GNK DINAMO

Na skupštini kluba Dinamo po četvrti put u povijesti mijenja ime

Idejni začetnik promjene je Fredi Kramer, dugogodišnji kroničar Dinama i autor nekoliko knjiga o klubu iz Maksimira
zagreb,140200stadion u maksimiru,skupstina nk croatia (dinamo), navijaci dinama koji su ispred stadiona pozdravljali promjenu imena foto: tomislav serdar
 Tomislav Serdar / CROPIX

ZAGREB - Prijedlog je da se na skupštini kluba Dinamu stavi prefiks “građanski”, pa bi NK Dinamo postao GNK Dinamo. Još potkraj 90-ih Dinamo je već kaskao prema stotoj godišnjici. Godine 1998. slavilo se 95 godina, 2001. je imao 90, a četiri godine poslije imao je čak tri desetljeća manje. U travnju se sadašnja vladajuća garnitura sprema na proslavu stote obljetnice. Tko tu koga, što bi se reklo, ima niz varijanti, ali ono što je sigurno jest da će modri još jedanput promijeniti ime. I to u srijedu. Dodat će “građanski” u ime kluba koji će, čini se, tada postati Građanski nogometni klub Dinamo.

Dinamo stogodišnjak

- Ne znam hoće li to biti točka na dnevnom redu skupštine u srijedu, ali i ako bude, to neće biti ništa novo. To je ideja koja se dugo mota po glavama i na IO kluba se raspravljalo o tome prije nekoliko mjeseci - kaže Tomislav Marčinko, direktor za komunikacije.

Ni njega ne čudi taj dodatak imenu koji je bez sumnje uvjetovan proslavom stote godišnjice kluba koji bi tako dobio legitimitet da Dinamo preuzme tradiciju Građanskog. Idejni začetnik promjene je Fredi Kramer , dugogodišnji kroničar Dinama i autor nekoliko knjiga o klubu iz Maksimira.

- Zapravo, to je prijedlog grupe ljudi, među kojima je i moja malenkost - pojašnjava Kramer koji u startu želi spriječiti negativne konotacije koje bi se mogle pojaviti oko te promjene.

Publika je pokazatelj

- Nema straha. Dinamo će uvijek biti. Ovo je samo dodatak jer smatramo da je Dinamo doista sljednik Građanskog - tumači Kramer koji će dokaze u prilog svojoj tezi podastrijeti u knjizi koja bi trebala imati promociju u travnju, uoči svečane akademije kluba u HNK!

- Ne možemo pobjeći od činjenica. A one govore da je čak 12 nogometaša igralo pod imenima Građanski i Dinamo. Trener Bukovy također je bio na obje klupe, a na prvu utakmicu Dinama došli su navijači Građanskog. Publika je ipak najbolji pokazatelj - rezimira Kramer koji tvrdi da će njegova knjiga otkriti još puno detalja koje dokazuju povezanost Građanskog i Dinama.

- Radni naslov je ‘Sto godina kluba’ , a siguran sam da će knjiga mnoge otrijezniti i opametiti.

Hajduk - Građanski

Tezu da je Dinamo samo nastavio stazama Građanskog zastupao je i pokojni Miro Mihovilović koji je vodio osnivačku skupštinu Dinama 9. lipnja 1945. Mihovilović, sveučilišni profesor, povjesničar sporta i vatreni navijač Hajduka, u razgovoru s novinarom Vjesnika Miroslavom Tomaševićem otkrio je da se prva utakmica Hajduka i Dinama najavljivala plakatima na kojima je pisalo da u Split dolazi Građanski.

Osim toga, Građanski i Dinamo dijelili su zajedničko igralište, igrače, trenera, masera, grb, navijače i nadimak “Purgeri”. I Žarko Susić, neosporni autoritet hrvatskog sportskog novinarstva, nažalost pokojni, bio je pobornik priče o Dinamu kao legitimnom nasljedniku Građanskog.

Svaka promjena je osjetljiva, a pogotovo kada je u pitanju Dinamo koji je mijenjao ime tri puta u posljednja dva desetljeća. I dok će oni stariji i prihvatiti tezu o Dinamu kao sljedniku Građanskog, mlađi naraštaji nisu toliko emotivni prema bogatoj povijesti Građanskog. Oni su se opekli na HAŠK Građanskom i Croatiji, pa sada pušu i na hladno.

Sve promjene imena

Građanski (1911. - 1945.) u Dinamo (1945. - 1990.)

Osnovan je 26. travnja 1911. godine. Tijekom 34 godine djelovanja šest puta je osvojio naslov prvaka Kraljevine Jugoslavije i NDH (1923., 1926., 1928., 1937., 1940. i 1943.). Raspušten u lipnju 1945. godine dolaskom komunista na vlast. Dinamo je od Građanskog baštinio veći dio svoje tradicije (grb i boja), te većinu igrača u prvim godinama postojanja.

HAŠK (1903. - 1945., 1990. - )

Zagrebački studenti osnovali su ga 6. studenoga 1903. godine, kao drugi najstariji nogometni klub u Zagrebu (nakon PNIŠK-a). Nasilno je raspušten 1945., kao i sve ostale sekcije sportskog društva, te mu je oduzeta sva imovina (stadion u Maksimiru). Nekoliko igrača pristupilo je tada Dinamu (Čajkovski, Kacian, Medarić). Klub je obnovljen 1990.

HAŠK - Građanski (1991. - 1993.)

Dinamo je dana 25. lipnja pod ravnanjem tadašnjeg predsjednika Josipa Šoića promijenio ime u HAŠK Građanski. Bio je to pokušaj bijega od komunističkog imena Dinamo i povratak tradicijama dvaju slavnih prethodnika. Navijači nikad nisu prihvatili ovaj hibrid i nesretno ime je napušteno 1993. godine.

Croatia (1993. - 2000.)

Tuđmanov pokušaj da u Maksimiru stvori klub nacionalnog jedinstva funkcionirao je samo za njegova života. Iako je Croatia igrajući dvaput u Ligi prvaka ostavila dubok trag u maksimirskoj povijesti, ni ona se nije uspjela nametnuti javnosti i navijačima. Predsjednik Zlatko Canjuga ju je napokon ukinuo nekoliko tjedana nakon Tuđmanove smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 14:47