TRAGEDIJA U ŠVEDSKOJ

ODLAZAK OMILJENOG JOJE Pronašla ga je trudna supruga, budila susjede... Ni liječnici mu nisu mogli pomoći, srce je stalo

Kod potpisivanja prvog ugovora upozorio je liječnike na srčanu manu, no to ga nije sputavalo u karijeri
Zagreb, 020513.U 32.-oj godini zivota, bivsi golam zagrebackog Dinama Ivan Turina, preminuo je u svom stanu u Stockholmu. Prema prvim informacijama, Ivan je preminuo u snu ostavivsi iza sebe trudnu zenu i dvije kcerke. Nema tragova nasilja te se pretpostavlja da je rijec o zatajenju srca.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

STOCKHOLM - Bivši reprezentativac i vratar Dinama Ivan Turina iznenada je preminuo u 33. godini u švedskom Stockholmu. Turini je tijekom sna zatajilo srce, a pronašla ga je trudna supruga Senka s kojom je pokojni vratar imao dvije kćeri. Supruga je probudila susjede koji su alarmirali liječnike, ali Turini više nije bilo spasa.

- Liječnici više ništa nisu mogli napraviti, a došli su ujutro oko 7.30 sati. Ovo je jednostavno grozno - potvrdio je Bjorn Wesström, sportski direktor AIK-a, a ubrzo je stigla i službena potvrda policije koja je na licu mjesta obavila uviđaj i zaključila da nema tragova nasilne smrti.

Nasljedna srčana mana

Ivan Turina branio je za AIK od ljeta 2010. godine, a nedavno je produžio ugovor na još tri godine. Dok je potpisivao prvi ugovor, vratar je upozorio liječnike na to da ima srčanu manu, no to ga nije sputavalo u profesionalnoj karijeri.

'BIO JE JEDAN OD NAJBOLJIH VRATARA LIGE I SJAJAN ČOVJEK' Turinina tragedija slomila suigrače

- Ivan je imao manjih teškoća, odnosno tu manju srčanu manu. Znali smo za to, ali sve pretrage pokazale su da je zdrav - rekao je Karol Zyoto, AIK-ov liječnik koji tvrdi da su nedavno odradili sve pretrage i da Turina nije imao problema, a srčana mana može biti nasljedna s obzirom na to da je Turinin otac doživio srčani udar u ranim pedesetim godinama.

Predsjednik AIK-a John Segui sve je klupske resurse stavio na raspolaganje Turininoj obitelji. Trener Andreas Alm otkazao je trening i zaputio se u njegov stan da bi utješio suprugu svog vratara koja je u stanju šoka.

Ivan Turina bio je Dinamovo dijete. S desetak godina stigao je u Maksimir iz omladinskog pogona Dubrave. Brzo je uočen kao izuzetan talent, a potvrda je stigla s punoljetnošću, kada se priključio radu prve momčadi. Ipak, nije se nametnuo pored Ladića, Butine i Vasilja, pa je na profesionalni put krenuo kao posudba Sesvetama, Kamen Ingradu i Osijeku, gdje je unatoč mladim godinama bio jedan od lidera na travnjaku. Prepoznali su to i navijači koji su ga izabrali za najboljeg igrača Osijeka 2003. godine.

Normalan život obitelji

Te godine debitirao je za Dinamo, a tijekom sljedeće četiri upisao je 175 nastupa za “modre”, od toga 96 u službenim natjecanjima. Dolaskom njemačkog veterana Georga Kocha u Makismir Turina je otišao u grčki Xhanti, a sljedeće ljeto potpisao je trogodišnji ugovor s Lechom iz Poznana. Nije ga odradio do kraja već se vratio u Maksimir i trenirao s Dinamom.

U ljeto 2010. godine odlazi u švedski AIK u kojem je postao jedan od najboljih vratara lige. Brzo je postao lider momčadi i najplaćeniji vratar u Švedskoj. Navijači su ga obožavali, a koliko su bili zadovoljni Turinom svjedoči i činjenica da je nedavno potpisao novi, trogodišnji ugovor, nakon čega je namjeravao zaključiti karijeru.

“Želim u životu zaraditi dovoljno da omogućim normalan život svojoj obitelji, sestrama i majci u Zagrebu”, rekao je nedavno u razgovoru za švedski dnevni list DN, u kojem se pohvalio da uživa u Švedskoj te da mu je drago da je na cijeni kod navijača i klupskih dužnosnika u AIK-u.

Komentirali utakmicu

Vijest o smrti popularnog Joje, kako su ga zvali prijatelji, brzo se proširila sportskim krugovima metropole. Jerko Leko nije mogao doći sebi od šoka kada je saznao da njegova ponajboljeg prijatelja više nema među živima.

