RUGLO NA KRAJU GRADA

Mateša: I reprezentacija i Dinamo moraju napustiti Maksimir

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša predlaže da se nogomet iseli s maksimirskog stadiona
Zagreb, 051109. Stadion Maksimir.Nogometna utakmica Europske lige, skupine A, 4. kolo izmedju Dinama i nizozemskog Ajaxa.Na slici: zbog nereda BBB-a u Temisvaru, kazna Uefe dvije utakmice igranja pred praznim stadionom Maksimir.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

U subotnje popodne prvi čovjek hrvatskog sporta Zlatko Mateša mogao je birati između Maksimira i zagrebačke Arene. Odabrao je posjetiti sportski objekt manje opasan po vlastito zdravlje i u društvu bivšeg predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Antuna Vrdoljaka i ministra financija Ivana Šukera gledao poraz Zagrebovih rukometaša protiv Barcelone.

- ‘Zagrebaši’ nisu mogli pobijediti, prevelika je razlika u kvaliteti. Otprilike kao da u nogometnoj Ligi prvaka igraju Dinamo i Barcelona - konstatirao je Mateša, da bi na našu repliku kako je prekrasno i zasad nezamislivo ovakav dvoboj gledati i u nogometnoj Ligi prvaka odgovorio:

- Utoliko je ovaj Zagrebov uspjeh veći.

Iz udobnosti VIP lože zagrebačke Arene lako lamentirati o uspjehu i neuspjehu. Kudikamo je veći problem ozdravljenje “betonskog bolesnika” u Maksimiru, jer u društvima strožih standarda nakon prošlotjednih ozljeda dvaju klupskih djelatnika, Dinamov stadion izgubio bi uporabnu dozvolu .

- U Maksimiru više ne bi trebao igrati ni Dinamo, ni nogometna reprezentacija . Mislim da je Maksimir nepopravljiv i da ga više ne treba ni pokušavati popraviti. To se jednostavno ne isplati. Treba ga na neki način konzervirati i prepustiti atletici i nekim manje zahtjevnim sportskim kolektivima - rekao je Mateša i potom iznio alternativu:

- Zalažem se za gradnju normalnog, skromnog stadiona, koji bi mogao sam sebe izdržavati i koji bi osim sportske imao komercijalnu, estradnu i druge funkcije.

Tko bi u ova recesijska vremena platio gradnju takvog stadiona?

- Našlo bi se investitora, ali vjerujem da bismo mogli postići i samofinanciranje kroz model javno-privatnog partnerstva.

Nije samo Dinamo u pitanju. Gdje će igrati Zagreb i Lokomotiva?

- Ako u Milanu dva slavna i vrhunska kluba, dva konkurenta poput AC Milana i Intera mogu dijeliti isti stadion, zašto to ne bi mogli Dinamo i Zagreb. A onda bi se prodajom nekretnina u Kranjčevićevoj moglo riješiti pitanje novog stadiona za oba kluba.

Ne bi li predsjednik kluba koji sebi (ili svojoj supruzi) može prištiti Bentley mogao sanirati stadion na kojem tako lijepo zarađuje barem utoliko da se zidovi ne ruše po njegovim zaposlenicima?

- Valjda je Mamić zaradio taj Bentley...

Nismo ni mislili da ga je ukrao, samo tvrdimo da bi se uz milijunske prihode od transfera mogao bolje brinuti za javni objekt kojeg je dobio na besplatno uživanje?

- Ne znam ima li Dinamo novca za popravljanje stadiona, ali to nije primarno Dinamov problem. Stadion ne mora biti isključivo sportski objekt, niti je pitanje stadiona u hrvatskoj metropoli samo sportsko pitanje. Radi se o civilizacijskom dostignuću, baš kao što je to bilo u slučaju gradnje novog Muzeja suvremene umjetnosti ili primjerenom održavanju Hrvatskog narodnog kazališta. Stadioni u svijetu žive sedam dana u tjednu, a ne samo subotom ili nedjeljom - zaključio je predsjednik HOO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:21