NOVA BORBA ZA NASLOV

'NITKO NE MOŽE UGROZITI REAL I BARCELONU' Rakitić za JL najavljuje novu sezonu Primere

U subotu počinje i nova Primera, nova i po trenerskim i po igračkim zvijezdama. U Barcelonu je stigao Neymar, Madrid još uvijek čeka Balea, Katalonce je preuzeo Argentinac Gerardo Martino, Kraljevski klub Talijan Carlo Ancelotti, od aspiranata na vrh samo Atlético ima istog čovjeka na klupi, Diega Simeonea.

Hrvatski reprezentativci su ostali gdje jesu: Ivan Rakitić je čak postao kapetan Seville, dočim je Luka Modrić postao prva opcija za ulogu jednog od dvojice sražnjih veznih.

- Barcelona i Real Madrid će ponovno voditi bitku sami za sebe. Preklani su Madriđani napravili prednost, lani Katalonci, vidjet ćemo već nakon tri-četiri kola kako stoje akcije i njih i nas ostalih. Mi smo lani s 9. mjesta ušli u Europsku ligu zahvaljujući diskvalifikaciji Málage i Rayo Vallecana, ove sezone želimo u prva četiri, Ligu prvaka ili barem prvih šest, Europu. Deset nam je igrača otišlo, ali 11 došlo, na pripremama je to izgledalo jako dobro - najavljuje Ivan Rakitić, novi kapetan Seville, koja je ostala bez bitnih spona, centarfora Negreda i krila Jesúsa Navasa, obojicu je kupio Manchester City za 45 milijuna eura, te defenzivnog veznog Medela, koji je prodan Cardiffu za 13 milijuna.

Villa umjesto Falcaa

- Doveli smo nekoliko zaista izvrsnih nogometaša, počevši od Marka Marina (posudba iz Chelseaja, nap. p.) preko Gameira iz PSG-a do Bacce iz Club Bruggea. Potonja dvojica će se izmjenjivati u špici ili igrati skupa u 4-4-2. Marin? Da, on će na moju lanjsku poziciju polušpice - dodao je Rakitić, kojeg će trener Emery Unai ove sezone koristiti na položaju stražnjeg veznog, u paru s defenzivnijim Kondogbijom, ako se i francuski reprezentativac do kraja prijelaznog roka ne proda, a mogao bi jer mu je odštetna klauzula samo 20 milijuna...

Atlético, s kojim Sevilla starta u nedjelju u 23 sata, prodao je Monacu Falcaa za 60 milijuna eura, a kupio Davida Villu od Barcelone za samo 2,100.000, tko zna kakvom kombinacijom i prebijanjem dugova. Valencia, koju vodi novi tener Miroslav Đukić, Tottenhamu je za 30 milijuna prodala centarfora Soldada, dovela prvu špicu Portugala Heldera Postigu iz ispale Zaragoze za 3,000.000. Financijski posrnulu Málagu preuzeo je Bernd Schuster, otišli su svi najvredniji igrači, Isco u Real Madrid za 30 milijuna, Toulalan u Monaco za pet, a Joaquin u Fiorentinu za dva, ostali bez odštete.... Baš nas zanima koliko će Nijemac koji je pobornik spektakla dati prigode bivšem ‘dinamovcu’ Pedru Moralesu.

Rekosmo već, Modrić će kod Ancelottija, u 4-4-2 igrati ofenzivnijeg od dvojice srednjih veznih, razigravača, što iz dubine, što u završnici akcija, u 4-3-3 desnog ili lijevog u srednjem trokutu. Defenzivniji dio para na početku će biti Casemiro, Brazilac promoviran iz B-momčadi, zamjena Khedira, čeka se oporavak (možda prodaja?) 31-godišnjeg Xabija Alonsa. Luki će, pak, alternativa biti novopridošli iz pravog Reala, Sociedada, Illaramendi. Cristiano Ronaldo na pripremama je uglavnom bio druga špica; Higuaín je prodan Napoliju za 37 milijuna, Benzemi su trenutno konkurenti samo 20-godišnjaci, Morata i Jesé. Dođe li Bale, prodan će biti i Di María, kojeg žele PSG i Manchester United. Marca forsira Ancelottijeve navodne dvojbe: Arbeloa ili vraćeni Carvajal na desnom boku, Khedira ili Casemiro defenzivni vezni, cinker Casillas ili Diego López na vratima. U nedjelju u 21 sat na Santiago Bernabéu dolazi Betis.

