DINAMO - PORTO 0-2

Modri ostavili solidan dojam, ali ostali bez bodova: Carrasco i Kelava veliki tragičari Dinama!

Dinamo je odigrao solidnu partiju, ali Portugalci su pokazali da su puno jači
 Ronald Goršić/CROPIX

Prošlo je samo 370 dana. Sjetit ćete se te euforije. Dan nakon što je Zagreb poharala Munja, Usain Bolt na stadionu Mladosti, Dinamo je u Maksimiru, u najočekivanijoj klupskoj utakmici u Zagrebu u posljednjih 15-ak godina, minimalno poražen od Reala. Prepune tribine slavile su “modre” junake, Jutarnji list vam je ponudio naslov “Heroji nisu izdržali”, a Ivan Kelava je u naredna dva tjedna osvanuo u svim hrvatskim medijima s aureolom “Svetog Ivana”.

Od junaka do bedaka

Godinu dana kasnije euforije nema ni u tragovima, Ivan Kelava se od junaka pretvorio u bedaka, a ovaj poraz nitko neće slaviti. Zato jer ga, između ostalog, nitko nije ni imao slaviti. Dinamo je drugu godinu zaredom osjetio dašak Lige prvaka, a Porto je u Maksimiru osjetio dašak HNL-a. TV gledatelji su jasno mogli čuti svaku uputu trenera svojim igračima. Barem se nitko od klupskih dužnosnika nije morao frustrirati zbog povika s tribina. Čak ih nitko nije došao ni vrijeđati...

Ante Čačić je poslao na teren discipliniranu momčad kojoj je zadatak bio razgraditi Portove napade. Tako je ispred trojice središnjih veznjaka, Calellu, Brozoviću i Ademiju, ostavio samo Sammira kao lažnog napadača. Rukavina i Čop, dva nominalna napadača, dobili su krilne pozicije na kojima su imali zadaće pratiti Portove stražnje bočne, Lopesa i Alexa Sandra.

Nije loše funkcionirala ta ideja, Dinamo je igrao “čačićevski”, na rezultat. Kao što je i najavio, trener Dinama nije želio ponoviti pogreške svojeg prethodnika Krune Jurčića koji je u nečuvanu bradu dobio 22 udarca prošle sezone.



D0001P by ourmatch

Čak se u početku, poglavito dok je Sammir imao svježine, Dinamo nekoliko puta kvalitetno otvorio. Tako je Brazilac u 10. minuti, nakon dvostrukog proigravanja s Rukavinom,šutirao unutar kaznenog prostora, ali je blokiran. Tri minute kasnije Čop je s 18 metara zatresao mrežu, ali s krive strane.

U većem dijelu prvog Dinamo je puštao jedino lijevoj, Pivarićevoj strani, ali Čačićeva sterilizacija Porta trajala je punih 40 minuta. Međutim, tada se zagrebačkom klubu dogodila stara boljka, gol a la Dinamo i cijela je koncepcija prepuštanja posjeda lopte gostima pala u vodu. Ivan Kelava je iznova dokazao da ga je netko opako osakatio kada ga u vratarskom razvoju nije naučio baratati loptom. Jednu povratnu loptu Kelava je lošim primanjem predao u noge Vareli koji ga je zaobišao, ali je zaboravio na Tonela koji ga je spriječio da zabije u praznu mrežu.

Ipak, Kelavina rastresenost stigla je na naplatu 30-ak sekundi kasnije kada je prizemni ubačaj s lijeve strane spustio na nogu Lucha Gonzaleza za Portovu prednost. tolike nagrade koliko Abramovič, Pérez i neki šeik, izaberite ga sami, mogu potrošiti u dva-tri dana prijelaznog roka.

Prilika Carrasca

Tridesetak minuta drugog poluvremena Dinamo nije mogao ozbiljnije ugroziti gostujuća vrata. Dapače, sami su najveću opasnost stvarali pred svojim golom jer su mazohistički vraćali loptu izgubljenom vrataru. Malobrojni gledatelji smijali su se i plakali uz Ivana. Priliku za ovacije propustio Carrasco koji jedan od Sammirovih ubačaja nije ugurao glavom u gol. U finišu je Defour kaznio pogrešku u početku odličnog Brozovića i zapečatio prvi Čačićev poraz na plavoj klupi.

DINAMO - PORTO 0-2 (Gonzalez 41, Defour 90)

90. minuta - Sve je gotovo. Kontra Porta, Atsu je proigrao Defoura koji je iz blizine prebacio Kelavu za laganih 2-0.

85. minuta - Kelava je skinuo zicer Atsuu.

78. minuta - Carrasco je maloprije ušao, već bi mogao ponijeti epitet tragičara utakmice. Čop je ubacio s lijeve strane, Helton je promašio loptu, a Carrasco je s tri-četiri metra pucao tako slabo da se vratar Porta stigao vratiti i izbiti loptu u korner.

75. minuta - Što se bliži kraj utakmice, Dinamo izgleda sve bolje. Možda bi se iz svega toga moglo nešto izroditi...

64. minuta - Bombu Rodrigueza s 20 metara sjajnom paradom obranio je Kelava.

63. minuta - Najveća šansa Dinama! Nakon kornera Šimunić je zakuhao gužvu, a Tonelove škarice s tri metra od gola iz mreže je izvukao Helton.

62. minuta - Sammir je opasno ubacio iz slobodnog udarca, spasio je Otamendi.

60. minuta - Moutinho je iz slobodnog udarca s 18 metara pucao preko gola. Dinamo igra potpuno nepovezano i u ovim trenucima ne izgleda kao momčad koja bi mogla nauditi Portu.

48. minuta - Portugalci se šetaju Dinamovim 16-ercom, Modri se spašavaju.

Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena.

41. minuta - Nevjerojatno što je sada napravio Kelava. Prvo je ničim izazvan predao loptu Martinezu, koji nije uspio gurnuti loptu u praznu mrežu. Točnije, Tonel je uklizao i spasio čisti gol. Međutim, u nastavku akcije ubačaj s desne strane Rodrigueza vratar Modrih je spustio na nogu Gonzaleza koji je s pet metara pogodio praznu mrežu.

35. minuta - Porto ima 67 posto loptu u nogama.

22. minuta - Portugalci su sve bliže Kelavi, sreća je da je Šimunić u formi.

19. minuta - Iznenađujuće mirna utakmica u komornoj atmosferi. Porto puno više drži loptu u nogama, ali nisu previše opasni.

14. minuta - Dinamo se budi, udarac Čopa s vrha kaznenog prostora pogodio je vanjski dio mreže.

10. minuta - Odlična akcija Sammira i Rukavine, ali udarac Brazilca blokirao je Otamendi.

9. minuta - Porto je opasan, udarac Rodrigueza s 20-ak metara prošao je dva metra od gola.

6. minuta - Čop je prošao po lijevoj strani, ali prizemnu loptu na tri metra od gola izbacio je Otamendi.

5. minuta - Porto je bolje ušao u utakmicu, ali osim dva centaršuta, nije bilo posla za Kelavu.

Utakmica je počela!

Maksimir je otužno poluprazan, pet minuta prije početka na stadionu je jedva 10 tisuća ljudi.

DINAMO: Kelava - Vida, Tonel, Šimunić, Pivarić - Calello (od 80. Kovačić), Ademi (od 58. Beqiraj) - Brozović, Sammir, Rukavina (od 67. Carrasco) - Čop;

PORTO: Helton - Miguel Lopes, Maicon, Otamendi, Alex Sandro - Moutinho, Defour, Gonzalez - Rodriguez, Varela (od 72. Atsu), Martinez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:19