NESTOR PITANA

On je profesor tjelesnog koji se okušao i kao glumac. U TV serijama je glumio samoga sebe. Collina ga zove 'stijena', a kažu i da je 'lak na okidaču'

 REUTERS

Čast, ali i velika obveza da sudi u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji, koje će igrati Hrvatska i Francuska, pripala je Néstoru Pitani (43), čime će Argentina kao velika nogometna nacija ipak imati svojeg predstavnika u velikoj završnici na stadionu Lužnjiki. I dok su Messi, Agüero, Higuaín i ostatak “argentinske bande” već odavno na godišnjem odmoru, Pitana i njegovi sunarodnjaci Hernán Maidana i Juan P. Belatti, koji će mu asistirati, ostali su do kraja.

Pitana će tako, u sudačkom smislu, zatvoriti krug u Rusiji s obzirom na to da je i “otvorio” Mundijal u susretu između domaće reprezentacije Rusije i Saudijske Arabije. Između otvaranja i finala još se tri puta pojavio na travnjaku. Prvo je u grupnoj fazi vodio dvoboj Meksika i Švedske, potom hrvatski dvoboj s Danskom u osmini finala i, konačno, četvrtfinale između Francuske i Urugvaja. Dakle, riječ je o sucu koji je imao priliku dobro upoznati oba finalista i dvije trenutno najbolje reprezentacije na svijetu. Hrvatska je uoči dvoboja s Danskom strahovala od Pitanina kriterija jer je poznat kao sudac koji je “lak na obaraču”, a čak je osmorici izabranika Zlatka Dalića prijetio drugi žuti, koji bi ih isključio iz četvrtfinalnog dvoboja. No, dogodilo se upravo suprotno jer nijedan naš reprezentativac nije dobio opomenu.

Štoviše, Pitana je na tom susretu pokazao samo jedan žuti karton, i to danskom igraču Mathiasu Jørgensenu, nakon što je u završnici drugog produžetka skrivio kazneni udarac na Anti Rebiću, kojeg Luka Modrić nije realizirao. Mnogo se polemike nakon toga vodilo jer su mnogi smatrali da je Jørgensen trebao dobiti crveni karton, ali kako je objasnio Mateo Beusan, Pitana je postupio u skladu s novim pravilom, prema kojem je u slučaju prekršaja za kazneni udarac kojem je prethodio start obrambenog igrača na loptu najveća kazna upravo taj kazneni udarac te da se igraču u tom slučaju dodjeljuje samo opomena.

Inače, Pitana je u prva dva susreta na SP-u u grupnoj fazi pokazao čak sedam žutih kartona, a u četvrtfinalu između Francuske i Urugvaja dodao ih je još četiri. U tom susretu pred očima se zažutilo Kylianu Mbappéu i Lucasu Hernándezu. U dosadašnja četiri susreta dva je puta pokazao na bijelu točku. Prvi put za Švedsku u utakmici s Meksikom, a drugi put ovaj već spomenuti za Hrvatsku.

Pitana je prvi argentinski sudac koji sudjeluje na dva uzastopna svjetska prvenstva. U Brazilu 2014. ostavio je vrlo dobar dojam sudeći u četiri utakmice: Rusija - Južna Koreja 1-1, SAD - Portugal 2-2, Honduras - Švicarska 0-3 u skupinama te Francuska - Njemačka 0-1 u četvrtfinalu. Pitana je inače profesor tjelesnog odgoja, a okušao se i u glumačkim ulogama, pa je tako 1997. glumio u filmu “La Fúria”, a u čak sedam TV serija glumio je samoga sebe. Sudački dres odjenuo je prilično kasno, 2007. godine, kada su mu već bile 32, ali je vrlo brzo pokazao talent za dijeljenje pravde na zelenom travnjaku, što mu je tri godine poslije donijelo znak Fife. Poznat je i po izjavi da su južnoamerički suci najbolji na svijetu, a legendarni Pierluigi Collina, koji je u Rusiji šef Sudačke komisije, nazvao ga je “Pitana stijena”.

- Ne želimo da igrači uznemiravaju suce, da ih varaju. To je ono što se neće dogoditi u prvoj utakmici. Uvjereni smo da je Pitana prikladan izbor za ovu utakmicu - rekao je Collina uoči početka SP-a. Pitana je jedan od šestorice južnoameričkih sudaca koji su dijelili pravdu na ovom mundijalu, a on je ostao do samoga kraja. I to na užas i nezadovoljstvo naših susjeda u Srbiji, koji su tamo, i to potpuno opravdano, očekivali Milorada Mažića. Nesumnjivo je riječ o trenutno najboljem sucu na svijetu, no Mažić je otpao zbog činjenice da je finale izborila Hrvatska i Fifa je time htjela izbjeći bilo kakve negativne konotacije, iako smo uvjereni da bi Mažić svoj posao odradio vrhunski.

Argentinac je, pak, redovit i na utakmicama Copa Américe i Copa Libertadores, uključujući i prošlo polufinale između Grêmija i Barcelone SC. Sudio je i na Olimpijskim igrama te Kupu konfederacija, a u kvalifikacijama za Rusiju vodio je šest utakmica. U nogama ima više od 80 međunarodnih utakmica. Posljednji Argentinac koji je sudio u finalu SP-a bio je Horacio Elizondo, i to u Njemačkoj 2006. Elizondo je tada isključio francuskog kapetana Zinédinea Zidana, nakon što je glavom u prsa udario Marca Materazzija. Susret je završen rezultatom 1-1, a strijelci tih golova bili su upravo Zidane i Materazzi. “Božica” je na kraju nakon penala otišla u Italiju. Zanimljivo i zgodno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:16