TRI MJESECA UOČI SP-A

PIŠE T. ŽIDAK Najveći hendikep Hrvatske je gubitak Sertica, Kovaču trebaju čvrsti momci

Svjestan da će vjerojatno ostati bez Sertica, Niko Kovač je posegnuo za Matom Malešom

Svakog dana najvažniji svjetski dnevnik New York Times u svojoj rubrici “Odbrojavanje” u prvoj rečenici napiše: “Svjetsko prvenstvo počinje 12. lipnja u Sao Paulu utakmicom Brazil vs. Hrvatska...”

Devedesetdva dana prije nego što će hrvatska reprezentacija istrčati u “Areni”, izbornik Niko Kovač okružen je problemima i dvojbama. U St. Gallenu se riješio samo jednog upitnika, suspendiranog Marija Mandžukića zamijenit će Ivica Olić, vječiti mladić, čiji nas elan i žar prema nogometu tjeraju na pomisao da će trajati poput nenadmašnog Stanleyja Matthewsa, koji je nogomet igrao do 53. godine.

Smrknuti Kovač

Uostalom, Olićev sljedeći klub je Stoke City, gdje je većinu karijere igrao i Sir Stanley...

Čelo Nike Kovača je smrknuto, administracija Hrvatskog nogometnog saveza ni tri mjeseca prije nego što će lopta krenuti s centra, nije uspjela razriješiti slučaj Gregoryja Sertica, nogometaša Bordeauxa. Iako je mladić jasnih ličkih korijena dao do znanja da želi igrati za Hrvatsku, počeo je učiti i hrvatski jezik, odgovor iz Fife nikako ne stiže. Ne jednom je Zorislav Srebrić, koji će “doktorirati” na tom slučaju, kazao da je to vrlo osjetljiva stvar, u kojoj bi Sertic i zbog najmanje pogreške u proceduri zauvijek mogao biti izgubljen za Hrvatsku.

Baš takav igrač je potreban Niki Kovaču u komponiranju vezne linije, koja vrvi fantazistima (Modrić, Rakitić, Kranjčar...), ali nedostaju čvrsti i tvrdi momci, koji će, kad treba, ući i u kost. Svjestan da će vrlo vjerojatno ostati bez Sertica, Niko Kovač je posegnuo za Matom Malešom, kojega je u St. Gallenu pokazao javnosti. I dok dio publike u njemu ne vidi igrača spremnog za nemoguću misiju, Niko Kovač je bio vrlo zadovoljan njegovom izvedbom i očito je Maleš siguran putnik za Sao Paulo. Na toj poziciji Kovač baš i nema prevelik izbor, nude se tek Ognjen Vukojević i Arijan Ademi. A poznavajući njegovu nogometnu filozofiju, sumnjam da će dva zadnja vezna igrati Rakitić i Modrić. Iz Kovačevog rakursa - premekano, siguran sam da se neće upustiti u takvu avanturu.

Neizvjesnost u Ukrajini

Izbornika brine i ukrajinska grupa, čak četvorica reprezentativaca igraju za klubove čiji je nastavak prvenstva neizvjestan, i o svjetskim političkim krizama će ovisiti sastav hrvatske reprezentacije. Što ako se kriza produlji, ako Ivan Strinić, Darijo Srna, Eduardo da Silva i Ognjen Vukojević potpuno ispadnu iz forme? Ima li Niko Kovač plan B? Ne postoji “Nijemac” koji ga nema, ali, Hrvatska je u svjetskim razmjerima ipak minijaturna zemlja, koja raspolaže tek s 15 igrača koji odgovaraju najvišim svjetskim standardima. I zato je “gubitak” Gregoryja Sertica za nas teški hendikep.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:05