DAJU DIO PLAĆE

MAMIĆEVI GRAĐANSKI UGOVORI S BIVŠIM DINAMOVCIMA Eduardo se jedini pobunio, ostali nisu imali primjedbi...

 CROPIX

Zdravko Mamić je tijekom zadnjih 15 godina prodao mnoštvo igrača iz Dinama u 'bijeli svijet', neke od njih za vrlo velike iznose. Modrića je za 21 milijun eura 2008. transferirao u Tottenham, dok je godinu dana ranije Eduarda da Silvu za 13 milijuna prodao Arsenalu. No, Eduardo je nakon određenog vremena u inozemstvu zahladio odnose s Mamićem, a uskoro su se obojica našli na sudu.

Naime, Mamić je s Eduardom 2001. godine potpisao ugovor o zastupanju i ulaganju, a 2004. godine ugovor o međusobnim pravima i obvezama prema kojem je hrvatski Brazilac do kraja života morao isplaćivati Mamiću 20 posto svoje zarade, što je prestao činiti. U javnost su nakon toga dolazile glasine kako je Mamić identične ugovore potpisao s još nekolicinom igrača, kao što su Luka Modrić, Mateo Kovačić i Ognjen Vukojević.

Nakon što je Eduardo obustavio isplate, Mamić mu je na temelju ovršne isprave 2011. godine blokirao imovinu u Hrvatskoj. No, Eduardo je potom tužio Mamića i tražio poništenje svih ugovora s njim te stavljanje van snage ovršne isprave s kojom mu je blokirana imovina. 2014. godine nepravomoćnom presudom Općinskog građanskog suda taj je ugovor proglašen ništetnim.

Sud je u tom slučaju ocijenio kako odredbe ugovora krše propise FIFA-e te su također ništetni s obzirom na odredbe građanskog prava, budući da je provizija ocijenjena kao zelenaška.

Budući da, navodno, ima sličan ugovor kao i Eduardo, i Luka Modrić je Mamiću dužan isplaćivati manji dio svojih primanja sve do kraja karijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:50