PIŠE T. ŽIDAK

KEK SAVJETUJE KOVAČA 'Gledao sam Island. Ja bih ih napao,igrali bi mi i Mandžukić i Benko!'

'Neka Kovač bude kakvog znamo iz igračkih dana! I neka se ne zamara Lagerbäckovom biografijom'
 Tea Cimaš/CROPIX

Iako Maribor i Zagreb dijeli samo 120 kilometara, nogometna razmišljanja Matjaža Keka su dijametralno različita od našeg, južnjačkog shvaćanja nogometa. Nije uronio u naše tradicionalno “crnilo i žutilo”. Uz dužno poštovanje Tomi Ivkoviću i Igoru Tudoru, Matjaž Kek u ovom času figurira kao najbolji trener u hrvatskoj ligi. I nogometni autoritet, čija je vještina izazvala pravu euforiju na Kvarneru. Uostalom, nije mu bezrazložno predsjednik NK Rijeka ponudio ugovor do 2017. godine, koji graniči s - nemoralnom ponudom.

‘Hrvatska je favorit’

Naravno da smo s Kekom razgovarali o izgledima Rijeke da već u ovoj sezone ugrozi i Dinamo i Hajduk, no, uglavnom smo se fokusirali na današnju utakmicu u Reykjaviku. Kek je iskusan trener, vodio je Sloveniju na Svjetskom prvenstvu 2010. godine u Južnoj Africi, a gledao je i utakmice Slovenije i Islanda.

- Slovenija je na Islandu razbila domaćina, bila je dominantna i puno bolja. Uostalom, o tome govori i rezultat, 4-2 za Sloveniju. Bila je pametnija i kvalitetnija. U Ljubljani je to bila sušta suprotnost, Slovenija je povjerovala da će pobjeda pasti s neba i - izgubila. Island je bio goropadniji i zasluženo je pobijedio (2-1). Znam da su svi u Hrvatskoj nakon ždrijeba rekli - bravo, super, ali, poštujte protivnika, koji je samo na papiru teški autsajder. Istina, Hrvatska je kvalitetnija i bila bi supersenzacija da se ne kvalificira na Svjetsko prvenstvo, ali, podcijenite li okolinu i karakter, pa i kvalitetu, gadno ćete nastradati.

Niko, budi vođa

Imate li savjet za Niku Kovača?

- Neka bude Niko Kovač, kakvog znamo iz igračkih dana! I neka se ne zamara Lagerbäckovom biografijom, koliko i gdje je on sve utakmica vodio, a Niki su ovo prve dvije. To u ovom času uopće nije važno. Niko je u prednosti, iz njega zrači pozitivna energija, koju su osjetili i igrači. Fenomenalno se postavio pred utakmicu, u kojoj možeš nokautirati suparnika ili biti nokautiran. Nije problem koga je Niko vodio, važna je psihološka priprema utakmice, njegov pobjednički mentalitet voli čuti i Mandžukić i Modrić i Kranjčar. Ne vole slušati tlapnje o kompromisima, igrači vole čiste riječi…

Kako biste sastavili hrvatsku momčad?

- Nisam o tome razmišljao, ali, treba dobro vagnuti…

Ima li mjesta u udarnoj postavi za Maleša i Benka?

- To su moji igrači, naravno da bih ih postavio. Nadam se da će i Niko u moru prvoklasnih igača znati odabrati najbolje. I one koji ‘kopaju’, koji misle, i one koji realiziraju. U toj harmoniji netko mora trčati, netko i uklizavati, nije dobro kad u momčadi imaš sedam velemajstora, koji, kada izgube loptu, niti se ne osvrnu za njom. Jedan Mandžukić je cijelom svijetu pokazao kako se igra faza obrane, kada se izgubi lopta. Zbog toga je otpao ‘glumac’ Gomez, otišao je na klupu jer je vidio da je Mandžukić stroj.

‘Navijam za Portugal’

S koliko napadača biste igrali?

- S dvojicom…

Dakle, Mandžukić i Benko?

- Neka bude. Stoperi Islanda ne bi živjeli spokojno.

Na kraju je Matjaž Kek prognozirao ishod dodatnih kvalifikacija.

- U sudaru Portugala i Švedske navijat ću za Portugal. Hrvatska je favorit protiv Islanda, Francuska još veći protiv Ukrajine, a između ‘dosadne’ i staromodne Grčke i Rumunjske, moje simpatije su na strani Rumunjske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:27