Barcelona traži stopera

Barcelona još traži stopera, Pique je trenutno jedini pravi, Puyol ozlijeđen, Mascherano vječna zakrpa, Mundo Deportivo je nabrojao 20 braniča koji su se dosad spominjali, među njima i Bosanci (baš tako je napisano u rubrici nacionalnost) Ćorluka i Lovren, a ponajbolje rješenje vjerojatno bi bio Belgijac iz Tottenhama Vertonghen. Svi se pitaju kako će Messi i Neymar funkcionirati zajedno, težak zadatak da s njima dvojicom postiže rezultate dat je Gerardu Martinu, popularnom Tati, kućnom prijatelju obitelji Messi, kojem je zapravo najveća mana što nema neki imidž u poslovično ignorantskoj Europi. Osim što je bio vrlo dobar igrač, Tata je s Paragvajem ispred Brazila i Argentine osvojio južnoameričke kvalifikacije za SP 2010. (u četvrtfinalu Mundijala ispao od Španjolske tek nakon Casillasova obranjenog 11-erca), a s Newell’s Old Boysima argentinsku Clausuru.

Martino je sljedbenik Marcela Bielse, ljetos smijenjenog trenera Athletic Bilbaa (naslijedio ga Valverde), iz hrvatske perspektive južnoameričkog Tomislava Ivića, čiji su nogometni postulati “koncentracija, mobilnost, rotacija, improvizacija”, upravo tim redoslijedom. Teoretski bi, dakle, Barça trebala biti brža i okomitija nego pod Pepom i Titom, jer “igrač s loptom uvijek mora imati tri opcije dodavanja prema naprijed”, jedna je od dogmi ‘bielsizma’. Visoki presing se, naravno, podrazumijeva, baš nas zanima kako će ga na lijevom krilu odrađivati Neymar...

Martino je, kao i većina trenera kada dolazi, doveo svog pomoćnog (Jorge Pautasso) i kondicijskog trenera (Elvio Paulorosso), ali i dvojicu sve popularnijih skauta/analitičara (Raúl Marcovich i Adrián Coria, Messijev trener kao dječaku), no zadržao je i pomoćno Vilanovino osoblje, tako da Barcelona trenutno u stožeru s Martinom ima 15 ljudi: po pet nogometnih trenera, kondicijskih trenera i skauta/analitičara, potonji svi stručnjaci za nove tehnologije i statistiku. Nova ‘blaugrana’ starta u nedjelju u 19 sati protiv Levantea...

Zizou postao pomoćnik

Ancelottijev pomoćnik u Real Madridu postao je ni manje ni više nego Zinedine Zidane, koji je završio trenersku školu (“jako mi je koristila, tek sad sam svjestan koliko sam dosad malo znao”) iako je bio ‘svemoguć’ kao igrač, a pomoćnik kondicijskom treneru Giovanniju Mauriju u španjolskoj ‘svetinji’ bit će Ancelottijev 24-godišnji sin Davide. Novi Real igrat će na posjed, a ne na kontru kao kod Mourinha, a paralela s Barcinim Messijem i Neymarom bit će pogled na tandem ‘fantazista’ Isco-Özil, ako za njih bude mjesta kada dođe Bale...

Dodajmo i da su se u Primeru vratili Villarreal, Elche i Almería, koji će teško svi o(p)stati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:12