PIŠE A. LESIČKI

On bi u budućnosti mogao voditi Dinamo: Trener koji je Rijeci uzeo Kup, vjerojatno i prvenstvo

 Željko Hajdinjak / Cropix

Bezgraničnu ljubav Damira Miškovića i novčanik Volpija može opravdati samo trofej. Ne onaj prvaka jer i "polovni" Dinamo prevelika je konkurencija, ali Kup je zato bio "pod mus". Takva riječka računica i ambicija doživjela je nokaut u samo četiri dana. U subotu im je Belupo uzeo važne, vjerojatno nenadoknadive, bodove u utrci s Dinamom, da bi u utorak "farmaceuti" s glatkih 3-0 zaključili priču.

Bila je to potvrda kako je Željko Kopić (38) "crna mačka" za klub s Kantride i Matjaža Keka. Ukupno im je ove sezone uzeo osam bodova u prvenstvu i potvrdio neizmjeran trenerski talent s velikom perspektivom. Kopić je jedan od onih samozatajnih trenera koji priča na terenu. Skromnu igračku karijeru zamijenila je ona trenerska, a znamo kako je njegov talent na velikoj cijeni u Maksimiru, kao što znamo i da je bio jedan od glavnih kandidata za izborničku funkciju mlađih kategorija reprezentacija. No, karijeru je ipak odlučio graditi kroz klupski nogomet. Na kraju lanjske sezone odlučio je otići iz Medićeve sjene.

A koliki je zapravo bio Kopićev utjecaj na igru 'pjesnika' sugerira njegovo veličanstvo - rezultat. S njim na klupi Zagreb je bio u igri za Europu. S Medićem će završiti u - 2. ligi. S identičnim kadrom. Nedostaje tek Krovinović.

Kopića smo nazvali dan nakon najveće pobjede u njegovoj karijeri. Izvan klišea, kakav i jest, ovaj trener nije u srijedu izvukao najbolje odijelo i uputio se u maksimirsku ložu na Dinamo - Hajduk po čestitke i klasično punjenje ega i taštine već je otišao na - trening.

- Ma kakvi. Završili smo trening, a utakmicu ćemo pogledati na televizoru. U subotu nas čeka Lokomotiva - reći će trener Belupa kojemu su mediji nužno zlo.

Nazvat će se tek jednim kotačićem u cijelom sustavu, i to onim koji se ne želi izdvajati.

- Pobjedu su izborili moji igrači koji se za to pripremaju od 10. lipnja prošle godine kada smo se okupili. Kroz ove mjesece smo radili na taktičkim idejama i mentalnoj snazi. Znao sam da se treba puno čimbenika poklopiti da u datom trenutku budemo pravi, i mi smo to bili u utorak. Vjerujte, moja priprema za Rijeku nije se nimalo razlikovala od dosadašnjih, osim na tom psihološkom planu. Morao sam mentalno osnažiti svoje igrače da se obranimo u uvodnom dijelu i potom odradimo sve što smo se dogovorili - priča nam Kopić, dodajući da su igrači na travnjaku zaista odradili sve što su dogovorili.

Svaku pobjedu Kopić respektira, mada ova ima najveću težinu u njegovoj karijeri.

- Ali, ja ne bih bio ovdje da svojedobno nisam s Lučkom dobio Hajduk na Poljudu - ističe ovaj Osječanin koji ne krije posebnu motivaciju što će se Belupo boriti za trofej u njegovom gradu.

- Veseli me što ću biti na klupi u Gradskom vrtu. Kao rođenom Osječaninu, nema mi veće stvari od toga. Što se tiče tog finala, mi smo bili autsajderi protiv Rijeke pa ćemo biti i protiv Dinama ili Hajduka. No, sigurno ne idemo u Osijek da budemo samo sudionici finala, pokupimo medalje i čestitamo suparniku. Pripremit ćemo se najbolje što možemo da napravimo korak dalje. Sigurno ne idemo da bismo sudjelovali - jasna je poruka iz Koprivnice, gdje je posebno emotivan trenutak bio za Nikolu Pokrivača. Nakon borbe protiv opake bolesti, Pokrivač se konačno vratio na travnjak i golom za 3-0 zapečatio sudbinu Rijeke.

Za Nikolu su, kaže Kopić, kao ljudi imali obavezu napraviti sve moguće, i Pokrivač te Zlatko Bašić puno su prošli u mjesec i pol priprema.

- Na površinu je isplivala njegova snaga i odlučnost. Pokrivač je nama dao više nego mi njemu i na tome sam mu zahvalan. Kad imaš takvog igrača, onda znaš da imaš prevagu u bitnim utakmicama - zaključio je Željko Kopić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:31