TEŠKI DANI HRVATA

PIŠE T. ŽIDAK Mourinho je veliki nezahvalnik, Modriću klupa kao zahvalnost za gol na Old Traffordu

Zahvaljujući Mourinhovoj rutini, Real Madrid je korak bliže Wembleyju, uzvratna utakmica 9. travnja u Istanbulu bit će za kraljeve samo ugodan izlet. No, Mourinho odjednom ne želi biti bahat: “Ako zabijemo gol, oni moraju dati pet. Ali, u nogometu sam svašta vidio...” Ipak, taj film nećemo gledati, Mourinhova sumnjičavost je prozirna latinska prijetvornost, gotovo sigurno je da će u sljedeći krug Bayern, Real Madrid i Barcelona, jedino će meč u Dortmundu biti nabijen neizvjesnošću. A nakon toga ćemo raspravljati o njemačkom ili španjolskom finalu, ili o “hladnim i zagrijanim kuglicama” na ždrijebu polufinalnih mečeva u Nyonu.

Spasio ga Luka

Ako ćemo na trenutak čisti nogomet prepustiti analitičarima, u oči će nam se zabosti dva detalja. Prvi se dogodio na utakmici Real - Galatasaray, dok je drugi uskovitlao prašinu dan nakon utakmice PSG - Barcelona. U prvom slučaju je naglasak na Luki Modriću, u drugom na Davidu Beckhamu.

Nakon što je Jose Mourinho u četvrtfinalu Lige prvaka dao samo deset minuta Luki Modriću, ne mogu se oteti dojmu da je Mourinho veliki nezahvalnik. Zar je zaboravio da mu je reputacija uoči utakmice na Old Traffordu bila tanka kao flis-papir, predsjednik Reala ga je već gurao prema izlaznim vratima. Onda se ukazao Luka Modrić i u slavenskoj nadahnutosti spasio renome Josea Mourinha, kada je on, tj. renome bio na najnižoj razini. Da nije bilo Luke Modrića, La Decima bi bio samo san, no, nakon njegovog gola obrisi desetog trijumfa u najelitnijem klupskom nogometnom natjecanju sve su jasniji. No, Luka Modrić je za nagradu protiv Galatasaraya iz samilosti dobio deset minuta, makar su svi u familiji Josea Mourinha “ludi za Modrićem”. Podsjeća me to na zagorsku pjesmu “Vu plavem trnaci”, čiji zadnji stih glasi “za falu su mu rekli da je bedak”. Vidite li neke sličnosti i u Mourinhovom i Modrićevom odnosu?

Što čeka Mandžu?

Povijest nas uči da je još jedan hrvatski nogometaš prošao isti put. Bayern je doveo Ivicu Olića, ali i trenera Louisa van Gaala, koji je hrvatskom reprezentativcu otvoreno poručio - ne želim te vidjeti u svlačionici! Nakon što je zamolio vodstvo Bayerna - mičite mi ga s očiju, nizozemskom treneru su se kola počela kotrljati nizbrdo. Tko mu je spasio glavu, a Bayernu sezonu? Ivica Olić u svojoj najboljoj godini u karijeri. Zabijao je ključne golove Juventusu, Manchester Unitedu i Lyonu, njegovi golovi su uveli Bayern u finale Lige prvaka. Što je dobio za “falu”? Ispisnicu!

Pitam se; ne čeka li slična sudbina i Marija Mandžukića? Dolazi novi trener, koji želi Roberta Lewandowskog i bez obzira što je Mandžukić “dinamo” današnjeg Bayerna, dovoljna je manja golgeterska suša da vas gurnu u drugi plan. Kao što se dogodilo Mariju Gomezu. Nogomet danas nije samo gladijatorski brutalan, brutalno je i sve oko njega.

Becksu samo trojka

Da je to doista tako, potvrdit će i slučaj mega-zvijezde Davida Beckhama. Pariški sportski dnevenik L’Equipe je njegovu igru na utakmici s Barcelonom ocijenio - trojkom, izazvavši sablazan i zgražanje engleskih medija. Iako ni ostali veliki igrači, Messi, Iniesta i Xavi nisu puno bolje ocijenjeni, dobili su šestice, ocjena 3/10 je za veliki dio britanske javnosti trijumf francuskog šovinizma. Makar dio Engleza ne može smisliti Beckhama i “njegovu anoreksičnu ženu”, makar ga nazivaju najvećim samopromotorom nakon Tonyja Blaira, koji nikada nije bio veliki nogometaš, čiji je marketing bolji od njegovog nogometnog talenta, Engleze je zaboljelo da L’Equipe kao Biblija sportskog novinarstva i novine koje najkvalitetnije u Europi tretiraju sport, ljubimcu engleske nacije tako perfidno podvaljuju. I to baš u času kada je Beckham u 37. godini najavio povratak u englesku reprezentaciju.

No, i Beckham i Modrić i Olić imaju satisfakciju. Iza njih su velike karijere, velike utakmice, veličanstveni golovi, a kada im ljudska pakost želi pokvariti dan, jer su toga dana igrali za nijansu slabije, sjete se bankovnog računa u sigurnim bankama i “oblak mam’ ti zajde”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 13:25