BLISTAVA KARIJERA I RUŽNE NOGE

NEPRIVLAČNE, DEFORMIRANE I JAKO SKUPE Nogometaši često imaju okserice, čukljeve i žuljeve. Svaki četvrti ima deformacije, Messi svoje noge osigurao

 

Njegova minuta košta 66 eura. Tijekom jednog sata zaradi četiri tisuće, a za samo jedan dan zaradi nevjerojatnih 96 tisuća eura. Godišnje Neymaru, kao najplaćenijem nogometašu na svijetu, na račun sjedne 36,8 milijuna eura.

Tu su, naravno, i drugi nogometaši svjetske klase, poput Modrića ili Mandžukića, koji zarađuju novac o kojem se može samo sanjati.

No, realno, koja je cijena koju zdravljem plaćaju za trčanje travnjakom?

Tko je sve osigurao noge

Glavni su alat nogometaša, logično, noge.

To potvrđuju i navodi kako je jedan od najpoznatijih nogometaša današnjice Leo Messi svoje osigurao na nevjerojatnih 550 milijuna eura. To osiguranje navodno plaća gotovo 400 tisuća eura godišnje. Noge je svojedobno osigurao i David Beckham, na 40 milijuna funti, a naš Niko Kranjčar 2015. godine svoje je noge osigurao na 3 milijuna eura. Ronaldove noge su, pak, prije deset godina bile osigurane na 100 milijuna eura.

Leo Messi

Statistike pokazuju da čak svaki četvrti nogometaš ima problema s deformacijom nogu. Pritom su okserice puno češće od ikserica, a mogu dovesti i do dugoročnih zdravstvenih poteškoća. Belgijska studija dokazala je prije nekoliko godina da nogometaši uvjerljivo više naginju oksericama od ostatka populacije. Do deformacije uglavnom dolazi kod mladih nogometnih nada između 13 i 18 godina koji redovitim treningom postupno iskrivljuju noge.

Milan Milošević, spec. ortopedije i traumatologije, pojasnio nam je probleme donjih ekstremiteta s kojima se susreću nogometaši tijekom velikih tjelesnih napora. U prvom redu tu su stopala.

- Stopalo je jedan kompleksan sustav koji se sastoji od niza mišića, ligamenata i kostiju. Tu je više od 30 mišića, nekoliko desetaka ligamenata i kostiju. Kod pojačanih napora, a tu govorimo o profesionalnim nogometašima, gdje su svakodnevna opterećenja na stopalo preko svake mjere, tu svakako dolazi do promijenjenih biomehaničkih odnosa - pojašnjava Milošević.

Znači, dugogodišnje bavljenje ovim sportom mijenja nogometaševe noge.

- U tom smislu stopala, ali i potkoljenice u nogometaša su drugačije. Ako krenemo od potkoljenice, vrlo često su one kaubojske, nogometaške ili takozvane okserice, varus deformacija - kaže Milošević te objašnjava kako do toga dolazi zbog mišićnog balansa, a to im omogućuje, ovisno o pozicijama gdje igraju (konkretno bočni napadači, odnosno krila), da mogu zarotirati zahvaljujući toj drugačijoj biomehanici i obliku potkoljenice. Oni, dakle, mogu bolje zarotirati loptu i izvesti bolje centaršut nego da je potkoljenica kompletno ravna.

- Većina nogometaša se prilagodila, odnosno organizam je nevjerojatno učinkovit i sam se prilagodi pa tako vrijedi i za sustav mišića, ligamenata i zglobova koji se jednostavno prilagode na ono što se od njega traži. Tako kod nogometaša potkoljenica u takozvanom oks obliku je prilagođena za svakodnevne aktivnosti - kaže dr. Milošević.

Što se tiče samog stopala, to je jedan nelijep prizor koji zapravo ne želite vidjeti. Ona su deformirana od samih noktiju, preko izgleda prstiju, tabanskog dijela...

Neudobne kopačke

- Najčešći razlog tome vezan je uz obuću, odnosno u ovom slučaju kopačke. Danas na zahtjev industrije te kopačke su sve samo ne udobne. Znači da su vrlo uske, često i premali broj, što nužno ostavlja posljedice na stopalo u svakom obliku - objašnjava Milošević.

