VELIKI INTERVJU ZA JUTARNJI

LUKA MODRIĆ NAPOKON PROGOVORIO: 'Meni je savjest čista! Sve ovo što mi se događa je velika nepravda, ali vjerojatno tu ima i neke moje krivice...'

 
 Vlado Kos / CROPIX

Tri sata nakon povijesnog uspjeha trebalo je da se pred novinarima, na putu prema klupskom autobusu, pojavi većina nogometaša Real Madrida. Slavlje, iako većini postaje “dnevna rutina”, uvijek je slatko…

Jedino je Cristiano Ronaldo, tako tipično za njega, i u ovoj prilici bio u svom filmu. Četrdesetak minuta prije svojih suigrača, dok se još mogla čuti slavljenička pjesma iz madridske svlačionice, odradio je medijske obaveze i sam sjeo u autobus… Luka Modrić, na terenu među najotpornijima na Liverpoolov presing, bio je razgovorljiv…

- U utakmicu nismo ušli kako smo željeli, Liverpool je dominirao prvih dvadesetak minuta, stvarao prilike, ali kasnije smo pokazali da smo bolja momčad. Vrijeme je odmicalo, a mi smo sve više kontrolirali loptu i utakmicu. I bilo nam je sve lakše.

Promjena stanja na terenu dogodila se paralelno sa Salahovom ozljedom…

- Žao mi je Salaha, nadam se da će se oporaviti za SP. Njegov izlazak je sigurno poremetio Liverpool, ali kod nas se ništa nije promijenilo. I dalje smo igrali svojim stilom, dominirali s posjedom lopte. Počeli smo stvarati šanse, a Garethovim ulaskom (Bale) potpuno ih slomili. Njegov gol, one škarice, fantastične su, fenomenalne.

Finale će se pamtiti i po možda najboljem golu u povijesti finala Lige prvaka, ali i po dva, praktički, autogola Liverpoolova vratara Kariusa… I Bayernov golman je teško pogriješio protiv Reala…

- Pogreške se događaju, dio su nogometa, tu se ništa ne može. Garethov gol je pak sigurno u tri najljepša koje sam ikada vidio u Ligi prvaka. Ako nije i najljepši svih vremena.

Četvrti put ste europski prvak.

- Ne znam što bih rekao nego da sam jako sretan, presretan. Svaki moj trenutak u Realu je protkan uživanjem.

Čini se da sve lakše osvajate Ligu prvaka?

- Ha, ha, nije baš tako. Nije bilo lako ostvariti naša dostignuća, postići sve što smo napravili, ali uz rad momčadi koju imamo ostvarili smo povijesni rezultat. Nešto nevjerojatno i treba vidjeti hoće li ijedna momčad u budućnosti uspjeti ponoviti naše rezultata. Uživam, stvarno uživam, jako sam sretan u Realu.

Ni godine vas ne zaustavljaju…

- Što sam stariji, što više godina prolazi, osjećam se sve bolje. I ne brinite se, bit ću spreman za Svjetsko prvenstvo, 31. svibnja sam u reprezentaciji. Imat ću dovoljno dana za odmor i jedva čekam pripreme za Rusiju. Nadam se našim uspjesima, najboljem rezultatu otkako sam u reprezentaciji. Fizički sam odlično preživio klupsku sezonu, ne osjećam nikakve posljedice, Bogu hvala. Koliko god sezona bila duga, ne osjećam se umorno, a to mi je najvažnije.

Baš vam takav, veliki rezultat s reprezentacijom nedostaje kako biste zaokružili karijeru…

- Fali mi, naravno da mi nedostaje jer je reprezentacija nešto posebno. Pogotovo što ću prvi put na nekom velikom turniru biti kapetan. I to će mi biti dodatna motivacija. Kad se sjetim 2006. godine i svog debija na SP-u, uvijek smo negdje u blizini, šuljamo se, pogotovo na EP-ima, ali nekad nam je nedostajalo i sportske sreće. Detalji su presuđivali za suparnika, a ne za nas. Nadam se da će se u Rusiji sreća okrenuti na našu stranu. Prvi cilj je proći skupinu koju, otkako sam u reprezentaciji, još nikada nismo prošli na Svjetskom prvenstvu. Vjerujem da ćemo ostvariti svoj cilj jer hrvatska reprezentacija ima sve što je potrebno za veliki rezultat. Mi igrači, mi kao grupa, moramo biti jedinstveni, vjerujem da je stiglo vrijeme da prođemo skupinu. A nakon što to ostvarimo, spremni smo i za veći rezultat.

