PUTOKAZ ZA BRAZIL

KALKULACIJE Pobjeda Hrvatskoj donosi play off, a svi ostali rezultati - neizvjesnost!

Moguć je rasplet da na kraju izvisimo i budemo najlošije pozicionirani među drugoplasiranima
 Ronald Goršić/CROPIX

Najbolje je ne baviti se kalkulacijama, pobijediti Belgiju i(li) Škotsku i osigurat ćemo repesaž, imati zajamčeno mjesto među osam najboljih drugoplasiranih reprezentacija. Međutim, moguć je, znamo, i sasvim drugačiji rasplet, da na kraju izvisimo i budemo najlošije pozicionirani među drugoplasiranima.

Podsjetimo, u osam se skupina brišu bodovi s posljednjeplasiranom reprezentacijom - samo u skupini I broje se svi rezultati, jer je u skupini pet momčadi - kod nas će to biti Wales ili Makedonija, što znači da "gubimo" šest bodova. Samo ludi rasplet može Škote, unatoč remiju s nama, baciti na dno, što bi nam dalo dodatna tri boda i osiguralo nam 'baraž', ali, to je uistinu malo vjerojatan rasplet.

Trenutno smo, dakle, na sedmom mjestu od devet drugoplasiranih i imamo doigravanje u rukama, međutim, u ostalim je skupinama puno kandidata za drugu poziciju. Bugarska, Danska, Češka, Armenija, Švedska, Austrija, Irska, Mađarska, Turska, Rumunjska, Portugal, Izrael, Island, Slovenija, Norveška, Albanija, Engleska, Ukrajina, Grčka, BiH, Španjolska, Francuska. Možete misliti koliko je kombinacija. Uglavnom, najbolje bi bilo da se drugoga mjesta dohvate Albanija ili Češka, tada bismo i s oba poraza otišli u play-off. Mogli bismo dalje i s bodom, tada bi nam igralo i drugo mjesto Norveške, a s dva boda već bi se popis onih koji su sigurno iza nas proširili na Dansku, Armeniju, Tursku i Sloveniju. No, ipak, je najbolje osvojiti tri boda, već večeras, onda smo sigurni.

ŠTO AKO...

...POBIJEDIMO

S tri boda osiguravamo doigravanje, više ne bismo mogli biti najlošiji od drugoplasiranih. No, uoči zadnjeg kola zadržali bismo i izglede za prvo mjesto, imali bismo dva boda manje od Belgije, a nama bi ostalo gostovanje u Škotskoj, dok će oni igrati doma s Walesom.

...REMIZIRAMO

Belgija bi potvrdila prvo mjesto, nama bi ostale dvojbe, ovismo o rezultatima drugih utakmica znali bismo što nam treba u Škotskoj da bismo igrali u play-offu. U negativnijem raspletu morali bismo dobiti, u pozitivnijem dostatan bi bio i bod, a moguće je da to sa sigurnošću nećemo znati.

...IZGUBIMO

Bilo bi to prvi put u povijesti da smo na domaćem terenu izgubili dvije utakmice u jednom ciklusu, Belgija bi suvereno uzela prvo mjesto, a nama bi ostalo da u Škotskoj idemo na pobjedu kako bismo izborili play-off. Postoji i neka teorija da bi nam bio dostatan bod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:24