'TEŠKO DA ĆU IKAD VIŠE UPOZNATI BOLJEG I DOBROĆUDNIJEG ČOVJEKA OD TURINE' Jerko Leko u suzama

- Pa još sinoć smo se dopisivali porukama i komentirali utakmicu između Barcelone i Bayerna. Još ne mogu vjerovati da ga nema - rekao je Jerko Leko, kojeg je zbog evidentnog šoka trener Kruno Jurčić poslao kući s Dinamova jutarnjeg treninga.

- Isplakao sam rijeke suza. Više od pola života proveli smo zajedno. Nekako u isto vrijeme prošli smo selekciju Dinama. On iz Dubrave, ja iz Chromosa. Prošli smo juniorski staž i ostvarili snove zaigravši za prvu momčad Dinama - evocirao je Leko uspomene na Turinu, s kojim je ostao u svakodnevnom kontaktu i kada su im karijere otišle u drugim smjerovima. Svaki slobodni trenutak iskorištavali su za obiteljska druženja, a zajedno su kupili i apartmane na moru gdje su boravili tijekom ljetnih odmora.

- Nedavno smo pričali o tome što ćemo raditi kada završimo karijeru i dogovorili se - budemo li treneri, u taj posao ući ćemo zajedno. Nogomet je bio Jojin život, a on je bio najpoštenija osoba koju sam upoznao. Jednostavno, ne mogu se pomiriti s činjenicom da ga više nema - na rubu suza je ispričao Jerko Leko, a na sličnu reakciju naišli smo i kod Igora Cvetkovića. Sadašnji tehnički direktor Lokomotive igrao je s Turinom u omladinskoj školi Dinama i o Turini ima isključivo riječi hvale.

‘Bili smo i susjedi’

- Što da vam kažem? Divan dečko i prijatelj. Plijenio je optimizmom. Uvijek veseo, nasmijan i pozitivan. Turina je bio prijatelj kakav se samo poželjeti može - birao je riječi Cvetković. Nema sumnje, taj zarazni optimizam bio je zaštitni znak našeg vratara jer su i njegovi sadašnji suigrači u prvi plan stavljali taj vedar duh koji je krasio vratara AIK-a.

- Živjeli smo vrata do vrata. Uvijek smo se šalili kad bismo se sreli. Kako dalje? Supruga i dvoje djece, a jedno na putu - zapitao se Henok Goitom, Turinin suigrač iz AIK-a.

Srčani udari nogometaša zapravo nisu rijetkost

Anthony Van Loo - mladi igrač dobio je 2008. dozvolu za igranje tek nakon što je pristao da mu se ugradi defibrilator. Godinu dana kasnije Van Loo je na utakmici doživio srčani udar. Doktori tvrde da mu je defibrilator spasio život. Loo i danas igra profesionalni nogomet.

Dani Jarque - kapetan Espanyola preminuo je u hotelskoj sobi tijekom priprema 2009. Jarque nije sišao na večeru pa su suigrači otišli u njegovu sobu i zatekli besvijesno tjelo svoga kapetana. Hitno su ga prebacili u bolnicu, ali liječnici ga nisu uspjeli spasiti.

Marc-Vivien Foe - kolabirao je i pao na centru igrališta tijekom utakmice Kupa Konfederacija 2003. godine u Francuskoj. Liječnici ga nisu uspjeli oživjeti.

Mikloš Feher - nogometaš Benfice srušio se u sudačkoj nadoknadi utakmice s Vitoriom Setubal. Liječnička služba ga je pokušala oživjeti elektrošokerima, ali nesretnom Madžaru nije bilo spasa.

Antonio Puerta - imao je 22 godine kada je doživio srčani udar na utakmici Seville i Getafea. Iako se pridigao i napustio travnjak, u svlačionici je Puerta doživio još jedan srčani udar, nakon čega je prebačen u bolnicu. Umro je nakon tri dana od posljedica udara.

Mateo Vajagić - imao ja tek 13 godina kada mu je pozlilo na treningu u Varteksovoj omladinskoj školi. Mladi Mateo umro je od zastoja srca u bolnici.

Miguel Garcia - srušio se tijekom utakmice između Salamance i Betisa. Liječnici su ga uspjeli spasiti uz pomoć defibrilatora, a nakon što se oporavio povukao se s nogometnih travnjaka.

Fabrice Muamba - doživio je srčani zastoj tijekom utakmice Bolton - Tottenham u ožujku 2012., a liječnici su mu vratili puls tek nakon sat vremena. Slijedeći upute liječnika, Muamba je u kolovozu 2012. godine odlučio prestati igrati profesionalni nogomet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:28