LIGA 16 ĆE PREŽIVJETI

Marković baca klubovima pojas za spašavanje

Prvoligaški davljenici ne moraju strahovati od naprasnog napuštanja postojećeg formata 1. HNL, iz lige bi mogla ispasti samo dva kluba
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - “Ovo je apsurdno. Borimo se za optanak, a ne znamo hoće li liga 16 uopće preživjeti”, panično ovih dana viču treneri pet ugroženih prvoligaša. Njihovi SOS signali stižu nakon negativnog nalaza HNS-ova Odjela za licenciranje, koji je u prvoj rundi izdao samo četiri prvoligaške dozvole za sljedeću sezonu. Uvjetima su udovoljili tek Dinamo, Zagreb, Inter i Slaven Belupo .

Ivančica Sudac, šefica projekta usuglašavanja s EU nogometnim standardima, u kratkom je razdoblju izgradila imidž majčice svete inkvizicije o čijem ‘atestu’ ovisi hoće li klub ostati iznad vode ili će se utopiti. Kod nje popusta nema, ali obaviješteni iz vrha nogometnih vlasti kažu - sve je isto k’o i lani. Tada je kroz ‘prvi krug pakla’ neokrznuto prošlo samo pet klubova, ali su kroz žalbeni postupak ili ‘pomilovanjem’ Markovićeva Izvršnog odbora do statusa naknadno stigli i ostali. Copy-paste metodom isti scenarij uprizorit ćemo i u sezoni 2010./11 .

Premda su kriteriji licenciranja ovog proljeća dodatno postroženi, naši su klubovi doktorirali na traženju rupa u zakonu i na diplomatskom smekšavanju nogometnih vlasti pa će još jednom znati doskočiti problemu. Za ilustraciju, Istra sljedeću sezonu ne može domaćinstva preseliti na Kantridu kao prošle jeseni, na privremenoj adresi (Veruda) ne može ostati, a vlastiti stadion još nije završila.

Ipak, očekuje se da će HNS zažmiriti na jedno oko jer je klub ponudio jamstva da će do kolovoza ili rujna napokon pripremiti matični stadion za prvoligaško natjecanje. Klubovi pritisnuti višemilijunskim dugovima poput Varteksa, privremeni spas pronašli su u pravnoj smicalici. Svoje dugove obećavaju otplatiti do 15. lipnja kada će u džepu već imati natjecateljsku dozvolu za sljedeću sezonu.

Pravila nalažu da na kraju sezone iz 1. HNL ispadnu tri kluba, ali nije isključeno da će na selidbu uz već oplakanu sesvetsku Croatiju biti prisiljen samo jedan prvoligaš. Razlog prozaičan - u drugoligaškoj konkurenciji tek su četiri kluba zainteresirana za promociju u viši razred. Licence su zatražili Split, Solin, H. dragovoljac i Mosor, ali saznajemo da niti jedan klub neće glatko proći ovaj proces. Split bi rentao Poljud, ali klupska vrhuška nije u dobrim odnosima s gradskom nomenklaturom. Solin nema stadion u vlastitom gradu, upitno je hoće li ga pustiti u obližnje Dugopolje. H. dragovoljac nema čist financijski nalaz, a Mosor je prenisko na drugoligaškoj tablici.

Promjena prvoligaškog formata ipak se može očekivati od sezone 2011./12. Na HNS-ovu adresu ovih dana stiže feed-back županijskih organizacija, a većina njih agitira za ‘ligu 12’ kao prijelazno rješenje do ‘lige 10’ četverokružno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:22