NOVI ŽIVOT U MILANU

Livaja savjetuje Kovačića: 'Mateo, izbjegavaj milanski noćni život i sve te klubove!'

 AP

Nije čudno što je Ivo Šušak za potrebe reprezentacije U-23, koja je jučer igrala s Nizozemcima, od Nike Kovača, izbornika selekcije U-20 koja sutra igra s Talijanima, tražio baš Marka Livaju. Iskusni strateg misli sve najbolje o sjajnom Splićaninu, napadaču koji će tek 26. kolovoza navršiti 20 godina. Dosad je Marko u mladim nacionalnim postavama (a igrao je baš za sve, od U-15 do, eto, U-23) skupio četrdesetak nastupa.

Uvijek aktivan, pretežito koristan, nerijetko atraktivan. Poznat je taj njegov stil: spušteni, nekako izazivački 'gard’, namjerna i spontana poruka suparniku da njega, Livaju, ne impresionira apsolutno ničim, pa originalna rješenja na igralištu, igra u kojoj ne manjka ni prodornosti, ni eksplozivnosti, ni efikasnosti, a ni zezancije; treba li aktivirati petu, tu je, treba li nekome loptu gurnuti između nogu, ništa lakše i ništa ljepše!

- Baš se vraćam s ručka - rekao je ovoga utorka oko podneva, javljajući se iz rovinjskoga hotela Park u koji je istoga jutra došao iz umaškog Sol Garden Istre, a sinoć se, dakako, vratio među Kovačeve izabranike.

Još je malo osjećao tegobe duga putovanja:

- Iz Bergama sam krenuo u ponedjeljak, vlakom u 13-14 sati, do Trsta presjedao i vozio se do 18. Pa su me pokupili naši i autom sproveli u Umag.

Marko je kao 17-godišnjak 'emigrirao’ iz Hajduka:

- Potpisao sam za Inter Milan. Tko ne bi! A kad sam posuđen drugoligaškom Luganu nisam smio igrati službene utakmice, samo prijateljske, zbog 12-mjesečne kazne koju su mi napakirali moji iz Poljuda...

Sve je izdržao. U međuvremenu je bio ustupljen i Ceseni, članu Serie A, ove zime, eto, dospio je u Atalantu. Možda se nije nadao novom premještaju, s obzirom na to da je ujesen često bio u prvom sastavu Nerazzurra?

- Takav je život profesionalca. Gazda odlučuje. Jest da je sezona bila dobra, igrao sam 15 puta, zabijao i u Europskoj ligi. Ne smeta što su me dali Bergamu, to je samo 20 kilometara od Milana, za mene je najbitnije da ću mnogo češće biti na sceni.

Atalanta je u prilično kritičnoj zoni, slijedi borba za spas?

- Uspjet ćemo. Do svršetka lige je 16 kola, uvjeren sam da će trener Stefano Colantuono pronaći dobitunu formulu.

Razgovarati s deklariranim i službenim interovcem podrazumijeva dodir aktualne teme: Mateo Kovačić na velebnom stadionu 'Giuseppe Meazza’?

- Ah, Mateo... Svaka mu čast. Dečko još nema 19 godina, a već vrijedi 15 milijuna eura, to je fantastično!

Znaju se, dijelili su svlačionicu u hrvatskim mladim kategorijama.

- Kovačić je klasa. Kompletan u svakom smislu. Kod njega mi se sviđa sve. Uzeo ga je klub poput Intera. Takve sredine, naime, ne bacaju novac: čim investiraju, znači da su sigurne u pun pogodak!

Može li Mateo s vedetama koje se zovu Javier Zanetti, Antonio Cassano, Esteban Cambiasso, Diego Milito...?

- Može. Pa šef Andrea Stramaccioni stalno ga hvali, glavni boss Massimo Moratti isto tako. Inter nije u sjajnom izdanju, malo se muči, rado ekipira, pojačava, svjesno gradi momčad za sutra. A Kovačić je najbolji odabir za budućnost!

Što Livaja preporučuje zemljaku, početniku u Italiji?

- Zapravo ništa, on je dovoljno pametan i zreo da se snađe u svim okolnostima. U redu, imam jednu preporuku: neka izbjegava milanski noćni život, sve te diskoklubove koji se sportašu ne preporučuju ni u kojem slučaju!

Nema straha, Mateo je ponizni vjernik, ministrant i divno odgojeni mladić, neće upasti u iskušenja te vrste.

- Nisam ni ja. Ne usudim se, što bi rekla moja Valentina, 'ubila’ bi me drugog jutra!

Kako je njemu bilo s prvotimcima?

- Divno. Nadam se da će biti opet. Nadam se da će Italija biti duga, sretna epizoda i Radoševiću, Bubnjiću, Mlinaru.

Zašto ne, Hrvati su nogometaši po genu.

- Na San Siru sam se najviše družio sa Samirom Handanovičem i Dejanom Stankovićem. Valjda i zbog jezika, prethodno nisam znao ništa talijanskoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:47