DAN VELIKIH DERBIJA

Mandžukić i Perišić na klupi, Modrić igra

U subotu su na rasporedu četiri velika nogometna derbija. U Munchenu se sastaju lider njemačkog nogometnog prvenstva Bayern i aktualni prvak Borussia Dortmund, u Madridu će se snage odmjeriti Real i Atletico Madrid, u Serie A je na rasporedu 'Derbi della Mole', sudar Juventusa i Torina, dok se u Nizozemskoj sastaju Ajax - PSV Eindhoven.

BAYERN MUNCHEN - BORUSSIA DORTMUND (subota, 18:30 sati)

Bayern dočekuje Borussiju u odličnom raspoloženju i sa 11 bodova viška. Premda je do konca prvenstva još 20 kola, većina stručnjaka se slaže kako bi pobjeda bavarskog sastava u prvom ovosezonskom 'Der Klassikeru' mogla razriješiti pitanje prvaka. Toga su svjesni i u Dortmundu zbog čega najavljuju igru na 'sve ili ništa'. U zadnja četiri ligaška ogleda Borussija je slavila sva četiri puta uz razliku pogodaka 10:3.

"Siguran sam kako nas očekuje sjajna utakmica. Ukoliko Bayern pobijedi utrka za naslov prvaka će biti gotova. Međutim, Borussija ima dovoljno kvalitetan sastav da može pobijediti u Munchenu" smatra Ottmar Hitzfeld, njemački nogometni stručnjak koji je s oba kluba bio europski prvak, a posljednje četiri godine vodi reprezentaciju Švicarske.

Bayern dočekuje prvaka bez ozlijeđenih Luiza Gustava i Arjena Robbena, dok su kod Borussije upitni Mario Goetze, Ilkay Gundogan i Mats Hummels. Premda Jupp Heynckes i Jurgen Klopp nisu objavili sastave prema vijestima koje stižu iz Njemačke Mario Mandžukić i Ivan Perišić će startati na klupi za pričuve.

Vjerojatni sastavi:

Bayern: Neuer - Lahm, Dante, Badstuber, Alaba - Javi Martinez, Schweinsteiger - Muller, Kroos, Ribery - Gomez

Borussia: Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - Gundogan, Kehl - Kuba, Gotze, Reus - Lewandowski

JUVENTUS - TORINO (subota, 20:45 sati)

Ove sezone u Serie A se vratio 'Derbi della Mole', najstariji derbi na Apeninima. Zbog brojnih seoba Torina iz prve u drugu ligu posljednji torinski derbi je odigran u sezoni 2008/09. Juve i Torino međusobno su igrali 225. puta, Juventus je upisao 91 pobjedu, Torino 72, a 62 susreta su završila bez pobjednika, no Torino je posljednjih 12 derbija bez pobjede. I ove sezone teško će prekinuti crnu seriju. 'Stara dama' predvodi Serie A sa 32 boda, dok je Torino na 14. poziciji sa 15 bodova. Domaćin ima dosta problema s ozljedama. Sigurno neće nastupiti Martin Caceres, a upitni su Arturo Vidal, te Giorgio Chiellini.

"Utakmicu protiv Torina moramo shvatiti kao da se radi o finalu svjetskog prvenstva. Moramo igrati ozbiljno i maksimalno koncentrirano," smatra Andrea Pirlo.

Vjerojatni sastavi:

Juventus: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Licsteiner, Pogba, Pirlo, Marchisio - Asamoah Vučinić, Giovinco

Torino: Gillet - Darmian, Glik, Ogbonna, D'Ambrosio - Basha, Gazzi - Cerci, Bianchi, Meggiorini - Santana

AJAX - PSV (subota, 20.45 sati)

Premda ne donosi toliko tenzija kao sudar Ajaxa i Feyenoorda, ogled između 'Kopljanika' i PSV-a sasvim sigurno jedan je od najvećih derbija nizozemskog nogometa. Ajax dočekuje utakmicu na stadionu Arena na četvrtom mjestu sa 27 bodova, šest manje od lidera PSV-a. U posljednjih pet međusobnih susreta Ajax je slavio samo jednom.

Vjerojatni sastavi:

Ajax: Vermeer - Moisander, Alderweireld, Blind, van Rhijn - Poulsen, De Jong, Eriksen - Boerrigter, Hoesen, Fischer

PSV: Waterman - Bouma, Derijck, Hutchinson, Guedes - van Bommel, Wijnaldum, Strootman - Lens, Mertens, Narsingh

REAL MADRID - ATLETICO MADRID (subota, 22:00 sat)

Većina španjolskih medija ogled Reala i Atletica najavljuje rečenicom 'sada ili nikada'. Naime, Atletico već 13 godina ček pobjedu protiv gradskog suparnika. Ove sezone Rojiblancosi igraju sjajno, na drugom su mjestu ljestvice sa tri boda manje od vodeće Barcelone, ali i sa osam bodova viška od Reala na trećoj poziciji. Posljednji put Atletico je imao toliko bodova 'fore' 1995/96. kada je osvojio naslov španjolskog prvaka. Tada je za Atletico igrao Diego Simeone, koji je danas trener momčadi sa stadiona Vicente Calderone.

"Simeone je Atletico pretvorio u pravu momčad. Prije su imali mnogo uspona i padova, no uz njega igraju zrelije i pametnije. Nisam siguran da je Real favorit," smatra španjolski izbornik Vicente del Bosque. Posljednji put Atletico je slavio 1999. godine, a potom je šest puta remizirao uz 17 poraza.

"Očekuje nas pravi spektakl, utakmica za koju živi cijeli grad. Nadam se našoj pobjedi," kazala je Realova 'jedinica' Iker Casillas. Trener 'Kraljevskog kluba' Jose Mourinho nema previše muka oko sastava, dvoji tek između Mesuta Ozila i našeg Luke Modrića. Prema vijestima koje stižu sa stadiona Santiago Bernabeu sastavu je bliži hrvatski reprezentativac.

Vjerojatni sastavi:

Real Madrid: Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao - Khedira, Alonso - Di Maria, Modrić, Ronaldo - Benzema

Atletico Madrid: Courtois - Juanfran, Miranda, Godin, Filipe - Gabi, Suarez - Koke, Costa, Turan - Falcao

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:21