HRVAT NA OTOKU

PIŠE T. ŽIDAK Hoće li Andrej Kramarić u Engleskoj postati novi Šuker ili Balaban?

Neki otočki novinari sumnjaju u pozadinu ovog transfera, špekuliraju da iza svega stoji Chelsea

Andrej Kramarić jučer je potpisao 3,5-godišnji ugovor s Leicester Cityjem, posljednjeplasiranim sastavom Premiershipa. Kramarić, koji je na 31 utakmici za Rijeku zabio 28 golova, dolazi u klub koji je na 20 utakmica osvojio samo 14 bodova, a njegovi napadači su zabili - 19 golova.

Stoga je i razumljivo pitanje otočkih nogometnih komentatora; je li Leicester kupio novog Šukera, ili možda, ipak, novog Balabana. Naime, Šuker je u Arsenalu i West Hamu na ukupno 33 utakmice zabio 10 golova, dok je Boško Balaban za 2,5 godine boravka u Aston Villi odigrao samo osam utakmica i nije zabio niti jedan gol.

Dinamu 700.000 eura?

Novi centarfor “lisica” već se uključio u trenažni proces Nigela Pearsona, a pravo nastupa steći će kada mu Ministarstvo rada Velike Britanije potpiše radnu dozvolu. Kako se u ovom transferu špekulira oko mnogih stvari, špekulira se i oko iznosa za koji je Rijeka prodala Kramarića. U engleskim medijima se vrte svote od 7 do 9 milijuna funti. Vjerojatno je najbliža istini vijest da je u pitanju 9,000.000 eura, plus Kramarićeva plaća, koja će se vrtjeti oko 3,000.000 eura za 3,5-godišnju vjernost “lisicama”...

Naravno, neki otočki novinari sumnjaju u pozadinu ovog transfera, špekuliraju da iza svega stoji Chelsea, koji će mladog centarfora otkupiti ako se pokaže dobrim. Odnosno, ako će zabijati kao što je zabijao u Rijeci. No, kako pravila Premiershipa ne dopuštaju da veliki klub parkira višak igrača u manje klubove, sve se zakamufliralo u 3,5-godišnji ugovor s Leicester Cityjem. Bez repova, kažu na Stamford Bridgeu, ali im malo tko vjeruje. Kaže komentator Sky Sporta: “Chelsea je sredio papire, sredit će i radnu dozvolu, Leicester City je dobio centarfora, svi su pobijedili..”

Rijeka tvrdi da će inkasirati cjelokupni transfer, no, i tu se javljaju sumnje. Komadić transfera pripast će i Dinamu, neslužbeno se govori o svoti od 700.000 eura, kojom će Damir Mišković počastiti Zdravka Mamića, što mu je velikodušno prepustio jednog darovitog nogometaša na kojemu se Rijeka obogatila.

Engleska ga ne poznaje

Kakve su prve reakcije? Engleska malo zna o Kramariću, osim statistike, koja govori da je 14 golova zabio iz zone kaznenog prostora, da ne igra obranu, a skauti, koji su ga snimali kažu da bi se brže i bolje snašao u Italiji, Španjolskoj ili Nizozemskoj. No, čuo sam i mišljenja da “podsjeća na Van Bastena u mladim danima”. Možda je pretjerano, možda i nije, sa 23 godine Andrej Kramarić je u naponu snage. Adaptacija? Trebat će vremena, jer, mjesec dana nije ozbiljno trenirao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 01:16