MATEO BEUSAN

‘Ovo prvenstvo je neregularno! Jesam li ja kad svirao nepostojeći penal? Bilo je to u Bačkoj Topoli...‘

Mateo Beusan je nogometni sudac i kontrolor i odgovara na 10 pitanja našeg novinara
Mateo Beusan
 Boris Kovačev/Cropix

1. Zašto ste suđenje u polufinalu Europskog prvenstva između Engleske i Danske nazvali neregularnim, nedostojnim i problematičnim?

- Mislim da se 98 posto sportskog svijeta Europe slaže sa mnom i nije teško reći zašto. Ja sam bio kontrolor u 28 sezona Lige prvaka i znam da postoji organizacijski miting u pripremi utakmice u kojem odgovorna osoba koja je zadužena za pripremu dječaka koji ubacuju lopte mora jamčiti da oni znaju kako lopte u teren mogu ubacivati samo direktno igraču. Da je tada zaustavio igru, mi danas ne bismo raspravljali o penalu, ali time je bačena velika mrlja na suđenje.

2. Tri su problema oko tog penala: dvije lopte, prekršaj koji nije postojao i WAR koji nije tražio da nizozemski sudac Danny Makkelie opet pogleda situaciju?

- Ja osobno ni danas ne znam i nije mi jasno što je VAR rekao sucu kod te sporne situacije. Postoje dvije varijante: prva da mu je VAR rekao da opet pogleda jer oni smatraju da ne postoje elementi za penal, ali ovaj je to odbio. Druga je da je VAR rekao kako je sve u redu i da je penal. E, tada je kriv VAR. Tog suca koji je to mogao vidjeti iz 15 različitih kutova trebalo bi odmah poslati kući.

3. Uefa sada pere ruke i traži istragu zbog lasera u oči vratara Schmeichela. Je li i tu sudac pogriješio?

- Pitanje je je li sudac to vidio i je li se Schmeichel žalio. Očito ništa od toga, ali da se vratar žalio, sudac bi morao ponoviti penal. Ovako će organizator dobiti neku simboličnu kaznu, čisto pranje ruku. Za mene je, što se tiče moralnosti, još skandalozniji istup Sterlinga koji je teatralno pao i poslije utakmice uporno tvrdi da je to bio klasični penal.

4. Danci su pokradeni, ali da nema VAR-a, bilo bi to još jedno slobodno sudačko uvjerenje, zar ne?

- Tako je. Stvar je u tome da bi nakon prvog gledanja gotovo svi rekli da je to bio prekršaj, ali zato i postoji VAR. Ova kardinalna pogreška ne može umanjiti sve dobro što je VAR napravio i smatram da je to najbolje što je donio nogometu, a to je poštenje. No, VAR je mašina iza koje stoje suci sa svojim karakterom, a o karakterima je teško raspravljati.

5. Talijanska Gazzetta sada piše da Uefa vraća uslugu premijeru Borisu Johnsonu jer je zaustavio projekt Superlige. Koliko je tu istine?

- Sve je moguće, ali mislim da Uefa nije zbog toga njima išla na ruku. Činjenica je da je prvenstvo neregularno jer se išlo na ruke Englezima koji su stalno igrali doma, a da su Škoti suspendirani zbog korone, mi bismo tu utakmicu dobili 3:0 i Perišić se ne bi zarazio.

6. Za finale je određen najbogatiji svjetski sudac, Nizozemac Björn Kuipers. Što od njega možemo očekivati?

- On je sada pod najvećim mogućim pritiskom jer je Nizozemac i određen je za nasljednika spomenutog Makkelieja koji uskoro ide u sudačku mirovinu. Neće mu biti lako. Apsurdno je uopće govoriti o nekoj podmitljivosti. Očekujem da će sa svojim iskustvom i stavom biti baš pravedan. Nemam ništa protiv njega, iako bi moj izbor bio Španjolac Mateu Lahoz koji je pokazao najbolju formu.

7. Kakvo smo mi suđenje imali? I onaj Lovrenov penal protiv Češke je prilično dvojben?

- Pa, to vam je taj VAR. Da nije bilo njega i krvi, ne bismo o tome uopće raspravljali. A tu je i pogreška da igrač krvavog nosa puca penal. Generalno, nismo imali loše suđenje, osim u prvoj utakmici s Englezima kada nam je sudio Talijan s kojim imamo loša iskustva. Čim znaš da ti takav sudi, pogreške su mu pod povećalom i tu je pukao Brozović.

8. Postoji li neki penal koji ste dosudili, a kojeg se dandanas sjetite i grize vas savjest?

- Postoji, ali ne grize me savjest. Bilo je to osamdesetih godina kada su u Bačkoj Topoli AIK i Čelik iz Zenice igrali utakmicu za plasman u prvu ligu. Dva gostujuća igrača iz Čelika su se sudarila, centarhalf AIK bio je u sredini, a ja sam svirao nepostojeći penal. Završilo je 1:1, Čelik je ušao u prvu ligu, a ja sam tek poslije doznao da je utakmica bila namještena.

9. Kako komentirate natezanje predsjednika i organizatora Festivala bespravne gradnje u Vrulji?

- Žalosno je što se sve događa na našoj obali pod pokroviteljstvom političkih moćnika. Devastacije na pomorskom dobru nemaju veze ni s urbanizmom, ni s turizmom.

10. U Hrvatsku se uvodi euro, a na natječaju za naličje kovanice građani biraju između motiva šahovnice, karte Hrvatske, kune, glagoljice i Dubrovnika...

- Nemojte me to ni pitati... Zna se - Dubrovnik, a iza toga šahovnica.

A da ja vas nešto pitam

Beusan: Što mislite, kako je naša reprezentacija odigrala ovo prvenstvo?

Šimić: Nažalost, poprilično slabašno, prije svega zbog izbornikovih lutanja u kojima smo od četiri utakmice odigrali samo dva poluvremena. A od Rusije do danas postali smo kanta za napucavanje i počeli prihvaćati poraze kao nešto normalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:52