MINISTRI U PROBLEMIMA

Ljudima iz Uefe puni džepovi, dok domaćini Eura zbrajaju gubitke

Uvjerljivo najveći udio u ukupnom prihodu dolazi od prodaje televizijskih prava. Prijenose nogometnih obračuna s istoka Europe naplatili su 840 milijuna eura
 Srđan Vrančić/CROPIX

Recesiju na svojoj koži osjeća i neprofitna organizacija zvana Uefa, ali se zbog toga još uvijek ne brine previše. Godine vrtoglavog porasta prihoda, barem s Europskog nogometnog prvenstva, su prošlost.

Prema posljednjim procjenama, Euro 2012 donijet će Uefi neznatni porast prihoda od 19 milijuna eura, “pišljivih” jedan i pol posto.

Primjerice, Austrija 2008. donijela joj je gotovo 60 posto više novca nego Portugal 2004. godine.

- Dobit s ovog Europskog prvenstva bit će nešto niža nego na prethodnim natjecanjima, iako očekujemo malo veće prihode - procijenio je glavni tajnik Uefe David Taylor koji još čeka završni račun.

TV prava hrane Uefu

Prije četiri godine Uefi je od 1,35 milijardi eura prihoda ostala čista dobit od 253 milijuna. Iskoristili su je, među ostalim, i za pokrivanje 86 milijuna eura gubitka u poslovanju u 2011. godini.

Uvjerljivo najveći udio u ukupnom prihodu dolazi od prodaje televizijskih prava. Prijenose nogometnih obračuna s istoka Europe naplatili su 840 milijuna eura, što je mrvicu manje nego što su iznosili ukupni prihodi turnira u Portugalu.

Uefin pogled na financijsko izvješće, kakve god brojke na kraju bile, bit će ugodan. Za razliku od njenih računovođa, ministri financija zemalja suorganizatora Euro 2012 još će se godinama hvatati za glavu. Poljska je zbog Europskog prvenstva u infrastrukturu uložila oko 20 milijardi eura, Ukrajina polovicu manje.

Ne postoji čarobnjak koji bi ih s tim izdacima gurnuo u financijski plus, ali barem će se moći utješiti novim i obnovljenim stadionima, cestama, hotelima...

Troškovi će i dalje rasti

Ekonomske pluseve i minuse posljednjeg Europskog prvenstva pomno će analizirati potencijalni domaćini sljedećih turnira. Za četiri godine u Francuskoj će se prvi put za starokontinentalni tron boriti 24 reprezentacije.

Više momčadi povlače i dolazak većeg broja navijača i turista, ali i znatan porast organizacijskih troškova. Za Euro 2020 zasad su kandidaturu najavili Turska, zajednički Irska, Škotska i Wales te Gruzija (samostalno) i u paktu s Azerbejdžanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:08