MENADŽER O TRANSFERIMA

Naletilić: Transferi Kovačića i Radoševića su sjajni, Livaja je iznenađenje, Vukušić će u novi klub

'Što se tiče Intera, očito nisu željeli da im se ponovi slučaj s Modrićem kojeg su mogli uzeti iz Dinama za puno manje novca nego što bi danas za njega trebali platiti'
 Goran Mehkek / Cropix

Marko Naletilić, naš najugledniji nogometni menadžer kojem je tržište Italije domaći teren, bez zadrške ističe da je transfer Matea Kovačića iz Dinama u milanski Inter “pravi bingo”.

To je izvrstan posao, prije svega za Dinamo - računajući zaradu od odštete od 11 milijuna eura, a koja se uz bonuse navodno može popeti sve do 15 milijuna eura - ali i za mladog nogometaša, 18-godišnjaka koji će dobiti priliku zaigrati u velikom klubu. U Interu pak vjeruju u Kovačića, jer investiraju golemi novac u nogometaša koji još nije ni standardni A-reprezentativac Hrvatske, iako se neosporno radi o velikom talentu, mladiću koji iza sebe ima iskustvo igranja u Ligi prvaka.

- U Interu su očito procijenili da je Kovačić taj, jer i za njih je velika stvar uložiti toliki novac u jednog mladog igrača. Kad se rade takvi poslovi, onda klubovi imaju sve informacije jer dugo i temeljito prate igrače koje dovode - kaže Naletilić i dodaje:

- Kovačićev transfer je značajan jer se radi o golemom novcu, posebno u današnje vrijeme kad se recesija duboko osjeća, naročito u Italiji, gdje je sada trend okretanje mladim igračima, i investiranje u njih, jer se ne mogu nositi s financijskom moći klubova iz Engleske ili Španjolske. Što se tiče Intera, očito nisu željeli da im se ponovi slučaj s Modrićem kojeg su mogli uzeti iz Dinama za puno manje novca nego što bi danas za njega trebali platiti kada bi ga dovodili iz Reala - kaže Naletilić.

Hrvati su opet “in” u Serie A. Josip Radošević je stigao u Napoli, Mateo Kovačić je u Interu, Marko Livaja je upravo otišao na posudbu u Atalantu, Ante Vukušić je u Pescari.

Veliki pritisak

- Vjerujem da će hrvatskih nogometaša biti još više u godinama koje dolaze. Hrvatima će biti lakše upasti u Serie A kad se otvori tržište ulaskom Hrvatske u EU od 1. srpnja, ali uvijek je ključna kvaliteta, bez nje se ne može - ističe ugledni hrvatski menadžer.

Naletilić je ovih dana u Inter doveo Zdravka Kuzmanovića, reprezentativnog veznjaka Srbije kojeg su Stuttgartu platili dva milijuna eura. Svaki transfer je priča za sebe, a na cijenu utječe mnogo čimbenika. I detalji znaju biti jako važni.

- Kovačić ima austrijsku putovnicu, kao što Kuzmanović ima švicarsko državljanstvo i to im umnogome olakšava situaciju, jer ne upadaju u kvotu nogometaša izvan EU i nisu im konkurencija Južnoamerikanci.

Može li Kovačić odmah zaigrati u Interu, ključno je pitanje.

Naletilić smatra da može.

- Uvjeren sam da je Kovačiću u ovom trenutku bolji izbor Italija nego, primjerice, Engleska ili Njemačka. On ima kvalitetu da može odmah igrati u Interu. Ne treba od njega očekivati da igra svaku utakmicu ili bude ključni igrač, ali sigurno će odmah dobiti šansu. Njegove igračke karakteristike, njegova hitrina i imaginacija mogle bi doći do izražaja. Treba uzeti u obzir da ni Inter nije na razini kvalitete kao što je bio prije nekoliko godina, tako da vjerujem da će za Kovačića biti prostora.

Kad klub plati toliki novac za jednog igrača, kao što je Inter platio za Kovačića, onda se očekuje da bude pojačanje.

- Svakako da će Kovačić sada biti pod pritiskom s kojim se dosad nije sretao. Imat će i dodatni pritisak medija koji će imati velika očekivanja s obzirom na to koliko je plaćen, ali vjerujem da uz malo sreće i samopouzdanja može situaciju okrenuti u svoju korist. Radi se o mladom, talentiranom, potentnom nogometašu. Ne bih ga u ovom trenutku s nekim uspoređivao, on mora biti svoj i pokušati iskoristiti šansu koja će mu se ukazati.

Dinamo je za Kovačića inkasirao 11, a Hajduk za Radoševića tri milijuna eura. Teško je uspoređivati te transfere jer su i startne pozicije drugačije. Nešto ima u umješnosti onoga tko prodaje, ali i činjenici da je Liga prvaka ipak glavni izlog.

Napoli bolji od Intera

- Radošević je došao u veliki klub, koji je u punoj boljoj formi nego primjerice Inter. Imat će jaku konkurenciju, ali mislim da Napoliju upravo nedostaje takav profil igrača kao što je Radošević. Dalje je sve na njemu, da se nematne i pokaže. Što se tiče ostalih Hrvata u Italiji, Livaja predstavlja ugodno iznenađenje jer je napravio velike stvari s obzirom da je došao u Inter na mala vrata. To što je sad otišao na posudbu u Atalantu, držim da je dobro za njegov nogometni razvoj, to je korak naprijed jer će dobiti priliku igrati u kontinuitetu. Vukušić je u poziciji da će vjerojatno tražiti drugi klub, ako Pescara ispadne iz Serie A - zaključuje Naletilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:22