- Kod tih svakodnevnih treninga i stisnute pozicije, odnosno rigiditeta, prsti su skvrčeni, što zovemo fleksus deformacija prstiju. Ozljede na noktima su vrlo česte i zbog udarca drugih igrača u kombinaciji sa stisnutom obućom - dodaje ortoped.

Zbog svoje strukture stopalo je podložno ozljedama te u neadekvatnoj obući još više strada. Opće je poznata stvar da su u prošlosti, a i danas, nogometaši koji su češće bili bosi na taj način jačali mišiće stopala. Dokazano je da su takvi igrači otporniji na ozljede i imaju mnogo jača stopala pa su samim time i spremniji za svakodnevna opterećenja.

Tehnika pucanja

- Naravno, danas više nije takva situacija jer malo tko igra bos. Obuća je najvažniji dio nogometa, pa i nova istraživanja idu tome u prilog. Mnogi liječnici preko raznih akademija i škola, poput Ajaxove nogometne škole, uočili su taj problem i nije svejedno u kakvom su položaju stopala. To je jako važno i za samu tehniku pucanja jer ako prsti nisu slobodni, sam udarac punom nogom ne može biti kvalitetan onoliko koliko bi trebao biti - navodi Milošević.

Još jedna stvar o kojoj treba voditi računa, smatra, je trčanje, koje ne uključuje samo stopalo, nego cijeli niz mišića. Dokazano je da trčanje na petama dugoročno ne donosi razvoju nogometne karijere, nego treba koristiti prirodan način iskoraka, preko palca stopala, pa u tom smislu i trčanje treba biti dominantno.

- Na petama treba trčati u što je moguće manjoj mjeri. Dakle, postoje ljudi i škole koje se bave kompletnom obradom mišićno-zglobnog sustava donjih ekstremiteta u svrhu što boljih rezultata na nogometnom terenu - kaže Milošević te dodaje kako nogometaši koriste broj manje kopačke da bi bolje osjetili loptu, imali jači šut te bili čvršći. Međutim, to dugoročno ne čini ništa dobro.

- Nakon 120 minuta noga je bolna, a sve i da nema direktne ozljede, što je praktički nemoguće, noga je otečena, bolna, mišići i ligamenti su prenapregnuti, napori su enormni, a ako se na to doda kakva ozljeda, start ili nešto slično, situacija je teška. Nakon svake utakmice mora se odmoriti stopalo. Osim klasičnih vježbi zagrijavanja, tu su i vježbe istezanja svih mišića, pa tako i mišića stopala, što je obično u domeni fizioterapeuta - zaključuje Milošević.

Za naše nogometaše koji danas igraju polufinale protiv Engleske brine se glavni liječnik hrvatske nogometne reprezentacije i jedan od vodećih hrvatskih ortopeda, Boris Nemec. Navodi kako je, što se naše reprezentacije tiče, sve u savršenom redu, nema ozljeda stopala, te da s veseljem očekuje utakmicu i vjeruje u pobjedu naših dečki.

i genetika ima veze Kada se govori općenito, dr. Nemec navodi da su ozljede stopala, na sreću, rijetke, a da se češće događa da igrači zbog novih kopačka dobiju žuljeve.

Neymar

S druge strane, kao posljedica udarca u gornji dio stopala ili nagaženja, napominje dr. Nemec, može oteknuti gornji dio stopala, što može biti vrlo bolno, pa čak i onemogućiti igru.

- Teže ozljede stopala koje se mogu dogoditi su prijelomi kosti stopala, kao i prijelom zamora, koji najčešće zahvati petu, metatarzalnu kost - kaže dr. Nemec.

Kada je riječ o oksericama, tzv. nogometaškim nogama, dr. Boris Nemec smatra da je to stvar genetike. S druge strane, kada se govori o oksericama kao deformaciji koljena, do toga dolazi u kasnijoj dobi, kod nekih igrača koji su imali ozljede koljena, odnosno operaciju kojom je odstranjen meniskus, a posljedica je odstranjenog meniskusa, kao i oštećenja hrskavice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 18:46