NIKO PROTIV SVOJIH

Kranjčar: Bit će emocija, ali ne tako jakih kao protiv Dinama

Niko Kranjčar igra jednu od najboljih sezona u karijeri, s Tottenhamom se bori za Ligu prvaka, a uskoro im stiže bivši klub
 Reuters

ZAGREB - Znam jednog gradskog fakina koji je volio “sve što vole mladi”, a obožavao je samo jednog nogometaša - Niku Kranjčara. Imao je opskurnu birtiju, kakve su danas u modi u Soho Streetu, a na zidu su bili samo posteri Nike Kranjčara. Posluživao je piće u dresu Portsmoutha. I noću, kad bi se društvo malo razigralo uz Nove fosile, klečalo se pred Kranjčarovim posterom i uz pjesmu pokojne Đurđice Barlović: “Da te ne volim, bilo bi mi lako...”

Bilo je to nakon što je Niko Kranjčar otjeran u Hajduk, kada je proživljavao svoju najtežu kalvariju. BBB-i su svraćali u taj popularni kafić i zahtijevali “skidaj te postere”, ali gazda nije htio čuti. Štoviše, svadio se s njima - vi ste krivi što su finog zagrebačkog dečka otjerali iz njegova grada. Svratio je jednom i Zdravko Mamić. Vidio je postere, ništa nije rekao, ali se nije ni dugo zadržao.

Danas Niko Kranjčar igra najbolji nogomet u karijeri, jedan je od boljih igrača Premiershipa, najbolje lige na svijetu. Njegov Tottenham, koji je uvijek bio osuđen na “odlično” deveto mjesto, danas se bori za plasman u Ligu prvaka. Uz Kranjčarovih 5 golova u prvenstvu i 3 u kupu. Jučer sam svrnuo pogled na povijest Hrvatske nogometne lige. Hajduk je zadnji put bio prvak dok je u Splitu igrao Niko Kranjčar, a u Dinamovoj monografiji “Dinamova istina” dobio je manji prostor od klupskog fotoreportera Radiše Mladenovića i autora monografije Fredija Kramera. Iako je za Dinamo odigrao 197 utakmica i zabio 85 golova.

Nakon majstorskog gola, koji je u subotu zabio Stoke Cityju i koji je odlijepio “Spurse” od Manchester Cityja, zračio je zadovoljstvom:

- Nikad nisam bio tako sretan. Momčad igra odlično, nadamo se Ligi prvaka, iako imamo najteži raspored. Nadam se da će nam se Jermaine Defoe vratiti za tjedan dana, na žalost, Aaron Lennon će biti fit tek u travnju, a on nam je jedan od najvažnijih igrača - govori Kranjčar, s kojim smo razgovarali baš u času kad je Fernando Torres zabio Manchester Unitedu:

- Vjerujem u Rooneyja - rekao je usput, a Rooney je nakon nekoliko minuta i zabio.

Fernando Torres i Niko Kranjčar, uz Marka Janjetovića i Francuza Le Talleca, bili su najbolji igrači Europskog prvenstva U-17 u Engleskoj. Samo su Niko i Torres uspjeli...





U srijedu igraju četvrtfinale FA kupa protiv Fulhama, ali najteži ispiti slijede nakon utakmice s Portsmouthom.

- Ključne utakmice za plasman u Ligu prvaka odigrat ćemo protiv Arsenala, Chelseaja i Manchester Uniteda. Iako, uvjeren sam da bitnu prednost moramo steći na dvije “sporedne” utakmice, na White Hart Laneu protiv Portsmoutha i Sunderlanda u gostima...

Igrate protiv Portsmoutha, koji je potonuo na zadnju poziciju. U emotivnom smislu teška utakmica?

- Ne tako teška kao da igram protiv Dinama! Žao mi je što je Portsmouth pao na niske grane, ali profesionalci smo i moramo odraditi i tu “neugodnost”. I Harry Redknapp i Peter Crouch i ja, koji smo dugo bili na Fratton parku, s tugom ćemo gledati “mornare” na koljenima.

Što kaže Harry Redknapp?

- Nakon pobjede nad Stoke Cityjem nije bilo posebne proslave, nije bilo divljanja po pubovima. Harry nam je čestitao četvrtu pobjedu zaredom.

Tko će biti engleski prvak?

- Arsenal, ima najbolji raspored! Naravno, ako prođu Tottenham, to će im biti najveće iskušenje.

Kako Niko vidi rasplet u Ligi prvaka?

- Barcelona i Bayern mi ulijevaju najviše povjerenja...

U ovom času je najbolji hrvatski igrač! Dočekao je i taj dan, nakon svih sumnji i teških riječi. Ali, pamti se da nikad nije rekao niti jednu riječ protiv Dinama, kluba u kojemu je trebao postati zagrebački Beckham. Ipak, čini se da se neće tako brzo vratiti u Zagreb. Osim što je u najboljim nogometnim godinama, nedavno je namjeravao kupiti kuću u elitnom mjestu pored Londona, u Cuffleyju, gdje stanuje i predsjednik Tottenhama. Bio je spreman “iskrcati” 2,000.000 funti, no vlasnik je tražio 300.000 više. No u kakvoj je formi, teško je povjerovati da će ga tako brzo pustiti iz Londona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:21