MUNDIAL U PROBLEMIMA

KAOS U BRAZILU Radovi na stadionima sve više kasne, radnici ginu, hotelskih soba nema

U padu dizalice na gradilištu stadiona u Săo Paulu poginula dva radnika
 AFP PHOTO / Miguel SCHINCARIOL

Kad je Sepp Blatter u srpnju ove godine izjavio da je dodjela SP-a 2014. Brazilu “možda bila pogreška” (iste je riječi poslije ponovio i u vezi s Katarom 2022.), domaćinima je to bio novi signal da moraju ubrzati. Predsjednik Fife više je puta upozoravao Brazilce da izgradnja infrastrukture teče presporo.

Prvo su probili rokove za Kup konfederacija, pa u zadnji čas ušminkavali djelomično gotove stadione kako se cijeli turnir ne bi pretvorio u fijasko, a sada je sasvim izvjesno da svi stadioni neće biti gotovi ni do kraja godine. Iako je Međunarodna nogometna federacija postavila 31. prosinca kao zadnji “deadline”.

Najviše je problema u Cuiabi, glavnom gradu države Mato Grosso na zapadu zemlje, čija je arena Pantanal (43.500 gledatelja) tek počela poprimati obrise budućeg sportskog objekta.

Još nema krova, sjedalica ni travnjaka, a šef projekta Mauricio Guimaraes ovih je dana napokon priznao da su u utrci s vremenom.

- Do kraja godine sigurno nećemo biti gotovi, a trenutno se čini da bi izgradnja mogla završiti negdje oko 20. siječnja. No, veći je problem to što u našem gradu tijekom SP-a sigurno neće biti dovoljno hotelskih soba za sve navijače - kaže Guimaraes.

Brazil je najviše vremena izgubio u odabiru gradova koji će ugostiti Prvenstvo; trebale su im pune dvije godine da se odluče za 12 domaćina.

Iako je interes bio velik, očito je da su organizatori 20. mundijala precijenili vlastite mogućnosti jer Fifa nije ni zahtijevala da se igra u 12 gradova. Minimum je bio osam. Osim arene Pantanal, trenutno se gradi još pet stadiona: u Curitibi, Natalu, Manausu, Porto Alegreu i Săo Paulu.

U toj žurbi, nažalost, padaju i ljudske žrtve. U srijedu su u padu dizalice na gradilištu arene u Săo Paulu poginula dva radnika, nekoliko ih je ozlijeđeno, a uništen je i dio novoizgrađenih tribina.

Nitko više ne dvoji da će do početka Svjetskog prvenstva sve biti spremno, no sada je jasno da se Brazil svrstao na vrh najtromijih organizatora u povijesti, kao i da je Fifin koncept rotacije SP-a po kontinentima, od kojeg se naknadno odustalo, bio promašen.

- Kašnjenje je naš kulturalni problem. Imali smo sedam godina da se pripremimo, ali morali smo čekati do zadnjeg časa. Zato se sada nosimo s pritiskom - kaže bivša nogometna zvijezda Ronaldo, i sam promotor SP-a i član Organizacijskog odbora.

Domaćinima su stvari dodatno zakomplicirali brojni prosvjedi zbog prevelikog izdvajanja proračunskog novca za SP, koji su u nekim gradovima prekidali radove. Iako se nakon nereda tijekom Kupa konfederacija pojavila bojazan da će u istoj atmosferi proteći i najgledaniji sportski događaj na svijetu, u Fifi oko toga više ne razbijaju glavu.

- Važno je da identificiramo greške koje su se dogodile tijekom Kupa konfederacija i da ih ispravimo. Vjerujem da će sljedeće godine sve biti u redu - kaže specijalni Fifin savjetnik Carlos Cardim.

U Brazilu ništa nije teklo glatko, a dio stanovništva već je nervozan jer će sve te stadione i hotele netko morati platiti, prije ili poslije.

Prema zadnjim procjenama, SP će porezne obveznike koštati nešto manje od 14 milijardi dolara.

Što će nakon bajkovitog ljeta 2014. biti sa stadionima čije klubove-domaćine u prosjeku gleda 3000 navijača?

Takva se pitanja u ovom trenutku metu pod tepih. Domaćinima je važno samo to da se nogomet na mjesec dana vrati u svoju zemlju. Nakon toga će imati dovoljno vremena za razmišljanje o Blatterovoj rečenici: “možda je ovo ipak bila pogreška”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:21