatko Dalić bio je sretan da mu desetorica igrača obranu igraju u krilu Lovre Kalinića. Španjolci su neumorno štrikali slijeva nadesno, iz sredine prema nazad, ali u posljednjoj trećini terena djelovali su sterilno kao Barcelona u danima sumraka tika-take. Dok su Sergio Ramos i Busquets demonstrirali igru od prve na centru, prilike su neočekivano sijevale pred De Geom. Tri ozbiljne šanse u nepunih dvadeset minuta i u sve tri Ivan Perišić.

U sve tri prilike Perišić je došao logičnim “odmotavanjem” napada, brzim polukontrama. Jednom ga je Rakitić izbacio na krilu, a on lažnjakom slomio Azpilicuetu pa pogodio bližu vratnicu. Ubrzo zatim s iste pozicije gađao je suprotni kut i promašio okvir, a na koncu je simultanku zaključio udarcem u gusti španjolski blok s dvanaestak metara. Ovo bi moglo biti skupo, povjerovali smo tada, ali zapravo bez razloga jer “La Roja” naglašenu dominaciju u posjedu nije znala niti pošteno pokušala kapitalizirati. Tek na isteku poluvremena Saul i Isco pokušali su s distance ugroziti Nikolu Kalinića.

U nastavku su dvije momčadi odigrale jedno od luđih poluvremena, košarkašku triler-završnicu u kojoj bi Hrvatska jurnula po gol, pa se odmah zatim prestrašila vodstva i dopustila Španjolskoj da se vrati u ravnotežu. Gol za gol, udarac za udarac, akcije kao u nijemim filmovima, a uz aut-crtu dva izbornika raspoložena za kockanje.

Ako je Enrique spustio gard kada je poslao u igru raspoloženog i prodornog Asensija, Dalić mu nije ostao dužan jer su na teren utrčali Nikola Vlašić i Josip Brekalo, krilni napadač Wolfsburga kojem od kadetskih dana - očito ne bez razloga - proriču veličanstvenu karijeru. Zajedno s jedva nešto starijim Jedvajem odgurao je “vatrene” prema pobjedi zbog koje ćemo sljedećih nekoliko dana maštati o osvajanju kultnog Wembleyja. Na dan kada se krcati Maksimir ovacijama oprostio od Mandžukića, Ćorluke i Subašića veliku utakmicu riješili su dječaci koji su radoznalo pomolili glavu iz inkubatora. Nema zime za hrvatsku reprezentaciju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:34