ZNA SVE O KLUBU

KURBANOV O HAJDUKU 'Klub je poznat u cijelom svijetu, znam i da su pustili Modrića u Dinamo...'

Zamjena za Jeana Evrarda Kouassija zove se Ruslan Kurbanov, 23-godišnji Rus iz Azerbajdžana koji će na Poljudu ostati najmanje do ljeta. Kurbanov je s Hajdukom i dosadašnjim klubom Neftčijem iz Bakua dogovorio posudbu do kraja sezone, s opcijom produženja ugovora za još dvije godine.

- Po vokaciji sam napadač, ali ne klasični. Najviše volim igrati lijevo krilo, ali mogu igrati i desno ili napadača – priča nam brzanac Kurbanov.

Nosit će dres s brojem sedam koji je dosad na dresu imao baš Kouassi. Teško je zamijeniti napadača iz Obale Bjelokosti, a teret je i sedmica.

- Kao što je ovdje desetka, kod nas je sedmica, nosi je najbolji igrač. Vjerujem da ću to povjerenje opravdati.

Kouassi je slavio pogotke čineći "tombulu"...

- Tako ih slavim i ja – govori nam Kurbanov, u što smo se i uvjerili gledajući snimku njegova gola Albaniji u nastupu za U21 reprezentaciju Azerbajdžana.

- Opet će biti salta na Poljudu nakon golova. Jedva čekam.

Kurbanov je Rus iz Dagestana, ali ima dvojno azerbajdžansko i rusko državljanstvo.

- Djed mi je iz Azerbajdžana. U ruskom Rostovu, u kojem sam bio, nisam želio sjediti na klupi, a i lakše se izboriti za mjesto u reprezentaciji Azerbajdžana. Prihvatio sam zato s 18 godina odlazak u Neftči.

Ali, počeo si kao klinac u Dynamu iz Stavropola. Nije ti neka preporuka za Hajduk da si dijete Dynama?

- Ha, ha... Znam, znam. Čuo sam za to rivalstvo Hajduka i Dinama – kaže na ruskom Kurbanov.

Zanimljivo, Kurbanov je za Hajduk potez u kojem klub gotovo da ne može izgubiti. Boravak Kurbanova Hajduka košta minimalno, financira ga njegov dosadašnji klub Neftči, odnosno Azebajdžanski nogometni savez. Oni mu podmiruju (sufinanciraju) najveći dio plaće.

Savez u kojem je izbornik seniorske reprezentacije odnedavno Robert Prosinečki s pomoćnicima Gordanom Ciprićem i Jankom Jankovićem odlučio je mlade talentirane nogometaše koji će biti u kadru reprezentacije slati po Europi da stječu iskustvo.

Sve kako bi unaprijedili azerski nogomet i reprezentaciju. A Kurbanova Prosinečki vidi kao udarnog igrača reprezentacije u budućnosti. A ako se u ljeto Hajduk odluči zadržati Kurbanova, stajat će to klub tek neznatno više.

- Čim sam čuo za mogućnost dolaska u Hajduk, rekao sam da pristajem – kaže nam Kurbanov.

Jesi li ti što osobno razgovarao s Prosinečkim?

- Nisam.

Hajduku je iz menadžerskih krugova došla mogućnost da angažiraju Kurbanova. Potom su se sportski direktor Goran Vučević i ostali kod Prosinečkog i ostatka vodstva reprezentacije Azerbajdžana raspitali o kvalitetama Kurbanova, a zatim su nakon pozitivnih odjeka donijeli odluku.

Nije Kurbanov došao u nepoznato.

- Znam za Hajduk od ranije. Znam i za Dinamo, igrao sam protiv njega u jednom prijateljskom susretu kada smo ostali 0:0. Znam da su neki veliki igrači poput Darija Srne igrali za klub. Znam i da u Hajduku nisu kao klinca ostavili Luku Modrića. Čitao sam o tome, pripremio sam se ha, ha.

A prvi dojmovi?

- Sviđa mi se grad i stadion. Čuo sam i za Hajdukove navijače. Znam da grad živi za Hajduk. Ime Hajduka poznato je u cijelom svijetu. Za mene je Hajduk veliki korak u karijeri. Nema šanse da bih odbio Hajduk. Ovo mi jest odskočna daska za još jaču ligu i mjesto u reprezentaciji, ali ne samo to. Želim ovdje ostaviti trag.

Kurbanov je, kaže, spreman vrlo brzo uskočiti u vatru.

- Prošao sam pripreme s klubom, dva tjedna smo proveli i u Turskoj. Izuzev zadnjih nekoliko dana potpuno redovno sam trenirao. Brzo ću uhvatiti ritam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:40