GUARDIOLIN PROMAŠAJ

PIŠE T. ŽIDAK Mandžukića odlazak iz Bayerna ne treba brinuti, čeka ga transfer karijere

Hrvat vodi Bayern prema naslovima, ali 'lažna devetka' je rezervirana za Lewandowskog

Svaki bedak ima svoje veselje, pa tako i sportski novinari širom svijeta. U Južnoj Americi se nikad neće prestati nadmetati je li bolji Pele, Maradona ili - Messi? U Engleskoj je stoljetno pitanje bez odgovora - kada će Wayne Rooney napokon postati bijeli Pele? U Italiji - kakvu će danas svinjariju napraviti Mario Balotelli? U Hrvatskoj - koga Zdravko Mamić gura u reprezentaciju? A u Njemačkoj je pitanje dana - “startelf”, odnosno, koga će danas od Bayernovih zvijezda Pep Guardiola baciti na klupu?

Guardiolina šutnja

Dugo je omiljena meta bio Mario Mandžukić, o “startelfu” su se izjašnjavali Franz Beckenbauer, Mathias Sammer, Karl-Heinz Rummenigge i stotine njemačkih novinara. Šutjeli su samo Josep Guardiola i Mario Mandžukić . Mudro, čemu potezati vraga za rep. Ako je i trener imao što za reći, poslao je pred novinare Sammera ili Rummeniggea. A Mario, koji je i dalje Super-Mario, samo bi stisnuo šake i rekao nešto sebi u bradu, vjerojatno nešto što papir teško podnosi. I dok Pep Guardiola pokušava uvjeriti njemačku nogometnu javnost u “pet svetih pravila”, među kojima nema “poglavlja o Mandžukiću”, jer za lažnu devetku je predviđen Robert Lewandowski, naš centarfor i dalje vuče Bayern prema Berlinu i Lisabonu, gdje će se odigrati finale njemačkog kupa, odnosno finale Lige prvaka. Nama su poznata još dva grada, u kojima bi Mario Mandžukić trebao biti u naslovnoj ulozi, Manaus i Recife, gdje bi njegov golgeterski njuh trebao razoriti Kamerun, odnosno Meksiko.

Pepove žrtve

Mario Mandžukić je do jučer zabio 18 golova. Dvanaest u prvenstvu, tri u Kupu, dva u Ligi prvaka, jedan na kluspkom SP-u Dovoljno da ga “dosadni” Guardiola, jer svima se popeo na vrh glave sa spletkama u svlačionici, napokon poštedi svojih ekshibicija. Ali, njegova namjera da od Mercedesa “napravi nešto bolji auto” i dalje živi. Zato sada cilja Kroosa, s izuzetnom “radošću” je dočekao povratak Schweinsteigera, Shaqiri je već davno prekrižen i minute dobiva na kapaljku, a ni Boatengu se dobro ne piše, Javi Martinez je kandidat za njegovu poziciju u zadnjoj liniji.

Četiri ljubimca

Guardiola ne zna ni što činiti s Thomasom Müllerom, jer na toj poziciji igra Mario Götze. Njegovi ljubimci su Franck Ribery, Thiago Alcantara, Philipp Lahm i Mario Götze, mali, brzi, eksplozivni igrači, iako, ne znam kako će njemačkoj nogometnoj javnosti objasniti da je iz njemačkog stroja izbacio “dinamo”, Marija Mandžukića. Ali, njemačka “formula” je u rukama španjolskog pilota i on radi što hoće...

No, nakon što je i ove sezone zabio 17 golova, i ako Bog da još će, jer je u nevjerojatnoj formi, pa ako se to zbroji s prošlogodišnjih, ako se ne varam 21, ako se tome pribroje i “stotine kilometara”, koje je pretrčao da bi i branio vlastiti gol, onda se Mario Mandžukić može ponašati kao navijači Millwalla, koji nose majice s natpisom: “Nas nitko ne voli, ali nas nije ni briga!” Ne treba previše brinuti za nogometnu budućnost, Jose Mourinho bi ga uzeo “samo da je znao”, a na ljeto će početi bjesomučna jurnjava za njegovim golgeterskim talentom. Nas, više od Berlina i Lisabona, zanima Mario Mandžukić u Manausu i Recifeu. A pet Guardiolinih zapovijedi? Baš nas briga!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:23