Što biste mogli od Realova mentaliteta, lakoće pobjeđivanja i osvajanja prenijeti na reprezentaciju? Što još treba Hrvatskoj?

- Sa strane izgleda kao da lagano igramo, ali nije to baš tako jednostavno kao što se čini. Normalno je da je samopouzdanje ogromno nakon što triput osvojiš Ligu prvaka i ulaziš u četvrto finale te da se možeš tako postaviti na terenu. Iz Reala u reprezentaciju mogu donijeti svoj karakter, liderske osobine za koje mislim da ih imam. Posebno na terenu. Ali, ponavljam, ključ našeg uspjeha je jedinstvo unutar grupe, da se borim kao da sam jedno. Bez toga ništa nećemo napraviti. Nadam se i podršci navijača jer nam je potrebna, ali najbitnija je dobra atmosfera u reprezentaciji. Mi igrači je moramo stvoriti između sebe, već od početka priprema i vjerujem da će s njom doći i rezultati. Bila bi velika šteta kad ova generacija ne bi napravila ozbiljan rezultat na velikom natjecanju. Velika šteta…

I za vas posebno, jer se u zraku osjeća kako bi vam Rusija moglo biti posljednje Svjetsko prvenstvo u karijeri, možda i posljednje veliko natjecanje uopće…?

- Ne želim sad o tome pričati, posebno ne želim prije Svjetskog prvenstva. Vidjet ćemo. Ne želim niti davati velike najave ili slične izjave, jedina želja mi je fokusirati se na posao koji nas čeka u Rusiji. Ne zanima me ništa što se događa oko toga.

Ranije ste spomenuli kako vam treba podrška navijača. Očekujete li je ili strahujete da ne bude kao prije dvije godine u Francuskoj?

- Teško mi je reći bilo što o tome. Nadam se da će nam biti podrška. Uvijek smo govorili kako nam trebaju i nadam se da će biti uz nas. No, još jednom ću ponoviti, presudno je da mi igrači budemo kao jedno, kao u posljednjim utakmicama protiv Ukrajine i Grčke kad smo se našli u ‘stani, pani’ situaciji. Uvjeren sam da ćemo takvi biti i na Svjetskom prvenstvu, a s podrškom navijača bili bismo još bolji. Ali ako je ne bude, bitno je kakvi ćemo mi biti na terenu.

I u ovom finalu vas je pratila obitelj…

- Roditelji, supruga, djeca, kum, prijatelji… Naravno da im nije dosadno što stalno pobjeđujemo, ha, ha… Užitak im je izaći na teren, slikati se s trofejima, drugim igračima… Ne, nikad im nije dosadno.

A što će biti s Cristianom Ronaldom? Španjolski kolege su se uzbunili, iz posljednjih izjava namirisali odlazak iz Reala…

- I Španjolci su me pitali za njega, ali ne želim govoriti o tome. Vidjet ćemo što će biti. Ovo je prevelik dan da bismo pričali o takvim stvarima. Napravili smo nešto nevjerojatno, povijesno i večeras je samo to važno.

'Savjest mi je čista, čine mi nepravdu'

Mogu li vas omesti stvari koje vam se događaju izvan nogometa?

- Ne, uopće me ne ometaju i mislim da to pokazujem na terenu. I u kvalifikacijama i u dresu Reala pokazao sam kako me ništa ne ometa. Znam da mi je savjest čista i to mi je najvažnije. Mislim da mi se događa jedna velika nepravda, ali što je, tu je, vjerojatno u tome ima i neke moje krivnje. No, dobro, tako je kako je. Kažem, najvažnije je da mi je savjest čista i da stvari koje se događaju sa strane ne utječu na moju igru, na moj nogomet i da mi, zapravo, ne smetaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 04:02