RONALDO OSTAO BEZ IČEGA

Messi dobio Zlatnu loptu, Jose Mourinho zaplakao!

Sjajni Argentinac je 'obranio nagradu' iz prošle godine. Trenerom godine proglašen je Jose Mourinho koji se i rasplakao u publici dok mu se Wesley Sneijder zahvaljivao za sve što je napravio u Interu
(top L-R) Portugal's Cristiano Ronaldo, Brazil's Maicon, Brazil's Lucio, Spain's Gerard Pique, Spain's Iker Casillas, (bottom L-R) Spain's David Villa, Argentina's Lionel Messi, Netherlands Wesley Sneijder, Spain's Xavi Hernandez, Spain's Andres Iniesta, Spain's Carles Puyol pose on January 10, 2011 at the Kongresshaus in Zurich during the FIFA/FIFPro World XI award ceremony. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
 AFP

Argentinski napadač Barcelone Lionel Messi osvajač je FIFA-ine Zlatne lopte , ujedinjene nagrade Međunarodne nogometne federacije i France Footballa za najboljeg nogometaša svijeta u 2010. godini.

Messi (23) je u finalu pobijedio klupske suigrače iz Barcelone, veznjake svjetskih prvaka Španjolaca, Andresa Iniestu (26) i Xavija Hernandeza (30). Time je obranio lanjski naslov koji su mu u odvojenom izboru dodijelili FIFA i francuski nogometni magazin. Ostat će, uz ostalo, povijesno zapamćen kao prvi vlasnik objedinjene nagrade.

U izboru su sudjelovali izbornici i kapetani svih nacionalnih momčadi u FIFA-inom članstvu, kao i široka baza uglednih sportskih novinara koji prate nogomet.

U izboru za nogometašicu godine slavila je po peti put uzastopno 24-godišnja Brazilka Marta, igračica američkih prvakinja FC Gold Pridea. Nadmašila je njemačke reprezentativke Birgit Prinz (33) i Fatmire Bajramaj (22).

Najboljim trenerom proglašen je Portugalac Jose Mourinho (Inter, Real Madrid) ispred Josepa Guardiole (Barcelona) i Vicentea del Bosquea, izbornika španjolske reprezentacije.

Najbolja trenerica godine izbornica je njemačke ženske reprezentacije Silvia Neid, koja je pobijedila sunarodnjakinju Maren Meinert (njemačka U20-reprezentacija) i Šveđanku Piju Sundhage, izbornicu Sjedinjenih Država.

Nagrada Ferenca Puskasa, koja se dodjeljuje strijelcu najljepšeg gola u godini, pripala je turskom veznjaku Bayerna Hamitu Altintopu za pogodak postignut Kazahstanu u 3-0 pobjedi Turske u rujanskome kvalifikacijskom dvoboju za Euro 2012. godine.

Izabrana je i idealna momčad 2010 godine. Čine je:

Casillas (Real Madrid, Španjolska) - Maicon (Inter, Brazil), Lucio (Inter, Brazil), Pique (Barcelona, Španjolska), Puyol (Barcelona, Španjolska) - Wesley Sneijder (Inter, Nizozemska), Xavi (Barcelona, Španjolska), Iniesta (Barcelona, Španjolska) - Messi (Barcelona, Španjolska), Villa (Valencia/Barcelona, Španjolska), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Portugal).

Messi: Ovo stvarno nisam očekivao

Argentinski nogometaš Lionel Messi po drugi je put osvojio Zlatnu loptu, nagradu namijenjenu najboljem nogometašu godine. Nakon 2009. najbolji je Messi bio i ovom prilikom...

Ova nagrada je zanimljivija i zbog činjenice da se prvi put dodijeljivala u zajedničkoj organizaciji France Footballa i FIFA-e, Međunarodne nogometne organizacije. Messi je, pak, u troboju bio bolji od svojih suigrača iz Barcelone, Xavija i Andresa Inieste.

- Stvarno nisam očekivao ovakav epilog. Ne ove godine. Mislio sam da se vodi borba između Inieste i Xavija, a na kraju je završilo ovako. U svakom slučaju želim se zahvaliti svima, posebno mojim suparnicima u ovom finalu, ali i svim igračima Barcelone, kao i treneru Guardioli. Bez njih ne bi bilo ovoga, kao niti nas trojice u završnici. Želim zahvaliti svim navijačima Barcelone, ali i mojim Argentincima - rekao je uzimajući nagradu argentinski nogometni majstor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:53