SKAUTI U DALMACIJI

Ovo su vam nasljednici Srne, Modrića i Rapaića!

Oni su Alen Halilović, Josip Bašić i Ante Roguljić, sva trojica su 16-godišnjaci i predstavljaju budućnost hrvatskog nogometa
 Jakov Prkić/CROPIX

Jedan je Modrić, drugi je Srna, a treći Rapaić. Tako svoje pulene opisuje Ivan Gudelj, izbornik kadetske reprezentacije Hrvatske. Kroz Gudeljeve ruke prošlo je već 16 generacija reprezentativaca, ali kaže da nikad nije imao takve bisere kao što ih ima danas.

Oni su Alen Halilović, Josip Bašić i Ante Roguljić, sva trojica su 16-godišnjaci i predstavljaju budućnost hrvatskog nogometa.

Odlučuje tata Halilović

Dinamovac Halilović je najmlađi strijelac u HNL-u, Bašić je najmlađi hajdukovac. A Roguljić? On nije toliko pod svjetlima reflektora jer ne igra ni u Dinamu ni u Hajduku, nego u splitskom Adriaticu, ali već ima otvorenu kartu za milanski Inter da tamo preseli stopama Marka Livaje.

- Vidjet ćete, bit će stotinu skauta na tim utakmicama - kaže nam Ivan Gudelj koji je u Splitu okupio U-17 reprezentaciju. Njih čekaju kvalifikacije za Euro u Slovačkoj. U nedjelju (14.10.) Hrvatska igra protiv Izraela u Sinju, dva dana kasnije (16.10) protiv Kazahstana u Dugopolju, a u petak (19.10). protiv Turske u Imotskom. Pobjednik ide u elitno kolo.

- Ove kvalifikacije su prava prilika da se potvrde naši talenti, ali i da se plasiramo na Euro, iako je naš primarni zadatak da od ovih igrača napravimo A-reprezentativce. Pravi rezultat je ako izbacimo tri, četiri igrača za A-selekciju - kaže Gudelj.

Halilović se našao u žiži interesa i zbog mogućnosti da umjesto za Hrvatsku zaigra za BiH.

- Ne želim s tim žuriti, savjetovat ću se s ocem i onda odlučiti.

A kakve su vaše želje? - logično je pitanje.

- Žao mi je, ali ne bih smio davati takve informacije - odgovara plavokosi tinejdžer. Za jednog 16-godišnjaka doima se vrlo zrelo.

- Sve je OK. Proslavio sam gol Belupu, ali pokušavam razmišljati samo o budućnosti, a ne o onome što je bilo. Sad sam s repezentacijom. Jako sam motiviran da napravimo dobar rezultat. Imamo najbolju momčad u skupini. Imamo dobrog izbornika, dobro radimo. Vjerujem da možemo otići daleko, i na Euru pa i dalje, na Svjetsko prvenstvo.

Halilović ističe super odnose među igračima.

- S Bašićem sam odličan prijatelj. Često se i čujemo telefonom. Drago mi je što smo zajedno debitirali.

Halilović preferira Messija i Barcelonu, a Bašić, koji je ujedno kapetan ove generacije, oduševljen je Realom i Ronaldom. Roguljiću je najdraži igrač Luka Modrić. Možda iz njegove priče crpi motivaciju.

Gudelj im oteo mobitele

- Naravno da navijam za Hajduk, ali mislim da se i kroz manje klubove može afirmirati. Bio sam već u kampu Intera, ali zasad je prerano govoriti kako će se razvijati moja karijera.

Gudelj smatra da nije prerano staviti 16-godišnjake da igraju za prvu momčad, ali to se mora raditi planski, a ne da se klubovi međusobno natječu tko će imati mlađe prvotimce. Gudelj nema problema s mladim zvijezdama, prakticira strog režim pa im oduzima mobitele dan prije utakmice...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:03