RUDARI IMAJU FORMULU

Milijuni tajkuna, pamet trenera, brazilska samba i Darijo Srna

 AFP

Najljepši trenutak Šahtjorova blitzkriega na rimskom Olimpicu (Romi su zabili tri gola za 13 minuta) bio je gol koji je zabio Brazilac Douglas Costa. Bila je to prava majstorija mladog Brazilca koji je sa 16 metara filigranskom preciznošću skinuo paučinu s Donijevih vrata. Bio je to gol za 2-1, Šahtjorov preokret i konačnu pobjedu (3-2) u meču protiv Rome, čime je ukrajinski klub napravio veliki korak prema četvrtfinalu Lige prvaka.

Majstorija kakvu je izveo Douglas Costa nije nešto što ne biste mogli očekivati od ovog 20-godišnjeg Brazilca. Taj ofenzivni veznjak odavno je označen kao jedan od najboljih mladih nogometaša u Južnoj Americi . To je procjena Sir Alexa Fergusona koji je mladića iz Gremija želio dovesti u Manchester United. Douglas Costa imao je ponude Reala i Barcelone, ali je brži i konkretniji od svih bio Šahtjor koji ga je kupio u siječnju 2010. godine za šest milijuna eura.

- Costa posjeduje izvanredne sposobnosti. Mogao bih ga čak usporediti s Messijem - ističe Darijo Srna. - Njegova brzina u kretnji s loptom i tehnika su senzacionalni. On je igrač koji je sposoban srušiti trojicu protivničkih igrača i napraviti razliku na terenu kao što je to napravio protiv Rome. Strašan igrač.

Upravo ova priča o Douglasu Costi, kojeg stručnjaci tituliraju najboljim proizvodom iz Gremija poslije Ronaldinha, svjedoči o kvaliteti, financijskoj moći, ali i mudroj politici ukrajinskog Šahtjora koji se afirmirao kao definitivno jedan od najvećih klubova iz istočne Europe.

Klub ima neograničeni budžet, ali ulaže pametno. Gazda Rinat Ahmetov već godinama drži istog trenera Rumunja Mirceu Lucescua, klub danas kupuje najbolje mlade nogometaše na svijetu, a u pravilu su to Brazilci, dok ravnotežu održavaju najveće ukrajinske zvijezde, ali i izvrsni nogometaši s Balkana. Cijelu tu priču prati ulaganje u infrastrukturu, jer uvjete kakve ima Šahtjor ima malo koji klub u Europi.

I to je očito recept koji je doveo Šahtjor među europsku elitu, na prag najvećeg rezultata u Ligi prvaka. Klub iz Donjecka nikada se nije probio do četvrtfinala iako je zadnjih desetak godina redoviti sudionik najelitnijeg klupskog natjecanja u Europi. Najveći uspjeh u povijesti kluba “rudari iz Donjecka” napravili su 2009. godine kada su osvojili Kup Uefa.

Za nogometnu senzaciju iz Donjecka najzaslužniji su trojica ljudi: Rinat Ahmetov, Mircea Lucescu i Darijo Srna.

Rinat Ahmetov - Šahtjor je njegova opsesija

Ukrajinski tajkun jedan je od najbogatijih ljudi u Europi. Šahtjor je postao njegova “igračka” 1996. godina i otad počinje era procvata kluba iz Donjecka koji je živio u sjeni puno slavnijeg i uspješnijeg Dinama iz Kijeva.

- Ahmetov obožava nogomet, a Šahtjor je njegova opsesija - ispričao nam je Srna koji otkriva kako Ahmetov ima poseban odnos prema klubu, ali i prema treneru i igračima.

Često se isticalo kako Ahmetov nerado pušta svoje najbolje nogometaše u druge klubove. Novac mu ništa ne predstavlja, a drži da je Šahtjor danas u rangu s navećim klubovima. Ustupak je učinio tek nekolicini, primjerice pustio je Timoščuka u Zenit, Čingrijskog u Barcelonu...

