KRAJ FORMULE ŠTIMCA

Liga 16 pada već u svibnju?

Kritičan broj profesionalnih klubova do roka 1. svibnja neće udovoljavati kriterijima licenciranja, što znači i promjenu formata 1. HNL već od sljedeće sezone
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Nogometna vlada Vlatka Markovića više nije spremna tolerirati financijski nered u profesionalnim klubovima niti rastezati kriterije za licenciranje poput žvakaće gume. Klubovi koji do 1. svibnja ne budu udovoljavali strogim zahtjevima izgubit će dozvolu za natjecanje u elitnom razredu, što za sobom povlači i promjenu prvoligaškog sustava. Nije isključeno da ćemo već sljedeće jeseni gledati 1. HNL sa 10 ili 12 klubova.

Predsjednik HNS-ove Natjecateljske komisije Antun Čilić kaže da će “nakon 1. svibnja biti vrlo zanimljivo” jer je situcija na terenu krajnje alarmantna. Za promjenama već vape trećeligaši kojima su gostovanja predaleka i skupa, neki županijski savezi zbog toga od HNS-a traže usitnjavanje sustava i zaokret prema “mikroregionalizaciji”.

I dok će se format 1. HNL pedantno secirati u sljedeća dva mjeseca, nacrti eventualne regionalne lige već su završili u košu za smeće. Na okruglom stolu na Bledu, informira glavni tajnik Srebrić, ta je tema okrznuta tek pod točkom “razno”. Nitko od sudionika nije imao mandat za crtanje nekog budućeg udruživanja. I premda Uefa ne bi spuštala rampu ovakvim integracijama, u HNS-u podsjećaju na neslavan završetak sličnih projekata u Skandinaviji i na Baltiku.

- Te su lige neslavno završile iako sigurnost tamo uopće nije bila upitna, dok bi u našem slučaju bila ključan problem - objašnjava Srebrić.

Reprezentacija u međuvremenu zaokružuje kalendar test-utakmica za ovo proljeće. Nakon Belgije (3. ožujka) potvrđeno je da će Bilićeva momčad gostovati kod Austrijanaca (Klagenfurt, 19. svibnja) te ugostiti Wales (23. svibnja). Otvorena je opcija da ‘vatreni’ odmah potom skoknu u Litvu na turnir na kojem će uz domaćine sudjelovati još Azerbajdžan i Bjelorusija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:02