MAJSTOR ZA PREGOVORE

KAMO IDE CRISTIANO? Ronaldo odugovlačenjem do ugovora života od 140 milijuna eura

Sve vijesti o produženju mojeg ugovora s Realom su lažne, tvitao je Cristiano Ronaldo fanovima za vikend prije nego što je spakirao kofere i odletjeo na Floridu.

Ovakvo “cvrkutanje” na društvenoj mreži madridski mediji protumačili su kao signal portugalskog superstara Florentinu Perezu, nešto kao “predsjedniče, novac kvari ljude... zato ga bolje dajte meni”. Engleske novine, međutim, vjeruju da Ronaldo porukama počinje pripremati odstupnicu.

Glavni motiv novac

The Independent je donio priču prema kojoj je CR7 spreman poslušati savjet Jorgea Mendesa, najmoćnijeg svjetskog agenta čiji “Gestifute” zastupa i Josea Mourinha, da se zadrži u Madridu sljedećih 18 mjeseci i zatim kao slobodan igrač u siječnju 2015. godine (ugovor mu istječe na ljeto iste godine) ispregovara najbolji ugovor karijere s Manchester Unitedom ili Monacom. “Kraljevski klub” ostao bi bez odštete, a Ronaldo bi jednoipolgodišnji madridski “pritvor” amortizirao paketom plaća i bonusa u vrijednosti od 140 milijuna eura.

Potezi kojima Ronaldo usmjerava karijeru u pravilu su bili motivirani novcem i on ne može odoljeti zovu Man Uniteda, koji ga vabi sa 20 milijuna eura godišnje plaće i nagradom za potpis. Engleski novinari kažu da su u toj jednadžbi Ronaldova zarada i odšteta na koju računa Real u obrnuto proporcionalnom odnosu. Ako “krađom vremena” oduzme Realu pravo na bogatu odštetu, 28-godišnjak može računati na veći bonus dobrodošlice.

‘Ovdje sam nesretan’

Ovu Unitedovu operaciju od stotinjak milijuna eura može srušiti jedino Dmitrij Ribolovljev, ruski milijarder na čelu Monaca. Njegov je pregovarački adut činjenica da u Monte Carlu nema poreza. Hendikepiran je, međutim, formatom kluba i njegovim nenastupanjem u Ligi prvaka.

Ljubav nogometaša i kluba za koji je zabio 201 gol u 199 nastupa počela je venuti početkom ove godine kada je Ronaldo malim operetnim činovima proslavljao golove, dureći se pred publikom i odbijajući zagrljaje suigrača. “Ovdje sam nesretan”, govorio je tih dana zagonetno ostavljajući reporterima da proniknu u dubine te strašne unutrašnje drame. Čitali smo da ga je povrijedila svađa s Marcelom, da nema harmonije u odnosu s Mourinhom, da je razočaran izostankom glasne klupske i općenito madridske podrške u lovu na Zlatnu loptu. Ali najsuvislije je zvučala interpretacija prema kojoj Ronaldo ne može vjerovati da mu Real nikada otkako je u Madridu (stigao 2009. godine) nije ponudio povišicu, dok se recimo Barcelona svakog ljeta potrudi malo dotjerati Messijev ugovor...

Sponzori 16, Real 10

Cristiano Ronaldo u Realu zarađuje 10 milijuna eura po sezoni i s takvom zaradom trenutačno je tek četvrti najbolje plaćeni nogometaš na planetu. Samuel Eto’o je rekorder sa 20 milijuna eura u Anžiju, na drugo mjesto sada se probio Falcao koji će zarađivati 14 milijuna u Monacu, slijedi Messi sa 13 milijuna pa tek onda Ronaldo. S klubom je Ronaldo zaradu od prava na eksploataciju imidža podijelio u odnosu 60-40. Privatnim sponzorskim ugovorima inkasira još 16 milijuna eura godišnje.

Perezove muke

Može li Real Madrid pronaći načina da ipak nekako zadrži najveću zvijezdu? Florentino Perez je najavio da je spreman kopati rukama i nogama kako bi Portugalca dugoročno zavezao za klub i “pretvorio ga u sljedećeg Di Stefana”, Realovu instituciju i ambasadora. Ako se zaista upusti u taj posao, Realov predsjednik morat će izbrojati 155 milijuna eura tijekom sljedećih pet godina, piše u utorak goal.com.

Perez je navodno spreman Ronaldu ponuditi 15 milijuna eura godišnje. Na ruku mu ne ide što španjolski poreznici više nisu benevolentni prema skupim nogometnim igračkama, otkako je kriza bacila na koljena španjolsko gospodarstvo oni su suspendirali tzv. Beckhamov zakon s poreznom stopom od samo 23 posto na zaradu nogometnih milijunaša. Danas ta stopa iznosi 52 posto. U prijevodu, na 15 milijuna eura Ronaldove plaće klub je dužan platiti još 16 milijuna poreza, pa bi Ronaldov sljedeći ugovor Real koštao 31 milijun brutto godišnje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:55