DUDUOV TOPNIČKI DNEVNIK

Kuže: Novac je zaradio, sad igra iz zadovoljstva!

Nikola Jurčević, Josip Kuže i Igor Štimac o mogućnosti da reprezentativni napadač na ljeto Arsenalovu klupu zamijeni za minutažu u manje glamuroznom klubu
Arsenal's Eduardo celebrates scoring the third goal during the English Premier League soccer match at the Emirates Stadium in London September 19, 2009. REUTERS/Jed Leicester (BRITAIN SPORT SOCCER) NO ONLINE/INTERNET USAGE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO LTD. FOR LICENCE ENQUIRIES PLEASE TELEPHONE ++44 (0) 207 864 9000
 Reuters

ZAGREB - Eduardo ne bi trebao oklijevati. Za njegovu karijeru, kao i za hrvatsku reprezentaciju, bilo bi idealno da već na ljeto promijeni klub, kaže Josip Kuže pod čijim je vodstvom u sezoni 2004./05. godine Dudu odigrao svoju prvu raskošnu profesionalnu sezonu postigavši dvadeset pogodaka u HNL-u.

Nekadašnji Dinamov trener i današnji albanski izbornik jedini je član našeg trenerskog gremija koji otvoreno navija za Duduov transfer jer ne vjeruje u skori oporavak njegovih londonskih dionica. Duga povijest bolesti u Wengerovoj kartoteci plus sve jača konkurencija među napadačima (oporavljeni Van Persie, dolazak Chamakha) navode Kužea na zaključak da se vrti posljednje poglavlje Duduova ‘topničkog dnevnika’.

- Eduardo je navršio 27 godina i danas prvenstveno traži zadovoljstvo kroz igru i nastupe. Financijsku satisfakciju je dobio prijelazom u Arsenal i ne bi se trebao ustručavati promjena. Istina je da Arsenal pripada krugu najatraktivnijih svjetskih klubova, to u cijeloj priči ima određenu težinu, ali on na koncu ne može pogriješiti. Uvijek će biti u mogućnosti pronaći veliki klub koji se bori za trofeje i nastupa u Ligi prvaka. Lyon bi bio idealan izbor. Kontinuirano su u Ligi prvaka, osvojili su pregršt naslova, veliki rejting i adekvatna minutaža - dodaje Kuže.

Nikola Jurčević je nešto oprezniji. Bilićev asistent kaže da bi promjena sredine mogla značiti poticaj napadaču, ali ne treba a priori prekrižiti Arsenal.

- Ovdje govorimo o velikim klubovima koji diktiraju uvjete igračima, tako da cijela konstrukcija najviše ovisi o Wengeru. Ako on kaže “ostaješ, trebamo te”, onda neće biti razgovora o transferu. Ako kaže “imamo puno opcija”, onda je odlazak realna mogućnost. U idealnom scenariju Dudu bi ostao u Arsenalu i dogodine bi dobio veću minutažu. Ne mora igrati svaku utakmicu, u takvoj konkurenciji to je ionako nemoguće, ali svakako mora češće biti na terenu. Međutim, niti odlazak ne mora biti loš izbor - drži Jurčević.

Eduardo je u ‘win-win situaciji’ jer...

- Dolaskom u Arsenal on je prešao prag i više neće ići ispod ove razine. Siguran sam da bi privukao desetak europskih top-klubova iz razreda Lyona, Valencije ili Hamburga. I dalje bi igrao Ligu prvaka i u startu bi mu bio zajamčen status zvijezde.

Igor Štimac jedini bi Eduardu preporučio strpljenje i ostanak na Emirates stadionu.

- Zar mislite da bi u Lyonu imao slabiju konkurenciju? Ne bih mu savjetovao takav potez jer svi znamo da ključ ove priče nije njegova kvaliteta nego njegovo zdravstveno stanje. Eduardo je izvanserijski napadač koji zdrav i potpuno spreman ima mjesta u baš svakoj svjetskoj momčadi, pa tako i u Arsenalovoj udarnoj jedanaestorici - tvrdi Štimac.

Igor Štimac

- Zar mislite da bi u Lyonu imao slabiju konkurenciju?

Josip Kuže

- Ne bi se trebao ustručavati promijeniti momčad

Nikola Jurčević

- Eduardova sudbina ovisi isključivo o Wengeru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:46