ŠOKANTNI PODACI

'KATAR JE ZEMLJA ROBOVA' Radnici na stadionima za Mundijal žive u neljudskim uvjetima i rade za manje od eura po satu!

Tijekom izgradnje infrastrukture za Svjetsko prvenstvo umrijet će više radnika od broja nogometaša (736, op. a .) koji će igrati na natjecanju! - upozorava sindikat

Organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine suočavaju se s novim problemima. Nakon optužbi da su kupili domaćinstvo, sada se nalaze na udaru zbog navodnog izrabljivanja radnika.

Sharan Burrow, glavna tajnica Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), odaslala je tešku optužbu:

- Katar je država robova. Tijekom izgradnje infrastrukture za Svjetsko prvenstvo umrijet će više radnika od broja nogometaša (736, op. a .) koji će igrati na natjecanju!

ITUC traži od Organizacijskog odbora SP-a da do 31. ožujka radnicima osigura nove ugovore s poboljšanim uvjetima rada.

Prema izvještaju sindikalne organizacije, u jednoj od najbogatijih svjetskih država strani radnici, većinom iz Nepala i Filipina, dobivaju manje od jednog eura, točnije 78 centi, za sat rada. Smješteni su u skučenim prostorijama u kojima temperatura prelazi 50 stupnjeva Celzijevih, a nema klimatizacijskih uređaja. U velikom broju slučajeva uopće ne mogu napustiti Katar jer su im poslodavci oduzeli putovnice.

- Unatoč svim obećanjima, nema nikakvog pomaka. Sljedeći ćemo tjedan početi s globalnom kampanjom kako bismo izvršili pritisak na Međunarodnu nogometnu federaciju (FIFA). Ovdje se radi i pitanju života i smrti velikog broja ljudi - izjavio je za njemački Bild glasnogovornik ITUC-a Tim Noonan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:21