Ahmetov je opsjednut idejom da od Šahtjora napravi jedan od najvećih klubova u Europi. Na dobrom je putu. U Donjecku je izgradio stadion za 50.000 gledatelja, posložio je izuzetnu momčad, čini se da je samo pitanje vremena kad će ugrabiti naslov europskog prvaka...

Mircea Lucescu - Trener od 5 milijuna dolara

Rumunjski trener koji u svojoj prebogatoj karijeri ima upisanu i epizodu na klupi Intera svake godine odrađuje “svoju zadnju sezonu” u Šahtjoru.

- Imam stalne pozive iz Turske. Obožavam Istanbul i želio bih tamo opet raditi - pričao nam je Lucescu još prije dvije, tri godine kad se činilo da se zasitio Donjecka i da nema novih izazova. Iako ga Ahmetov plaća u suhom zlatu, Rumunj zarađuje oko pet milijuna dolara godišnje.

Lucescu je ostao i u međuvremenu je opet osvajao prvenstva i kupove Ukrajine, trijumf u Kupu Uefa stigao je kao šlag na tortu, a sad je, čini se, naumio ispuniti želju Ahmetovu i osvojiti Ligu prvaka.

Nemoguće?! Vjerujte da je u Ukrajini danas sve moguće...

Darijo Srna - Vezivni faktor legije stranaca

Najbolji kompliment o Dariju Srni izrekao je Mirca Lucescu opisujući njegovu ulogu o Šahtjoru.

- Pogledajte moju momčad - kazao nam je Rumunj jednom prigodom u Šahtjorovu trening kampu dok smo uz aut liniju pratili uvodni dio treninga.

- S jedne strane imate Brazilce. Oni su svijet za sebe. Oni u igri samo traže jedan drugoga. Tamo su igrači s Balkana. I oni su ovdje stranci, ali znaju da ne mogu imati status poput Brazilaca. I na kraju Ukrajinci. Mislite da je njima drago što u ovom klubu ima toliko stranaca? I kako onda to društvo uopće povezati. Shvatio sam da je Darijo Srna jedina osoba koji može povezati tolike različitosti. Njega jednostavno svi vole - objasnio nam je Lucescu.

Naravno da Srnu ne bi u Šahtjoru držali kao malo vode na dlanu samo zato što je druželjubiv i simpatičan. Srna je jedan od najvažnijih igrača Šahtjora, bio je ključni adut njihova pohoda na Kup Uefa, a njegova uloga nije ništa manje bitna ni danas. Iako su možda neki drugi igrači u glavnih ulogama, poput Douglasa Coste, Luisa Adriana ili Williana... Srna je ipak konstanta te momčad, vođa, kapetan.

- Kad sam došao u Šahtjor nisam mogao ni pretpostaviti da će se stvari ovako razvijati - priznao je Srna koji je u Šahtjoru od 2003. godine. - Klub je rastao zajedno s momčadi. Prošli smo velik put, ali osjećam da možemo napraviti još i više.

Ahmetov je “zavezao” Srnu u Šahtjoru, a on danas nema razloga žaliti što nije prešao u Chelsea, Milan ili Liverpool. Nekad je žudio za Europom, ali je Ahmetov u međuvremenu Europu doveo u Donjeck...

Vrijednost momčadi (27 nogometaša) - 140,050.000 eura

Najskuplji nogometaši:

Darijo Srna (Hrvatska) - 16,000.000 eura

Willian (Brazil) - 13,000.000 eura

Fernandinho (Brazil) - 11,000.000

Dmitro Čigrinski (Ukrajina) - 10,000.000

Eduardo da Silva (Hrvatska) - 9,000.000

Douglas Costa (Brazil) - 9,000.000

Stadion Donbass Arena - 50.149 gledatelja

Prvaci Ukrajine

2001./2002., 2004./2005., 2005./2006., 2007./2008., 2009./2010.

Pobjednici Kupa Ukrajine

1995., 1997., 2001., 2002., 2004., 2008.

Pobjednici Kupa SSSR-a

1961., 1962., 1980., 1983.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:35