EKSKLUZIVNO ZA SN

KAPETAN PRED SVOJ OPROŠTAJNI EURO 'Ovo je najjača Hrvatska u njenoj povijesti

 Tom Dubravec / Cropix

Dugogdišnji kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Darijo Srna nalazi se pred svojim posljednjim Europskim prvenstvom. kod njega nema ni trunke sumnje, ne razmišlja nakon Francuske ponovno obući dres Vatrenih.

- Nakon Francuske nema više, gotovo! Kad jednom kažem, to je to, onda će tako i biti. Brinete li se i vi kao neki da bih mogao ostati u reprezentaciji?

Ne baš, nego smo računali, 489 partija u Šahtaru, 94 u Hajduku, 129 u A-reprezentaciji plus 12 u mladoj, to je 724 utakmica seniorskog nogometa na (naj)višim razinama, uz 81 pogodak. Jeste li spremni zadržati tu razinu i na ovom, kako ste ga najavili, posljednjem vam Euru?

- Jesam, naravno da jesam! Imao sam dobru sezonu, kontinuitet, 40 nastupa, puno dodatnog treninga i preventive, poseban režim prehrane. Znam da mene, nas, čekaju jako teški ispiti u Francuskoj, ali odlučan sam u tome da te utakmice odradim i “za dobro sjećanje” svima, pa i sebi dakako…

Hoće li ih biti tri, četiri, možda pet, da ne kažemo sedam?

- Moramo razmišljati kao da će biti više nego do sada, a zašto ne i najviše!?

Imate nikad jači gard, je li to zbog toga što vam je posljednji Euro ili…?

- To je zato što iskreno mislim da je Hrvatska među 5-6 reprezentacija koje mogu ići do kraja! To je, naravno, “papirnata” prognoza, ali uvjeren sam da je pokraj Njemačke, Španjolske, Francuske, Engleske, Belgije i ova Hrvatska sposobna za velike stvari. Ne trebamo se kriti i bježati od uloge jednog od onih takmaca koji se smatraju favoritima.

Vidimo da ste doista pustili kočnice. U čemu je temelj vašeg neuobičajenog optimističnog stava?

- Temelj je u mojem mišljenju da je ovo najjača Hrvatska u njenoj povijesti! Iskreno to mislim, a s takvim stavom ne želim ni u snu umanjiti vrijednost bilo koje generacije Vatrenih. No, kad pogledamo kadar reprezentativaca, klubove u kojima nastupaju, na kojim razinama igraju i koliko su važni faktori u tim velikim momčadima, uvjeren sam da je “na papiru” to najbolje što je od 1990. godine naovamo imao ijedan izbornik.

Dakle, bolje i od brončane generacije s Mundijala 1998.?

- Kad vam govorim “na papiru”, onda mislim na opću procjenu kvalitete i vrijednosti igrača. To, naravno, treba sada pokazati na terenu. Eto, brončana generacija je imala slične procjene vrijednosti i na Euru ‘96., ali kada su osvojili treće mjesto na SP-u, to je bila praktična potvrda svih hvalospjeva koji su oni zasluživali i prije Francuske ‘98…

Sve o EURU saznaj na Navijačnici!

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:20