TOTALNA DOMINACIJA

NAJBOLJA MOMČAD SVIJETA Bayern je napravio čudo, ovakvu sezonu nemoguće je ponoviti

Kojih god se superlativa sjetite koji govore o iznimnim dometima i kvaliteti, o fantastičnim rezultatima i još suverenijoj izvedbi, slobodno ih stavite iz ime Bayerna i nećete pogriješiti. Div iz Münchena najbolja je sportska momčad godine. Protiv njih nemaju šanse košarkaši Miami Heata, koji su iščupali NBA naslov iz ruku San Antonija, ni hokejaši Chicago Blackhawksa, osvajači Stanley Cupa finalnim trijumfom 4:2 protiv Boston Bruinsa preokrenuvši zaostatak 2:1 nakon prve tri utakmice, još manje u istu rečenicu mogu rukometaši HSV-a, ma koliko nam bilo drago što su Domagoj Duvnjak, Igor Vori i Blaženko Lacković došli na vrh Europe. Ne samo zato što je nogomet veći od ostalih sportova, nego su njegovih pet trofeja u jednoj godini i način na koji je bavarski klub “brisao pod” protivnicima dokaz zašto mu nema ravna. Bayern nije “gušter” u krugu velikana, ali čak je i predsjednik Uli Hoeness priznao da je “ovakvu godinu gotovo nemoguće ponoviti”. I zbog titula, ali ne isključivo zbog njih, pozlatili su svaki mjesec 2013. ponudivši nešto za pamćenje.

Već u siječnju Hoeness i Rummenigge u Americi su uhvatili trenera kojeg je željelo pola svijeta; nakon svih špekulacija gdje će Pep Guardiola, Bayern je ponosno objavio “Naš je!”. Ne toliko zbog potrebe da pronađu šefa struke jer Jupp Heynckes je izvrsno radio posao, nego je riječ o prestižu, dokazu moći u nadmetanju s Manchester Unitedom, Chelseajem, PSG-om i drugima. U veljači su svladali Arsenal na Emiratesu 3:1 i tako praktički kreirali povijesni neuspjeh Engleza koji nisu imali nijedan klub u četvrtfinalu Lige prvaka. A kad Nijemac sredi Engleza, to ne zaboravlja tek tako.

HSV su u ožujku “pretukli” sa 9:2, što je rekord sezone u njemačkom prvenstvu, u travnju su osigurali naslov prvaka nakon samo 28 kola, kao nikad nitko prije toga u Bundesligi, te uništili Barcelonu s bombastičnih 7:0 u dvije utakmice. U finalu Lige prvaka (svibanj) na Wembleyju su pobijedili Borussiju Dortmund 2:1 i peti put u povijesti postali najbolji u Europi, početkom lipnja dobili su i Stuttgart 3:2 u Berlinu te tako zaokružili sezonu trima trofejima. Prvi su put osvojili Telecom/Liga kup, neslužbeno natjecanje, svladavši u srpnju u završnom ogledu Borussiju Mönchengladbach 5:1. U kolovozu je njihov postao i Europski superkup, u Pragu su nakon jedanaesteraca nadvisili Chelsea (7:6).

Rujan je bio mjesec u kojem su objavili konačan trijumf nad Borussijom Dortmund viješću da prvi as ekipe Jürgena Kloppa, Poljak Robert Lewandowski, nakon svih natezanja definitivno 2014. prelazi u Bayern. U listopadu su otkrili briljantne poslovne rezultate, prihod u sezoni 2012/13. bio je - 400 milijuna eura. Veći nego bilo kad ranije, a prvi put prodali su više od milijun klupskih dresova, i samo na tome inkasirali 70 milijuna eura. “Mislio sam da to nije moguće kad je u pitanju njemački klub”, priznao je izvršni direktor Karl Heinz Rummenigge. Čak 30 godina star rekord domaće lige o broju uzastopnih utakmica bez poraza srušili su u studenom, preskočivši HSV, koji je ostao na 36, oni su ovog časa na 41, a u istom mjesecu u Moskvi su, matiravši CSKA, ušli u povijest kao prvi klub koji je slavio u 10 utakmica zaredom u Ligi prvaka; najduži niz prethodno imala je Barcelona - devet. Na tome su stali, Manchester City pokvario im je potom račune na Allianz Areni (3:2). Zato su godinu zaključili u Maroku osvajanjem naslova prvaka svijeta trijumfima nad Guangzhouom iz Kine 3:0 te domaćom Raja Casablancom 2:0.

Što se tome uopće treba dodati? Možda da bi svakako voljeli da siječanj 2013. pamte kao mjesec u kojem je njihov Franck Ribery dobio Zlatnu loptu za najboljeg nogometaša svijeta. Ljepše ne mogu nastaviti čudesnu seriju. Sve druge, Lahma, Robbena, Müllera, Mandžukića, Neuera, Kroosa, Martineza... nismo apostrofirali jer posjeduju nevjerojatno mnogo vrsnih igrača. Nije ni čudno da su sve ovo napravili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:16