ZATOPLJENJE ODNOSA

'OTMICA' RAKITIĆA Švicarci su oprostili HNS-u nakon što su dobili Drmića i Gavranovića

Nije tajna da su Švicarci svojedobno iz države htjeli potjerati Ivanovu obitelj
 Ronald Goršić / CROPIX

Švicarska je na užoj listi najgorih suparnika za Hrvatsku. Ako danas dobijemo, optimizam za Brazil rast će poput kvasca, izgubimo li nema mjesta očajavanju, pa to je rival kojeg nismo svladali 74 godine. No, u Švicarskoj nas ne čeka "zaguljena" utakmica samo zbog Hitzfeldove opasne i poletne ekipe, niti do danas nije ih minula srdžba što smo im 2007. godine "oteli" Ivana Rakitića, tada kapetana u mlađim uzrastima i najveću nacionalnu nadu. Bilo je i ružnih glagola.

Iako im više nismo na vrhu liste opasnosti jer ovih mjeseci strepe od udara iz Prištine koja prijeti da im pokupi najbolje što imaju ( Shaqiri, Xhaka, Behrami, Džemaili), za Hrvate uvijek njeguju posebnu inspiraciju. Između ostaloga i zato što su im mnogi igrači s područja gdje je nekad bila Jugoslavija i za njih je Hrvatska pojam. Politiku, makar i preko referenduma, kojom su zatvorili tržište rada tu ne treba miješati. Švicarci i Hrvati jako dobro zajedno žive u Baselu, Zürichu, Bernu, gdje god...

Ivan Rakitić iz Möhlina pokraj Basela bio je okidač , ni u koga nisu polagali tolike nade i ničiji odlazak nije ih tako pogodio. Od tada su zauzeli čvršći gard i čine velike pritiske na klince za koje vide da se kolebaju između Švicarske i domovine predaka. Godinama su gradili nogometne škole i nemaju namjeru prekriženih ruku promatrati kako im ulaganja odlaze u vjetar. Nerijetko su meta roditelji i rođaci, nije tajna da su svojedobno Rakitićevoj obitelji poslali kartu u jednom smjeru - iz Švicarske i odbijenicu za državljanstvo.

Danas je veznjak Seville ponovno u rodnoj zemlji. Stigao je već u ponedjeljak navečer. Kakva je ovo za njega utakmica?

- Posebna. Da, malo posebna. Iako u svakoj želim odigrati najbolje i pobijediti, pa s te strane nema razlike, bit će to drukčiji susret.

Hoćete li slaviti gol ako zabijete?

- Ne. Neću slaviti. Zbog poštovanja prema Švicarskoj, zemlji u kojoj sam rođen i odrastao te tim ljudima koji su mi puno toga dali.

Kazao je da razumije budu li mu zviždali...

- Izabrao sam Hrvatsku, međutim Švicarska mi je također u srcu. I supruzi Raquel jako se dopada ovdje, iako je Španjolka.

Prošlo je gotovo sedam godina, u međuvremenu se HNS u dobroj mjeri preplašio reakcije Švicaraca, to je bitan razlog zašto su zazirali od "vrbovanja" Drmića i Gavranovića. Htjeli su izbjeći švicarsku ljutnju i moguću osvetu. Toliko je vremena trebalo da bi stigao do utakmice koja je očito bila neminovna - u Švicarskoj protiv Švicarske.

- Tada je moja obitelj imala problema, no to je davna prošlost.

Zato bi na poteškoće mogli naići Kovačevi izabranici budu li flegmatični i smušeni kao na Poljudu 2012. godine.

- Gradimo lijepu priču, Hrvatska napreduje, slažemo jaku ekipu za sadašnjost i budućnost. Budući da je ovo prijateljski dvoboj, svjestan sam opasnosti koje on nosi jer često smo u takvim utakmicama znali biti ispod onoga što možemo. No, vjerujem da ćemo u St. Gallenu potvrditi uzlaznu putanju, u tom slučaju možemo pobijediti. Koristilo bi za opće raspoloženje prije Brazila - konstatira Rakitić.

Mladen Petrić je na zalazu karijere, Rakitić je ovog časa jedini Švicarac među Vatrenima. Josip Drmić i Mario Gavranović igrat će s kontra strane, obojica su nam već zabijali u mlađim uzrastima, odnosno u Splitu (Gavranović). Za njega je svojedobno Slaven Bilić ocijenio da nije vrijedan rata sa Švicarcima koji su utjecajni u FIFA-i i UEFA-i, prema Drmiću nije se ni išlo.

- Vremena su se promijenila, bit će vrlo teško privoljeti igrača koji se već koliko-toliko afirmirao. Moramo se okrenuti još mlađima i njih pridobivati da dođu igrati za Hrvatsku - kaže Zorislav Srebrić, direktor u HNS-u.

Dobrih hrvatskih igrača u dijaspori će uvijek biti. No, kad ćemo ponovno uhvatiti kapitalca kalibra Rakitića? Kad se pojavi netko tko toliko voli Hrvatsku kao on. Jer da bi se napustilo zemlju koja ti je sve dala i otišlo igrati za drugu, ljubav mora biti jaka. Hrvati u Švicarskoj, pogotovo u njemačkome govornom području, žive za današnju utakmicu. Najavili su pohod na tribine u velikom broju. Dat je jaku podršku Ivanu i poruku onima koji će jednog dana biti u njegovoj poziciji: Hrvatska je dobar izbor!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:20