UPOZORENJE HRVATSKOJ

NAJBOLJI IGRAČ ISLANDA Sigurdsson: 'Podcjenjujete nas, a sigurno ćemo vas pobijediti'

'Mandžukić je sjajan napadač, vrsni strijelac, ali ja se nekako najviše plašim Modrića'

Ako pitate Islanđane, najveća je zvijezda definitivno Eidur Gudjohnsen, njihova nogometna legenda. Međutim, ako ih pitate tko je najbolji igrač Islanda, svi će ispaliti samo jedno ime - Gylfi Sigurdsson.

Veznjak Tottenhama figurira kao čovjek koji može najviše nauditi Hrvatskoj.

- Gylfi je naša najveća nada. O njegovoj igri ovisit će igra reprezentacije. Kad je on u prvom planu, onda Island igra dobro - kaže nam islandski kolega Tomas.

Gylfi je bez problema pristao na razgovor s hrvatskim izvjestiteljem. Moramo zapravo istaknuti tu posebnu atmosferu koja vlada u reprezentaciji Islanda. Nekako se sve čini opušteno, normalno, bio je zapravo pravi užitak ova tri dana pratiti dečke Larsa Lagerbäcka.

A što nam je Sigurdsson kazao o utakmici Islanda i Hrvatske?

- Znam da su nas svi nositelji ždrijeba u Zürichu željeli za protivnike. Ako mene pitate, ja sam samo želio izbjeći Portugal. Kad sam vidio da nismo dobili Portugal, bio sam sretan. Sve ostale reprezentacije bile su mi prihvatljive.

Znači, Hrvatska neće biti problem?

- Kažem, bilo bi sigurno lošija kombinacija da smo dobili Portugalce. Hrvatsku cijenim, ali mislim da Island može preko vaše reprezentacije.

Kao što vi niste željeli Portugal u play-offu, tako je Hrvatska željela baš vas?

- Nekako mi se čini da nas svi podcjenjuju. Sve ostale reprezentacije, igrači, ljudi iz svijeta nogometa, novinari.... Mislim da je to pogrešna procjena. Nogometni svijet mogao bi se iznenaditi.

Govorio nam je Sigurdsson kako se u početku nije nadao da će Island igrati dodatne kvalifikacije za odlazak u Brazil.

- Nakon starta kvalifikacija, da budem potpuno iskren, nisam vjerovao da ćemo tako daleko dogurati. Međutim nakon tri-četiri utakmice, počeo sam vjerovati da bismo mogli osvojiti drugi mjesto u skupini. Ne samo ja, već i svi ostali postali smo svjesni da ništa nije nemoguće i da bismo mogli uspjeti.

Kako objašnjavate ovakav uspjeh vaše reprezentacije?

- Imamo ratnički mentalitet, željni smo velikog uspjeha, izbornik Lagerbäck i kompletan stručni stožer su izvrsni. Možda ne igraju svi naši igrači u najvećim svjetskim klubovima, ali kao reprezentacija smo jaki. Mentalitet nas nosi, čvrsti smo i nepokolebljivi.

Želi da islandski narod bude ponosan na ove dvije utakmice koje slijede u Reykjaviku i Zagrebu.

- Svjetsko prvenstvo za nas znači - sve! Bio bi to nevjerojatan događaj. Ako se plasiramo u Brazil, siguran sam da će cijeli Island slaviti danima. Ipak, ovako mala država, u kojoj živi tek 320.000 stanovnika na Svjetskom nogometnom prvenstvu bila bi najljepša priča. Svi sanjamo o tome. Znam da o tom snu govore svi s kojima ste ovdje razgovarali, ali to je istina. Moramo se ponavljati, jer ne možemo lagati.

Nudite dosta optimistične tonove. Ali po svemu bi Hrvatska trebala biti favorit, zar ne?

- Iskreno, ne poznajem previše hrvatske reprezentativce. Najviše dakako Luku Modrića. No sasvim je jasno da Hrvatska ima mnogo kvalitetnih nogometaša koji igraju u svjetski jakim klubovima. Međutim Modrić će biti najveća opasnost za nas. Naravno, kad pogledate renking, onda je jasno da je Hrvatska favorit. Međutim mi danas igramo na svom travnjaku; ako dođemo do pobjede, u Zagrebu postignemo pogodak, mi idemo na SP.

Možda bi osim Modrića opasnost za vašu reprezentaciju mogao biti i Mario Mandžukić?

- Sjajan napadač, vrsni strijelac, ali ja se nekako najviše plašim Modrića.

Na kraju je dao prognozu...

- Island sigurno pobjeđuje u prvoj utakmici!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:47