VJERUJU U PROLAZ

LAGERBAECK O HRVATSKOJ 'Moramo zaustaviti Mandžukića i Srnu, oni su najopasniji'

'Teško je reći hoće li Hrvati biti jako agresivni ili jako defenzivni, ali očekujem ih jako disciplinirane'
 Boris Kovacev / CROPIX

Islanđani su smješteni u hotelu Hilton, gdje je 2005. bila naša reprezentacija skupa s Clintom Eastwoodom, a ovaj put tu su odsjeli VIP navijači iz HNS-ova čartera. Izbornik Lars Lagerbäck je na posljednju konferenciju za medije stigao s nekoliko minuta zakašnjenja, ležerno pijuckajući kavicu:

- Nismo trenirali ništa specijalno što nismo i dosad, no ovaj put je priprema specifična jer u nokaut-sustavu gol u gostima vrijedi dvostruko. Ako uspijemo sačuvati svoju mrežu netaknutom, oni će u uzvratu morati zabiti duplo više golova nego mi za prolaz - kazao je 65-godišnji Šved, koji vjeruje u dobro organiziranu igru u obrani i napadu te težak rad svih igrača u obje faze.

- Pokušali smo se proteklih dana što više koncentrirati na svoju igru, a ne na jakosti ili slabosti Hrvatske, ako ih uopće imaju. Glavno je da moji igrači razumiju svoju ulogu i način igre. Ako želimo da nam bekovi idu naprijed bit ćemo opasni, ali morat ćemo se znati i braniti jer to je uvijek rizik.

Islanđani su zbog kiše i vjetra u četvrtak odlučili trenirati u dvorani.

- Svi igrači će se morati prilagoditi terenu kakav god u petak navečer bio. Iako imamo grupu mladih, već imaju dovoljno iskustva iz svojih klubova, uostalom, 17 bodova koliko su osvojili u skupini novi je islandski rekord.

Na pitanje očekuje li čvrstu ili otvorenu utakmicu kazao je:

- Ne znam, imaju novog izbornika. Teško je reći hoće li oni biti jako agresivni ili jako defenzivni, ali očekujem ih jako disciplinirane i koncentrirane, znam kakvi znaju biti kad igraju u gostima, bit će izbalansirani sigurno. Mi ćemo probati igrati svoju igru, ali se i adaptirati ako se oni nametnu. Njihova zemlja očekuje pobjedu i smatra ih favoritima, na njima je veći pritisak. Mi smo opet autsajderi.

Glede hrvatskih pojedinaca Lagerbäck je dodao:

- Najopasniji napadač im je Mandžukić, imaju i nekoliko vrlo dobrih igrača u vezi također, a i Srna je uvijek prijetnja...

Domaće novinare zanimalo je hoće li Gudjohnsen biti spreman od prve minute za obje utakmice?

- Vidjet ćemo tek hoće li je započeti u petak i koliko će igrati, tada ćemo odlučiti što ćemo i kako u uzvratu.

Kapetan Aron Einar Gunnarson na istoj je liniji s izbornikom:

- Glavno je da se usredotočimo na sebe i svoju igru, da igramo kako smo dosad pa ćemo vidjeti kako će ispasti. Znamo da igramo protiv dobre momčadi, bit će teško, ali igrat ćemo svoju igru - frazom poznatom i kod nas poslužio se igrač Cardiff Cityja, koji govori engleski s tvrdim, velškim naglaskom.

- Njihova zemlja očekuje pobjedu već u prvoj utakmici, mi očekujemo samo prolaz, zato se moramo koncentrirati na se.

Islanđane je zanimalo je li prednost domaćina loše vrijeme, iako im većina igrača odavna ne igra na Islandu?

- Neće to biti prednost ni za koga, svi smo navikli na razne uvjete u različitim zemljama, odlučit će teren, a ne vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 00:20