AUTSAJDER U BERLINU

PIŠE T. ŽIDAK Arrivederci Juve! Ovo je možda najveća Barca ikad, ali bez Messija je - obična

Kod Stare dama se čak i nogometni stil tvrdih rubova pomladio, jedino su izvođači zašli u ozbiljne godine

Stara dama u Chanelovom ljetnom kostimu. U svemu mlada, čak se i nogometni stil tvrdih rubova zaoblio i pomladio, jedino su izvođači zašli u ozbiljne godine. Ali, ne gube korak s novim nogometnim tehnologijama. Istina, i dalje je to tvrd, povremeno i opori nogomet, s naglaskom na defenzivi, odugovlačenju, igraju “šporko”, ali - u finalu su Lige prvaka. Glavni izvođači su dva starca, Buffon i Pirlo, zajedno su skupili više od 80 godina. I “Juda”. Izdajnički cjelov na lice Reala utisnulo je Realovo dijete Alvaro Morata. Bilo je “juda” i u Dinamovoj povijesti, Fabijan Komljenović, otjeran iz Maksimira u Rijeku, zabio je gol svojem klubu i oteo mu prvenstvo 1990. godine. Priče iz davnine često su opetovane...

U Hrvatskoj, osim u Istri i na Kvarneru gdje Juventus ima dosta poklonika , iako bolje kotiraju Milan i Inter, ljude više zanima što se događa s Realom, koji je za mnoge bio favorit. izgubili su sve trofeje, dobitnik “Zlatne lopte” ostao je praznih ruku, osim što će, bez obzira na sve, dobiti bogate sponzorske ugovore za donje rublje, Armanijeve kolekcije, britvice, parfeme, itd. “Češljevi, nožovi”, rekli bi na Ferenščici.

U Madridu zapomažu, “Madre mia”, ništa ne štima. Menadžer Garetha Balea je uoči polufinala razorio atmosferu, rekavši da je “njegov klijent nesretan u Madridu”. Ali, nije samo on nesretan, njegovoj supruzi se također gadi Madrid i s djetetom živi u Londonu, a razdvojeni život nikoga nije usrećio. Veći dio sezone Real je odigrao bez Luke Modrića, Benzema je također dugo bio ozlijeđen, Ramos želi novi ugovor i traži deset milijuna eura, na dvoru Florentina Péreza vlada prilični nered. U cijeloj priči, stradat će sasvim sigurno Carlo Ancelotti, kojemu su već ranije rekli - ne osvojiš li španjolsko prvenstvo, ne želimo te više vidjeti na Bernabeuu. A Ancelotti mudro šuti, ugovor s Realom veže ga još godinu dana i ako dobije “šimecki”, Real ga mora isplatiti. U pitanju je deset milijuna eura...

Iz istih izvora saznali smo da je Ancelotti, čim su se kola na Bernabeuu počela kotrljati nizbrdo, stupio u kontakt s Manchester Cityjem, koji će ovog ljeta promijeniti glavnog menadžera i pokušati na “Etihad” dovesti Ancelottija. Iako se Real neće zbog toga raspasti, jer ime, unatoč rezultatskom debaklu, i dalje svijetli. Bale gotovo sigurno odlazi, jer su vlasnici Manchester Uniteda bacili 200 milijuna funti na stol i rekli - no limit! Platit će koliko treba da bi se slavni klub vratio u gornji dom europskog nogometa. Jedino je sigurno da će ostati Cristiano Ronaldo i Luka Modrić. Cristiano želi u idućoj sezoni potući sve rekorde, a Modrić želi u Realu ostati do kraja karijere.

A Juve? Budimo iskreni, uz sve kvalitete i specifičnosti talijanskog nogometa, u Berlin putuje kao autsajder. Iako se to ne smije reći za momčad u kojoj igraju Buffon, Pirlo, Morata i Tevez. Međutim, tamo će se sudariti s možda i najvećom Barcelonom svih vremena, Barcelonom kakvu je začeo Johan Cruyff, izbrusio Pep Guardiola, a onda su najveće igrače današnjice dali u ruke Luisu Enriqueu. Messi, Neymar, Suarez, Iniesta i Rakitić, takvih pet igrača danas nitko nema. Možda Bayern, ali u odsutnom trenutku nisu bili zdravi. Kao da Barceloni oduzmete Neymara i Suareza. Ili samo Messija, bez njega bi Barça bila samo obična, ovozemaljska momčad. Ali, ako u Berlinu istrči gore spomenuta petorka - arrivederci Juve!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:28