PORUKA KAPETANA

SRNA UOČI UTAKMICE GODINE 'Uvjeti? Nema alibija, na terenu smo 11 protiv 11! Želimo razveseliti Hrvatsku'

'Maksimalno smo se u protekla četiri dana posvetili Islanđanima, želimo sve loše pretvoriti u pozitivno'
 Goran Mehkek/CROPIX

Darijo Srna pred novinare je u Reykjaviku sjeo navečer, na službenoj konferenciji za medije na stadionu Laugardalsvöllur. Poslije je otišao opipati teren, koji je prekriven da ga ne uništi jaka kiša koja je do ponoći trebala stati...

Kapetan hrvatske reprezentacije prvo je upitan kakvo je ozračje pod novim šefom:

- Imam osjećaj da Niko nije nikad ni otišao iz reprezentacije, pratio nas je i podržavao. Maksimalno smo se u protekla četiri dana posvetili Islanđanima, želimo sve što je bilo loše pretvoriti u pozitivno i prezentirati pripremljeno na terenu.

Al Jazeeru je zanimalo kako se mentalno reprezentacija pripremala za dodatne kvalifikacije?

- Iako se nažalost nismo izravno plasirali, Hrvatska kao mala država živi za odlazak u Brazil. Ne postoji veća motivacija za igrače u životu, radi sebe samih, naših obitelji, stožera i cijele države, od prigode za plasman na SP.

Koliko može utjecati loše vrijeme na izvedbu na terenu?

- Od prvog dana imamo informacije i o vremenu. Islanđani su u blagoj prednosti jer su više navikli na vjetrovite uvjete, mi ćemo se morati više prilagoditi, ali nema alibija, na terenu smo 11 protiv 11, imamo puno velikih igrača koji su igrali velike utakmice, možda i po lošijem terenu i moramo se pokazati u pravom svjetlu.

Kojih se islandskih igrača treba paziti, pitali su domaći?

- Kao prvo, ključna osoba ovog uspjeha je trenerova, velikog trenera i gospodina Lagerbäcka. Puno puta smo se s njime susreli, poznaje Hrvatsku jako dobro i pokušat će nas iznenaditi. Ne bih izdvajao nijednog islandskog igrača, no mi smo favoriti samo na papiru. Čeka nas težak posao za odlazak na SP i u petak i u utorak.

Je li se sada važnije plasirati jer je prvenstvo baš u Brazilu?

- Naravno da jest. Ali i radi nas samih, što smo propustili 2010. radi teške situacije u državi, da razveselimo ljude, koji će s nestrpljenjem čekati naše utakmice.

S obzirom da je cijela zemlja slavila već nakon ždrijeba, je li moguće da podcijenite Islanđane?

- Nikako. Maksimalno respektiramo Island, pokazali su karakter i mentalitet vrativši se u Švicarskoj sa 1-4 do 4-4, to ne može bilo kakva momčad. No, mi vjerujemo u sebe i svog izbornika, ako ćemo ispuniti njegove zadaće otići ćemo u Brazil.

Je li vas nazvao bivši izbornik, zanimalo je hrvatske novinare:

- Poželili su nam sreću oba bivša izbornika, i Slaven Bilić i Igor Štimac, podržavaju nas i žele svu sreću u predstojeće dvije utakmice, poručio je Srna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:56